04
Tue, Aug

Pejo Gašparević
Typography

bh radioNaš suradnik Pejo Gašparević sudjelovao je danas (15. siječnja 2014.) u emisji BH radio 1 „Danas“ u kojoj su sudionici iznosili stajališta o aktualnoj situaciji u BiH te procjene razvoja događaja tijekom ove godine u kojoj će se u listopadu održati parlamentarni i izbori za članove Predsjedništva BiH.

Evo što je u ovoj emisiji, koja ima široku slušateljsku publiku, rekao Gašparević.„Apsolutno,  u BiH  je već počela predizborna kampanja na jedan poseban način koji nije formaliziran, ali ispod površine, ispod stola jasno je da se radi o brigama stranaka da pridobiju naklonost biračkog tijela.

Vidjet će se idućih mjeseci, možda neće biti tako grubih okršaja između ideološki srodnih stranaka jer će svaka stranka pokušavati povećati svoj koalicijski kapacitet za kombinacije nakon izbora u listopadu. Ideološki srodne stranke, po mojoj procjeni,  neće ulaziti u velike predizborne konflikte kako ne bi upropastile eventualnu koaliciju nakon izbora ukoliko rezultati izbora to pokažu.

Okršaje u predizbornoj kamopanji treba očekivati između stranaka koje nisu istog svjetonazora i ideologije. Dakle, može se očekivati predizborni sukob, primjerice, između SDA i SDP-a, ili između SDP-a i HDZ-a BiH, a u Republici Srpskoj između SNSD-a i SDS-a koji su na suprotnim ideološkim pozicijama.  

Tu treba tražiti, da tako kažem, predizborne oobračune.

A između stranaka koje pripadaju  istim ili sličnim ideološkim spektrima, sukobi će biti nižeg intenziteta i vodit će se računa da se ne ne uništi potencijalna koalicija nakon izbora“.

Pejo Gašparević
Za BH radio 1
15. siječnja 2014.