25
Fri, Sep

Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic predavanje 330 228Naš suradnik Pejo Gašparević sudjelovao je u nedjelju, 3. lipnja 2012. godine u emisiji BH Radio 1  „Sedmica“ u kojoj je tematzirano micanje Stranke demokratske akcije (SDA) iz vlasti na svim razinama u BiH.

Sudjelovali su još i predsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija,  srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić i potpredsjednik SDA Šemsudim Mehmedović, a mi prenosimo Gašparevićevo stajlište izneseno u toj emisiji.

„Dosadašnja vlast stranaka platforme u Federaciji BiH ovaj se puta vraća kao bumerang njenim  akterima. U ovom je slučaju 'žrtva'  Stranka demokratske akcije (SDA) koja je pristala na koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP-om) da bi bila 'potopljena'  dva HDZ-a koji su dobili najviše hrvatskih biračkih glasova na posljednjim izborima u BiH. 

To se sada vraća i kao po izreci – „kako si posijao, tako ćeš i požnjeti“. Ovaj će puta  najlošije požnjeti SDA. Međutim,  ja smatram  da priča neće završiti na ovome, jer se radilo o preteškoj gluposti pravljenja vlasti bez onih stranaka u hrvatskom narodu koje su dobile najviše glasova. To je bilo prerizično i, čini se, kako sada SDP pomalo uzmiče.  No, ne bih rekao,  a imam i nekakva saznanja, da ovo nije rađeno, na ovaj ili onaj način, na signal međunarodne zajednice koja je i aranžirala dosadašnju vlast Federacije BiH.

Očigledno je da takva platformaška vlast nigdje, ni u Bruxellesu ni u Woshingtonu,  nije naišla na razumijevanje, ali o tomu domaći mediji i politička javnost nisu puno pričali.

Ljudi koji prate, koji su upućeniji više od  maestrim medija,  znaju da takvo formiranje platformaške vlasti u BiH  nije odobrio ni Woshington i Bruxelles. Međutim, problem je samo u tomu što Woshington i Bruxelles nisu bili glasniji u protivljenju tomu.  Vidljivo je da je ovo  na neki način i izlazna strategija za međunarodnu zajednicu“.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
3. lipnja 2012.