11
Tue, Aug

Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic naslovnicaBivši hrvatski emigrant Zvonko Bušić ubio se jutros 01. rujna 2013. godine, potvrdila je obitelj. Policijska uprava zadarska jutros je primila dojavu o samoubojstvu 67-godišnjaka u Rovanjskoj.

Piše: Pejo Gašparević

„Jutros oko 7 sati primili smo dojavu iz hitne medicinske pomoći u Zadru da im se javila ženska osoba iz Rovanjske i rekla im da joj je 67-godišnji muž vjerojatno izvršio samoubojstvo“, rekao u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornik zadarske policijske uprave Elis Žodan. Dodao je kako je po dojavi policija izašla na teren obaviti očevid koji je još u tijeku.

Članovi Bušićeve obitelji potvrdili su telefonom Hini da je Bušić izvršio samoubojstvo.

Zvonko Bušić rođen je 1946. u hercegovačkom selu Gorica kod Gruda. Proveo je 32 godine u zatvoru u SAD-u zbog sudjelovanja u otmici putničkog zrakoplova sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga rujna 1976. i pogibije policajca. Otmicom je skupina htjela upozoriti na hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji bacanjem letaka nad Londonom i Parizom. Zrakoplov se spustio u Parizu i otmičari su se predali. U zrakoplovu nisu imali oružje, već lažni eksploziv, a pravu bombu Bušić je ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice i prilikom pokušaja njenog deaktiviranja poginuo je jedan američki policajac, a trojica su bila ranjena.

Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu. Pomilovan je početkom srpnja 2008. i deportiran u Hrvasku. U Zagreb je stigao 24. srpnja u pratnji američkih agenata.

Za GIP piše Pejo Gašparević
01. rujna 2013.