07
Tue, Apr
15 New Articles

-Naša domaćinstva su većinom seoska i neophodna im je pomoć kako bi zasijali njive, da bi na jesen mogli ubirati plodove i preživjeti. Naša udruga nema ta financijska sredstva da im pomogne i nadamo se pomoći lokalne uprave-vlasti, kao i Ureda za Hrvate izvan RH, a i svi drugi donatori i sponzori su dobro došli, zaključuje naš razgovor predsjednik udruge Altruist iz Prijedora.

Trebamo se znati smijati i smiješiti u trenucima patnje. Lako se smijati kad sve ide kako treba, ali kad patimo i prolazimo kroz teška vremena teško je izmamiti samima sebi, ali i drugima osmijeh na lice. Ipak, važno se sjetiti da osmijeh liječi. Divno mi je vidjeti kako su ljudi maštoviti ovih dana pa smišljaju svakakve fore da nasmiju druge. I mislim da im stvarno uspijeva. Dobivam svakodnevno od svojih prijatelja takve poruke s pratećom porukom koja glasi "evo da se malo nasmiješ". Bogu dragom hvala što imam takve prijatelje! Mislim da bismo svi sad trebali biti prijatelji jedni drugima. Jednostavne male stvari nekome mogu puno značiti i izmamiti toj osobi osmijeh na lice.

Sastanak kojega je inicirao Konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić, a organizirao dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković na kojem su dužnosnici iz reda hrvatskoga naroda u vlastima Republike Srpske razmijenili mišljenja s predsjednikom udruge Altruist Mirko Pandžom, prema njegovim riječima, ne ulijeva nadu u rješavanje gorućih problema hrvatskoga naroda koji živi na području Republike Srpske.

Mirko Pandža, predsjednik udruge Altruist iz Prijedora govori o aktualnim dešavanjima u prijedorskom kraju. I prije izbijanja ove krize, potpore Hrvatima ovog kraja da opstanu na svojim imanjima, od vlasti RS kao i grada Prijedora skoro da i nije bilo. Izbijanjem krize ostavljeni smo sami sebi da se snalazimo svojim snagama. Jedino svjetlo na kraju tunela vidimo od Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan RH gosp. Zvonke Milasa i Ureda za stambeno zbrinjavanje gosp. Nikole Madžara, koji su Hrvatima prijedorskog kraja u veliko pomogli prije izbijanja ove krize izazvane COVIDom-19.

Tijekom rata 1993. godine rijetko je tko znao da na drugoj strani posavskog koridora oko Brčkog nadčovječanskom borbom svoje domove čuvaju pripadnici 108. HVO pješačke biragde. Iako im nitko nije davao šansu da će uspjeti u namjeri sačuvati domove i spriječiti širenje zloglasnog neprijateljskog koridora kroz Posavinu hrabri su branitelji uspjeli sačuvati nekoliko hrvatskih sela.

Na istoku prijeratne brčanske općine malo je selo Boderište odolijevalo neprijateljskim napadajima iz svih oruđa. Među najtežim bitkama spominje se bitka 08. ožujka 1993. godine kada su naprijateljski vojnici uspjeli probiti crtu obrane i ući u selo, ali hrabri branitelji Druge bojne 108. HVO brigade, iako suočeni s gubitkom osmorice suboraca, uz pomoć iz drugih bojni iste brigade i pomoći branitelja iz 215 brdske brigade A BiH Brčko uspjeli su vratiti crtu na početne položaje. Veliki je broj neprijateljskih vojnika poginuo boreći se na tuđoj zemlji. Uništena su oklopna vozila i tenkovi.

Razorni, jak magnitude 5,5 potres pogodio je 22. ožujka 2020. glavni grad Hrvatske, Zagreb. Uz brojne sakralne objekte koje je tom prigodom uništio ili oštetio, na udaru potresa bila je i bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, gdje žive i djeluju hrvatski isusovci. Bazilika je gotovo uništena, ali je jedna interesantna činjenica izuzetno bitna. Naime, grob i slika blaženog sveca iz Banja Luke Ivana Merza ostali su neoštećeni.

Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča s dopredsjednikom Josipom Križanovićem i članovima Središnje uprave fra Mirkom Filipovićem i Ivicom Kovačevićem posjetio je u srijedu, 4. ožujka, podružnicu u Odžaku i u prostorijama hotela Euro susreo se s članovima najužeg vodstva podružnice. Bio je to prvi službeni posjet novoga predsjednika Društva, koji je sebi u prvi zadatak uzeo upoznavanje sa stanjem u podružnicama i ohrabrivanje vodstava na zauzetiji rad u okviru osnovne misije, tradicije i statutarnih odredbi Društva.

Hrvatski svjetski kongres donio je odluku da se odgodi održavanje Petih Hrvatskih svjetskih igara, čiji je termin održavanja bio predviđen od 21. do 25. srpnja ove godine u Zagrebu. Ovakva odluka donesena je nakon niza razgovora s relevantnim čimbenicima, a glavni razlog odgađanja jeste pandemija koronavirusa, koja hara cijelim svijetom, pa tako i Hrvatskom.

Pilot projekat Korijeni kojega organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i ovoga tjedna je imao jedan novi susret osnovnoškolaca putem video projekcije. Naime, ovaj puta u projektu uključeni su bili učenici Osnovne škole Mitnica iz Vukovara, Hrvatski školski centar Miroslav Krleža iz Pečuha, Osnovna škola Buna Mostar te Hrvatska nastava u Geelongu.

Bio je skroman, tih, skrovit, šutljiv čovjek, ali istovremeno vrijedan, pravedan i podložan Božjem cilju i naumu. Da, to je sveti Josip, kojega danas slavimo. Kažemo da je bio skrovit, a to je i jedan od najvećih razloga da je sve do 19. stoljeća u Crkvi bilo manje zanimanje za njega osobito u liturgijskom smislu.

Posljednjih mjeseci u centru medijske pozornosti jesu pokušaji raznih interesnih skupina i ozbiljnih političkih čimbenika kako bi na području Republike Srpske posebno bosanske Posavine ondašnjem hrvatskom protjeranom pučanstvu “oteli” vlasništvo nad zemljom i time pokušali izbrisati tragove postojanja hrvatske kulture i tradicije. Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu pokrenula je niz projekata, kojim se kulturno bogatstvo ovoga kraja želi maknuti ispod vela tajne na svjetlo dana i zaštititi. U tom poslu ova inicijativa nije usamljena. Ona samo nastavlja posao brojnih pojedinaca koji su ulažući svoje znanje, trud, energiju i materijalna sredstva činili i čine sve kako bi se  pojedine posavske kulturne vrijednosti dignule na razinu koja im i pripada. Jedan od takvih projekata jeste dugogodišnja aktivnost Ive Jelušića u izradi proizvoda od drevnog drveta Abonos i zaštite kostolačke kulturne baštine. Izložba proizvoda u Vukovaru bila je samo jedan od povoda za naš razgovor.

More Articles ...