07
Fri, Aug

Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic gipNaš suradnik Pejo Gašparević gostovao je u utorak, 4. veljače 2014. godine u emisiji BH Radija 1 „Danas“ u kojoj je iznio svoja stajališta o odluci Hrvatskog narodnog sabora BiH da stranke tog sabora izađu zajedno na izbore u listopadu ove godine na razinama gdje su ugroženi hrvatski vitalni nacionalni interesi. Prenosimo prilog u cijelosti.

Pejo Gašparević: zajedništvo dva HDZ-a na izborima dio nastojanja u rešavanju hrvatskog nacionalnog pitanja!

Piše: Pejo Gašparević

Dobar poznavatelj političkih zbivanja u BiH Pejo Gašparević  optimistično gleda na odluku Hrvatskog narodnog sabora o zajedničkom izlasku na izbore i smatra da je to početak nečeg novog što bi moglo jasnije artikulirati stavove hrvatskog naroda u BiH. Evo kako on gleda na tu odluku:

„Teško je očekivati da jedna odluka može riješiti hrvatsko nacionalno pitanje u BiH, ali sigurno je da će odluka o zajedničkom izlasku na izbore stranaka Hrvatskog narodnog sabora na sljedećim izborima u BiH doprinijeti trasiranju puta za relaksiranje političkih odnosa u BiH, u konačnici traženju odgovora na teško pitanje Hrvata u BiH.
Međutim, hrvatsko nacionalno pitanje se ne rješava samo onime što misle Hrvati da je presudno, sigurno će u tomu svoje akcije imati Europska unija, Sjedinjene Američke Države kao autor Daytonskog sporazuma i međunarodna zajednica u cjelini.  Ali, ova odluka Hrvatskog narodnog sabora jeste dio jednog, rekao bih, generalnog nastojanja da se iznađe ravnopravnosti i za Hrvate u BiH“.

Je li ovakva odluka predstavlja odstupanje HDZ 1990. koji je najavljivao samostalan izlazak na izbore?
„Ne mislim da se tu radi o nekakvom velikom odstupanju niti o iznenađenju. HDZ 1990 i HDZ BiH imaju isti svjetonazor, istu političku publiku a nekad je to bila jedna stranka. Dakle, nema svjetonazorskih i konceptualnih razlika između dva HDZ-a.
Teško je bilo i očekivati da će se dva HDZ-a žestoko konfrontirati za sljedeće izbore. No, može se govoriti kako nije isključeno da su iz Europske pučke stranke, a dva HDZ-a žele biti dio Europske pučke stranke, došli signali da se te dvije stranke ne konfrontiraju, jer to može izazvati nelagodu na izborima za EU parlament koji će se održati u svibnju ove godine u zemljama članicama Europske unije,  i konfrontacija dva HDZ-a u BiH mogla bi, na neki način, otežati poziciju HDZ-a u Republici Hrvatskoj.

Odluka o zajedničkom izlasku na izbore jeste jedan logičan slijed širih političkih gibanja koja se ne tiču samo Bosne i Hercegovine. Dakle, to je jedna tendencija Europske pučke stranke da pod svoje okrilje okuplja srodne ideološke stranke, u ovom slučaju to su dva HDZ-a,  a u BiH to su još SDA (Stranka demokratske akcije) i SDS (Srpska demokratska stranka), i da se one međusobno politički ne konfrontiraju.

Ne bih isključio mogućnost da možda neka od budućih koalicija nakon izbora u listopadu bude  dominantno sastavljena upravo od tih stranaka“.

Pejo Gašparević
Za BH Radio 1
4. veljače 2014.