Religija
Typography

San Giuseppe della Chiusa/Ricmanje – TRST – U srijedu, 14. lipnja ove godine bilo je posebno lijepo i svečano u Župi i Svetištu Sv. Josipa u Ricmanju, gdje je mons. Nadbiskup Giampaolo Crepaldi obredom Add missio trojicu bogoslova biskupije u Trstu uvrstio među kandidate za svećeništvo. Među trojicom kandidata nalaze se i dva Hrvata člana kleričkoga Bratstva Trojedine ljubavi sa sjedištem u Župi i Svetištu sv. Josipa: Nikola Cingel i Željko Babić.

 

primanje svecenika 3Na samom početku svečanosti u župnoj Crkvi Sv. Josipa župnik pater Rozo Palić zaželio je dobrodošlicu svima nazočnima, a najprije pastiru rimokatoličke Crkve u Trstu mons. Nadbiskupu Crepaldiju, koji je ovdje izuzetno rado viđen gost. U svom pozdravnom govoru p. Palić je istaknuo:
„Mnogopoštovani Oče Nadbiskupe, zahvaljujemo  Vam što ste izabrali upravo ovo sveto mjesto posvećeno sv. Josipu i  Gospodinu Isusu, za slaviti ovu svečanu Euharistiju u kojoj će obredom  ad missio (primanje među kandidate za svećeništvo) biti ubrojena trojica bogoslova iz biskupije u Trstu kao odgovorni kandidati za svećeništvo“ jer je „upravo sv. Josip bio prvi čuvar i pratitelj Prvoga i Savršenoga Svećenika Gospodina Isusa kao njegov Poočim kako bi novim kandidatima bio primjer u sazrijevanju i odgovornosti prema službi koja će im se darom svećeništva povjeriti, kazao je između ostalog župnik Župe i čuvar Svetišta Sv. Josipa u Ricmanju, pater Rozo Palić.

Nakon riječi pozdrava dobrodošlice Ocu Nadbiskupu, p. Rozo uputio je riječi pozdrava i dobrodošlice lijepom broju pristiglim svećenicima iz različitih biskupija: Trsta, Udina, Goricije te Pordenona  odakle je i bogoslov Nikolas koji je kao treći kandidat  za svećeništvo bio ubrojen. Ovaj milosni trenutak za trojicu kandidata i cijelu crkvenu Regiju svojom nazočnošću uzveličali su Rektor i vicerektor međubiskupijskog bogoslovnog fakulteta iz Udina, Duhovnik Bogoslovije, Odgojitelji i profesori, te ostali svećenici.

primanje svecenika 2

Poseban doprinos ovom događaju dali su bogoslovi iz Udina svečanom  liturgijskom asistencijom, ali i prelijepim pjevanjem bogoslovkog zbora koji je sve prisutne završnom pjesmom razveselio i na slovenskom jeziku bilo u crkvi bilo u velikog dvorani gdje se nastavilo sa slavljem uz "čašicu razgovora".

Recimo i to da su braća Nikola i Željko među prvim zvaničnim kandidatima za svećeništvo našega Bratstva. Nikola Cingel dolazi iz Župe Sv. Marka iz Markovca Našićkog - Požeška Biskupija, a Željko Babić iz Župe sv. Ivana Kapistrana iz Iloka - Đakovačka Biskupija. Željko je posavskih korijena.

Za GIP piše Anto Pranjkićprimanje svecenika 4