Posavina
Typography

Danas 06. prosinca Sveti Nikola je posjetio veliki broj posavskih mjesta i župa te svojim darovima razveselio svu dobru dječicu. Vrijeme je epidemije i korona virusa pa ništa nije kao prije, ali neka nam zagovor svetog Nikole pomogne da budemo uvijek u životu ispružena ruka svome bližnjemu! Da budemo rijeka zajedništva i mostovi koji nas spajaju.

Da se naučimo cijeniti one koji nas vole, pomagati one kojima je pomoć potrebna, oprostiti onima koji nas povrijede i zaboravite one koji nas ostave.

sv nikola balegovac 2015

Na fotografiji su mališani župe sv. Petra i Pavla u Novom selu snimljeni 2016. godine!

Jedna od legendi o svetom Nikoli kaže ovako: U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je nekad bogat čovjek, koji je izgubivši carsku službu izgubio i sav imetak. Imao je tri kćeri koje su bile lijepe, ali ih nije mogao udati, te je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću tako da nešto zaradi.

One su molile za spas svoje časti i poštenja.

Sveti Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavjesnog oca, pa je uzeo vrećicu i napunio je dukatima, umotao u platno i potajno ubacio dukate kroz prozor.

Kad je otac shvatio da ima dovoljno novaca da uda jednu kćer, to je i napravio, ali se onda isti slučaj dogodio i drugi, pa i treći put. Kad je ubacivao novac kroz dimnjak za najmlađu kćer, susjed ga je sustigao i prepoznao Nikolu.

Jutros rekla naša mama
djeco, budite valjana,
jer će kad se spusti noć
Sveti Nikola k nama doć.

Sveti Niko dođi samo
mi to već odavno znamo
mamu, tatu, slušati
dragog Boga moliti.

Samo krampus nek ne dođe,
njega ne trebamo ovdje.
crn je pa se bojimo,
i od njega bježimo!

Sveti Nikola bijele brade,
donesi nam čokolade,
malom braci lopticu,
a sestrici lutkicu.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak