22
Tue, Sep

Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic gipKnjiga „Blaženi Alozije Stepinac-propovijedi o deset zapovijedi Božjih“, u kojoj su objavljene 33 Stepinčeve propovijedi na temelju deset Božjih zapovijedi što ih je govorio na misama u Krašiću za vrijeme zatočeništva i koje su do sada bile nepoznate široj javnosti, predstavljena je u splitskom Nadbiskupijskom sjemeništu.

Vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac je istaknuo kako je zagrebački nadiskup kardinal Alojzije Stepinac za hrvatski narod bio ono što je Mojsije bio izraleskom narodu - „posrednik Božje ljubavi“.

„Prikaz Stepinčevih propovijedi objavljenih u ovoj knjizi nas osvješćuje da budemo izvršitelji Božjih zapovijedi“, kazao je biskup Jezerinac, dodavši da je Stepinac „čovjek Božji“.

Kardinal Stepinac je često govorio o potrebi prenošenja vjere na razumljiv način u crkvama ili školama, kazao je biskup Jezerinac.

Knjigu je priredio postulator, odnosno promicatelj postupka za proglašenje svetim Blaženog Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja koji je  istaknuo kako Sveta Stolica „nije prihvatila frmulacijuju o Stepinčevom mučeništvu nego je sve stavila u formulaciju - iz patnja, tjeskoba i muka zadobivenih u zatvoru i smrti koja je uslijedila“:

„Sveta je Stolica dobro odvagnula povijesni trenutak i svih 14 godina njegova 'križnog puta' stavila u navod njegova mučeništva“, kazao je mons. Batelja

Naglasio je kako je ušao u bit problematike u vezi s kardinalom Alojzija Stepinca na temelju 7.800 stranica Udbinih arhiva i dokumenata te je o tomu počeo pisati i posebnu knjigu.

„Upoznat sam sa začetkom njegove bolesti, smrti, uništenjem mrtvoga Stepinčevog tijela i njegovog srca, te je potrebno da istina iziđe na vidjelo“, istaknuo je mons. Batelja.

Pri tomu je mons. Batelja citirao jedno Stepinčevo očitovanje od 18. siječnja 1960. godine, tri tjedna uoči svoje smrti a u kojem je, po Batelji, rekao: „Moje je zdravlje vrlo kolebljivo, istočili su mi 35 litara krvi a tko zna koliko će još“.

Batelja je posebice važnim za aktualne prilike u vezi zdravstvenog odgoja u Hrvatskoj ocjenio Stepinčevo stajalište zapisano u jednom dokumentu, a u kojem kardinal kaže: „preduvjet vjere je i odgoj mladeži prema načelima te vjere“.

Interpretirajući to Stepinčevo stajalište mons. Batelja je kazao kako je istaknuti jugoslavenski komunista Milovan Đilas svojedobno poručivao kako „valja Crkvi oteti svati utjecaj na mladež“. Pri tomu je mons. Batelja naveo kako i u aktualnoj situaciji u Hrvatskoj „imamo čovjeka koji svojom osobom i porukom aktualizira zloćudnost jedne ideologije“

Mons. Batelja je također citirao Stepinčev zapis, u kojem je on u vezi sa sudskim procesom kojeg su protiv kardinala vodile jugoslavenske komunističke vlasti naveo: „Za vrijeme procesa (sudskog) sam im rekao – vi i nacisti ste dva rođena brata samo vas boja razlikuje“.

Profesor dr. Eduard Punda je istaknuo kako je Stepinac u svojim propovijedima tumačio Božije zapovijedi radi „rasvjetljavanja stvarnog stanja čovjeka“.

„Stepinčeve propovijedi svejdoče da je za njega humanizam neodvojiv od evangelizacije“, rekao je prof. Punda. Pomoću 10 Božjih zapovijedi Stepinac svjedoči da je „čitav komunizam zasnovan na laži, odnosno da je utjelovljen u laži“, kazao je.

Pejo Gašparević 22. veljače 2013.