Sredanja Slatina
Typography

patron-slatinaŽupa Srednja Slatina proslavila je patron sv. Franju Asiškog u petak 4.listopada 2013.godine. Po svježem vremenu okupilo se oko 200 vjernika, domaćih župljana i puno više iz susjednih župa. Euharistijskom slavlju predsjedao je Direktor papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini don Ivan Štironja u koncelebraciji s još 11 svećenika.

Pjevanje je animirala s. Rozelina Knežević, družbe SMI. Sve je na početku pozdravio domaći župnik vlč. Marko Stipić.


 Propovjednik je naglasio u propovijedi: „Bilo je teško u ratu vidjeti ruševine ove crkve, a bilo je još teže crkvu i sve porušeno obnoviti. Još je teže obnoviti sebe, promijeniti svoj put. Na promjenu našega života poziva nas današnji zaštitnik vaše župe sv. Franjo Asiški. Živio je 40-ak godina i nije se rodio svecem, svecem se u životu postaje. Bio je sin bogate obitelji. Rasipao se novcem što nije dugo trajalo.

Franjo koji je imao sve, ostavo je sve, bogato odijelo zamijenio je isposničkim, pustinjskim.  Roditelji su od njega očekivali nastavak bogatog roditeljskog života. U crkvi je čuo Isusov poziv da ide obnoviti njegovu Crkvu. Želio je biti u životu misionar, mučenik, izabrao je pravi put.

Bog se nastanio u njemu čineći čudesa. Obnovimo i mi svoju nutrinu da odišemo ljepotom Božjom. Sv. Franjo doživio je preobrazbu“ nastavio je propovjednik „na krštenju smo i mi isto doživjeli. Uzmite Krista, svjetlo i ponesite, ne samo nositi materijalne uspomene i da od njih živite, za propadljivo blago.

Isus nas šalje, svojom objavom malenima, a sakrio ju je od mudrih i umnih ovoga svijeta, od onih koji su sami sebe siti. Franjo je išao prema Palestini, Maroku a bolest ga vraća u Asiz, gdje završava svoj život 3. listopada 1226.godine. Trebamo i mi biti svjedoci vjere, a svjedoka ima danas dosta, Bog ih nagrađuje vječnom slavom“, završio je propovjednik.


U ratu 1992.-1995.godine župu su okupirale srpske snage, sve Hrvate katolike protjerali su, a župnu crkvu i druge crkvene objekte srušili su 1992.godine. Danas je sve obnovljeno, crkva lijepo uređena a i župni ured je dovršen. Samo se župljani nisu vratili, pa župa broji jedva 25 obitelji sa jednim ili dva člana i to stariji, a svega skupa ima 45 vjernika. To je slika stanja većeg broja župa u Posavini.

Ivan Ravlić, župnik u Posavskoj Mahali