Plehan
Typography

PLEHAN -Nije im bilo dovoljno što su nas protjerali i spalili kuću i njivu, već su sada, 25 godina poslije rata posjekli i šumu koju su naši djedovi i očevi mukotrpno podizali i čuvali. Riječi su to braće Matković s Plehana kod Dervente, koji su kao i mnogi tamošnji Hrvati prije 25 godina protjerani sa svojih stoljetnih ognjišta.

Ovih dana Matkovići su doživjeli još jedan šok kada im je javljeno da je njihova stoljetna šuma posječena. A ta šuma je od pamtivijeka u vlasništvu njihove obitelji.

-Pokojni otac nikada nije htio odsjeći ni drveta u našoj šumi, čuvajući i brinući se za svaki njen hrast i bukvu. Pravi šok smo doživjeli kada nam je javljeno da je dio naše šume sasječen do dna. Nakon što je naš susjed prodao svoj dio šume jednom Srbinu, ovaj je uz dio kupljene šume nastavio sjeći te tako sasjekao i našu šumu, navode Matkovići.

kuca

Zaprepastili su se kad su došli i vidjeli što im je napravljeno na pragu zgarišta obiteljske kuće. Reklo bi se koja bezobzirnost i bezosjećajnost prema tamošnjim Hrvatima, koje se i na ovaj perfidan način želi zaustaviti kako se nitko od njih ne bi vratio na područje koje sada pripada Republici srpskoj u BiH.

-Ovo neće proći samo tako. Dići ćemo svoj glas i sudski ćemo tjerati prekršitelja jer ovakvo što se ne bi smjelo događati u normalno uređenom društvu kakvom teži BiH.  Kako drugačije stati u kraj ovakvom nasilju i otimačini privatnog vlasništva? Pitamo se ima li kraja ovom nasilju i bez ljudskosti te što rade tamošnje institucije države? Može li nas zaštititi hrvatska politika i hrvatski predstavnici vlasti koji s Plehana upućuju poruke za povratak protjeranih Hrvata s tog područja? Kako se u ovakvim uvjetima može itko vratiti na svoja spaljena ognjišta i graditi novi dom, pitaju se braća Matković.

Za kraj je normalno postaviti pitanje: smije li država BiH dopustiti da se nekažnjeno događaju ovakve stvari? Zar nije jasno kako se i na ovakav način želi izravno poslati poruka kako povratak Hrvata nije poželjan u te krajeve? Je li to i službena politika vlasti u Banja Luci i Sarajevu ili na koji način će hrvatska politika iz Mostara zaštititi Hrvate?

Objavio Fenix Magazin/KPdrva