03
Mon, Aug

Pejo Gašparević
Typography

covjek sjenaU organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u Splitu  je predstavljana knjige „Čovjek i njegova sjena“ autora dr. Ante Kovačevića, rođenog Posavca iz Odžaka.  Na početku tribine sve prisutne je pozdravio dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, koji je ujedno bio i moderator samog događaja.

Priredio: Pejo Gašparević

Uz autora dr. Antu Kovačevića knjigu su predstavili Luka Podrug, politički zatvorenik i dugogodišnji vijećnik u Gradskom vijeću grada Splita, i  Božo Vukušić, tajnik Počasnog Bleiburškog voda i autor posebnog priloga u knjizi „Čovjek i njegova sjena“ pod nazivom „UDBINE ‘specijalne akcije’ protiv hrvatskih političkih izbjeglica“.


Prilikom predstavljanja životopisa dr.  Ante Kovačevića,  Popović je naglasio kako je Kovačević po povratku s poslijediplomskog studija iz Beča uhićen u rodnom Odžaku 18. listopada 1981. te je tada krenuo montirani sudski proces protiv njega. Osuđen je 24. lipnja 1982. na 8 i pol godina robije te mu je sporedna kazna bila konfiskacija očeve imovine. Na trećestupanjskom sudu u Beogradu kazna mu je smanjena na 6 godina robije, a kaznu je odslužio u zatvoru u Zenici.

Po izlasku iz zatvora  Kovačeviću bila su zatvorena sva vrata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini po pitanju zaposlenja u znanstvenim i visokoškolskim ustanovama te je do osamostaljenja Republike Hrvatske kratko radio u Ljubljani kao predavač njemačkog jezika za studente.


U svom izlaganju Luka Podrug je kazao kako je knjiga „Čovjek i njegova sjena“ jedinstvena u Hrvatskoj jer se temelji na prijateljskom odnosu žrtve i progonitelja odnosno  Ante Kovačevića i bivšeg tajnog agenta UDB-e  Željka Kekića koji je bio zadužen za praćenje mladog studenta i intelektualca Kovačevića. Istaknuo je kako je to izvrstan primjer praštanja i kršćanske ljubavi, ali kako se nikako ne mogu i ne smiju zaboraviti zločini i zlodjela koje je komunistička vlast putem tajnih službi, policije i pravosuđa činila političkim neistomišljenicima. Osvrnuo se i na lustraciju kao pojam koji se provlači kroz čitavu knjigu te je naglasio kako je nepojmljiva situacija kako ni nakon više od 20 godina samostalne i neovisne Republike Hrvatske nije provedena lustracija već su ljudi koji su bili u tajnim službama, koji su činili zlodjela u ime Jugoslavije te nikada nisu htjeli samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku i danas na vodećim dužnostima u hrvatskom društvu. Podrug se posebno emotivno izrazio o teškim danima koje je na robiji u Zenici proveo  Kovačević i o cijelom montirano procesu protiv njega te je kazao kako knjiga „Čovjek i njegova sjena“ rasvjetljava mračne strane komunističke vladavine.


Božo Vukušić je izrazio nezadovoljstvo što je  ove godine Hrvatski Sabor ukinio pokroviteljstvo nad obilježavanjem spomendana bleiburške tragedije te je naglasio kako tim činom aktualna hrvatska vlast ne čini dobro za nacionalno jedinstvo i sveopće pomirenje kada su u pitanju tragedije u povijesti hrvatskog naroda. Što se tiče knjige „Čovjek i njegova sjena“ posebno se osvrnuo na prilog u knjizi koji je uredio, a u kojem su opisane likvidacije svih Hrvata, političkih emigranata za koje je odgovorna i koje je inicirala komunistička vlast.


Posljednji se skupu obratio i sam autor knjige dr.  Ante Kovačević koji je u svom  emotivnom  govoru  zahvalio Hrvatskoj udruzi Benedikt na organizaciji predstavljanja njegove knjige u Splitu.  Istaknuo je pozitivan primjer Željka Kekića, koji je kao bivši tajni agent UDB-e, još početkom 90-ih bio za lustraciju te mu je drago što je danas sa svojim progoniteljem  u prijateljskim odnosima. Osvrnuo se i na svoje teške dana robijanja i boravka u zatvoru u Zenici te je  naglasio kako je lustracija, pa makar i samo na moralnoj razini, nešto što se mora dogoditi u Hrvatskoj i bez čega Hrvatska nikada neće moći neopterećena krenuti naprijed.


Naglasio  je činjenicu kako mnogi koji su u Jugoslaviji na različite načine radili protiv Hrvatske i Hrvata danas obnašaju značajne javne dužnosti. Kovačeviuć je također citirao i stihove pjesme koju je napisao tijekom zeničkih zatvorskih dana te je istaknuo kako je njegova knjiga kao osobno svjedočanstvo primjer pomirenja u skladu s kršćanskom ljubavi, ali ujedno i početak javnog govora svega što je loše činila komunistička vlast putem svojih tajnih službi, policije i pravosuđa.

Priredio Pejo Gašparević
19. svibnja 2012.