Svijet
Typography

Svake godine druge nedjelje u rujnu, od 2005, od kada HKM Bern vodi fra Gojko Zovko, slavimo Dan misije katedrali, crkvi Presvetoga Trojstva (Dreifaltigkeitskirche) u Bernu. Toga dana dođu svi vjernici Hrvati a posebno Posavljani iz svih djelova misije Bern: Langenthala, Biela, Thuna, Interlakena, Meiringena i Berna na zajedničku misu u 12.30.sati. Ove godine Dan misije održao se u nedjelju 10. rujna. Svetu misu, na kojoj je sudjelovalo tisuću vjernika, predvodio je župnik bernske župe Bruder Klaus dr. Nicolas Betticher.

misijski dan

Na početku je vjernike pozdravio na hrvatskom jeziku i pohvalio da dolaze u velikom broju na nedjeljne svete mise i drže do tradicionalnih nacionalnih i vjerskih običaja. «Lijepo je vidjeti ovu veliku crkvu punu kao danas, kada vi slavite dan svoje misije», rekao je između ostalog. Kasnije je propovjedao na njemačkom jeziku i protumačio čitanja 23. nedjelje kroz godinu. Kako se izmiriti sa svojim bratom i svima onima s kojima živimo i radimo. «Možda je potrebno izmiriti se prvenstveno sa samim sobom, pokušati Božju ljubav podijeliti sa svima te tako živjeti svoju vjeru,» kazao je župnik Betticher.

S njim su koncelabrirali voditelj misije fra Gojko Zovko i bivši misionar fra Ivan Matijašević.

Svetoj misi prisustovala je i sestra Edita Lukić, redovnica milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Zagreba, koja je već tridesetak godina u Argentini u Buenos Airesu. Naime, hrvatske milosrdnice već 83 godine vode jedan veliki školski centar u navedenom gradu, koji posjećuje više od tisuću djece. Sestra je kratko ispričala o svojim aktivnostima. Vjernici su joj na misi darovali 4’000 švicarskih franaka. Zajednica u Interlakenu dala joj je još tisuću franaka za siromašnu djecu. Inače sestra Edita ima u Interlakenu rođenu sestru koju je zapravo i posjetila, a voditelj misije je pozvao da ispriča o radu sestara milosrdnica, koje to vode sa svojim argentinskim sestrama. Inače je tamo sedam sestara iz Hrvatske.

Za vrijeme misnoga slavlja pjevao je misijski zbor s voditeljicom Nikolinom Pinko Behrends.

Predsjednik misijskoga vijeća predao je župniku Nicoli košaru s darovima iz Hrvatske i pozvao sve prisutne iza svete mise na ručak koji su pripremili misijska vijeća iz Berna i Thuna. Žene iz Interlakena, Langenthala, Thuna i Berna imale su svoje stolove s kolačima i drugim domaćim specijalitetima.

Iako je vrijeme bilo prohladno, nije bilo kiše pa su skoro svi iz crkve došli u prekrasno crkveno dvorište i nastavili slavlje.misijski dan 1024

Izvor: moja-domovina.net