Pejo Gašparević
Typography


Knjiga duhovnih pjesama "Nebeske vibracije" Peje Šimića (rođen u Foči kod Dervente) predstavljena je u srijedu na večer (29. rujna 2021.) na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Ovo je Šimićeva 17. zbirka poezije i u njoj je odabir duhovnih pjesama koje su objavljene u dosadašnjih 16 njegovih knjiga nastalih u zadnja tri desetljeća. Dr. sc. Ivana Prgomet Šustek je govoreći o knjizi istaknula aforistički pristup Peje Šimića.


"Posebno je zanimljiv aforistički pristup - svaka pjesma u svojim završnim stihovima donosi nam poruku." istaknula je Prgomet Šustek. Dodala je kako je svrha aforizma da pomogne ljudima shvatiti kako neke stvari "ne moraju prolaziti da bi ih razumjeli."promocija osijek knjiga


"Aforizam je jedna od najtežih književnih formi, a najplodnije vrijeme za pisanje aforizama je kasnije u životu, kad osoba stekne bogato životno iskustvo, što Pejo ima," rekla je Prgomet Šustek. Ona je preporučila čitanje ove knjige koja je, kako je kazala, prilagođena svim generacijama, a posebice mladima jer je riječ o pjesmama koje gledaju naprijed, u život, u bolje sutra.


Prof. Srećko Tomas je podsjetio kako je o stvaralaštvu Peje Šimića pisalo dvadesetak književnih kritičara i publicista naglasivši da njegovo pjesništvo prožima domoljublje i hrvatski heroizam. Stoga, kako napominje Tomas, Pejo na početku ove knjige kliče:

"Ne dopusti da strmoglaviš u ponor
I dotakneš dno života,
Da bi konačno shvatio
Kolika je Božja moć, ljubav i dobrota."

promocija osijek1
Po Tomasovim riječima, u tom smislu Pejo je pomno odabrao i naslov knjige "Nebeske vibracije," jer u ljudskoj percepciji je da Bog stanuje na nebu, koje nam je nedohvatljivo. Ali, kako naglašava Tomas, A.B. Šimić Pejin prezimenjak i daljnji rođak nas je podučio:

"Uza te Bog je. Otvori čula:
Na tebe svjetlost s ljetnog neba pljušti
Bog oko tebe sja treperi, miriše i šušti."
Tomas nadalje tumači kako čitajući Pejine pjesme osjeti se da je na njega dubok trag ostavio progon s rodne grude i praktički nemogućnost povratka jer ništa mu u rodnom selu nije ostalo.
Mr. sc. Anto Pranjkić je u recenziji ove knjige istaknuo kako ona donosi stihove egzistencijalno-duhovno-zavičajne tematike čime nastavlja pjesnikov put , temeljen u rodnoj Foči (kod Dervente) , brušen kroz vrijeme i brojne gradove te zaokružen u hrvatskoj prijestolnici.

promocija osijek
"Taj životni projekt pjesnika Peje Šimića neodvojiv je od tri zavičajne odrednice posavskih Hrvata: BOGOLJUBLJA, ČOVJEKOLJUBLJA i DOMOLJUBLJA," naveo je mr. sc. Pranjkić. U tom kontekstu on dodaje kako Šimić pjeva Bogu kroz molitvu, ali i pokazuje da shvaća bit života te ističe svoju spremnost da ga Bog shvati onakvog kakav jeste:

"Shvati me.
Ako budem težio savršenstvu ,
Učeći na manama i greškama svojim ,
Ja sam ipak čovjek od krvi i mesa
I zato se najviše vlastite sljepoće bojim."


(MOLITVA)
Predstavljanje knjige "Nebeske vibracije" na Filozofskom fakultetu u Osijeku bila je svečanost poezije Peje Šimića. Dekan Filozofovog fakulteta dr. Ivan Trojan je rekao kako ne pamti da je dvorana tog fakulteta bila tako ispunjena posjetiteljima kao u ovom slučaju..

U ime Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu nazočnima se obratila dr. sc. Ivan Prgomet Šustek, a u ime udruge Prsten Ana Stanić dok je u ime Slavonske udruge Hercegovaca nazočne pozdravio prof Srećko Tomas.

Ovom blagdanu lijepe riječi nazočio je i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac.

Priredio: Pejo Gašparević