Sredanja Slatina
Typography

slatinaŽupe Srednja Slatina u subotu 4. listopada proslavila je svoga nebeskog zaštitnika Sv. Franju Asiškoga u nazočnosti oko 250 vjernika, po ugodnom vremenu. Sv. misi predsjedao je vlč. Odilon Singbo, kapelan u župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu, inače rodom iz Afrike iz Benina, u koncelebraciji sa 13 svećenika.

Vlč. Odilon svojim crnim tenom ostavio je lijep dojam na sve nazočne vjernike. U župi Beninu iz Žepča su tri Marijine sestre kao misionarke. Liturgija je obogaćena mješoviti pjevačkim zborom iz župe Žepče. Sve je pozdravio na početku mise domaćin vlč. Marko Stipić župnik. 

Propovjednik vlč. Odilon je u propovijedi naglasio ulogu sv. Franje kojega je teško nasljedovati a na to smo svi pozvani „veličina sv. Franje je u tome da je sve stvoreno htio objediniti oko Isusa Krista.
Mi smo na prolazu, i život ima smisla samo u radu za Isusa Krista. Franjo je čuo glas Isusa Krista „idi popravi Franjo moju Crkvu“, nije ovdje Isus mislio na građevinu već na vjerne duše kojima treba pružiti Radosnu vijest evanđelja. Franjo je sve to mogao provesti jer se je odrekao zemaljskoga dobra.

Na svome putu ubrzo je stekao mnoge nasljednike, koje je upućivao u misijsko poslanstvo. Da pokaže ljubav prema Kristu, Franjo je želio Crkvu vratiti u apostolsko doba, kad se živjelo siromaštvo i sve se činilo iz ljubavi. Iz života sv. Franje možemo svi naučiti da trebamo svi ići putem koji nam je zacrtao Isus Krist. Svi se trebamo obratiti na put savršenstva, činiti pokoru, čuvati se grijeha, pomagati bližnjega svojom solidarnišću misleći na smrt i Božji sud. Nećemo biti nagrađeni od Boga ako nemamo dobrih dijela“ završio je propovjednik.

Tijekom rata 1992.-1995. godine župu su okupirale srpske snage, sve Hrvate protjerali, i crkvene su objekte srušili. Danas je hvala Bogu, župljanima i dobročiniteljima sve lijepo nanovo izgrađeno.

Župa danas ima oko 20 obitelji sa 39 vjernika. Nama svećenicima, vjernicima preostaje se moliti da bi se situacija u ovoj župi i župama s ovako malenim brojem vjernika makar malo popravila.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali