Kiša je cijeli dan padala kao iz kabla, a vlasnik stada, stari Ivo, nije htio ovce izlagati ogromnim vodenim kapima. Ovce su žalosno gledale jedna drugu potpuno svjesne da neće ići na polje te da će ovog dana izostati slasni travnati zalogaj. Samo Garu toga dana brige o hrani nisu mučile. Zgrčena je ležala u kutu štale i molećivo dizala glavu kao da veli: Molim te, Bože moj, pomozi mi da se već jednom ojanjim.

 U Bosni i Hercegovini se još uvijek ne smiruju reakcije koje je izazvala rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu, a koja se u obliku točke Dnevnoga reda raspravila 26. ožujka ove godine u Saboru Republike Hrvatske. Hrvati iz BiH tako ističu kako su riječi državnog tajnika Zvonka Milasa i zastupnika u hrvatskom Saboru dale im posebna krila i potaknuli vjetar u leđa tijekom njihove pravedne borbe za ravnopravnost, koja je danas posebno aktualna.

Ovih dana svjetlo dana ugledao je novi, 15-ti po redu autorski album braće Jelavića koji sadrži deset pjesama o rodnom kraju. Braća Perica i Mile Jelavić iz derventskog sela Foča više od 40 godina uveseljavaju Posavljake diljem svijeta.
-Odlučili smo se ove godine izdati naš jubilarni 15-ti album kako bismo još jednom skrenuli pozornost na našu Posavinu od Brčkog do Dervente i od Gradačca do Bosanskoga Broda.

Polovicom sječnja ove godine smo na ovome portalu objavili da je pokrenuta humanitarna akcija "ZA DIJETE KORNICE" a riječ je o Korničanki, samohranoj majci jedne kćerke od 15 godina, kojima je kuća oštećena u potresu na Banovini. Kuća je i prije potresa bila trošna i jedva uporabljiva za stanovanje, ali ona se nije žalila. Ta samohrana majka se zove Ivanka Birek rođ. Lušo i kćer Štefica.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kroz svoje stalne aktivnosti nastoji učvrstiti veze domovinske i iseljene Hrvatske. Jedan od vidova tih aktivnosti jesu kontakti i konkretni projekti s institucijama, ali i važnim udrugama i društvima. Tijekom današnjega dana (16. ožujka) potpisan je Sporazum o suradnji a potpisali su ga državni tajnik Zvonko Milas i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

U povodu plasmana u četvrtfinale Europa lige Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu uputila je čestitku GNK Dinamo u kojoj se ističe da su Posavljaci posebno ponosni što su u velikim Dinamovim uspjesima ugrađeni i potezi nogometaša koji su ponikli na ovim prostorima: Ace Živkovića, Seada Halilovića, Muhameda Preljevića, Miralema Ibrahimovića, Vedrana Ćorluke, Edina Mujčina, Danijela Pranjića, Marija Mandukića i borjnih drugih, pa i sada Mislava Oršića.

Izaslanstva društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu početkom siječnja posjetilo je Posavljake, koji su nakon prognanstva iz posavskih domova, isti pronašli na Banovini, a koje je područje zadesio strašan val potresa. Tom je prigodom ustanovljeno nekoliko vrlo bitnih potreba naših ljudi. Član Platforme poznati hrvatski radoholičar i književnik  Dražen Zetić  obišao je područje Donjih Kukuruzara i uvjerio se u potrebe ljudi.

Bio je skroman, tih, skrovit, šutljiv čovjek, ali istovremeno vrijedan, pravedan i podložan Božjem cilju i naumu. Da, to je sveti Josip, kojega danas slavimo. Kažemo da je bio skrovit, a to je i jedan od najvećih razloga da je sve do 19. stoljeća u Crkvi bilo manje zanimanje za njega osobito u liturgijskom smislu.

TRADICIJSKE VRIJEDNOSTI BOSANSKE POSAVINE PO PRIČAMA IZ DAVNINA. Ako jedan narod želi zadržati svoj identitet i svoje vrijednosti, onda te vrijednosti treba i njegovati, a da bi ih njegovao treba ih najprije poznavati. Mnogobrojni običaji Hrvata Bosanske Posavine polako izumiru, jer mlađi naraštaji ne poznaju tradiciju i običaje svojega naroda. Ne svojom krivicom.

16. ožujka je u šamačkom Centru za kulturu otvorena izložba posuda od drveta abonosa Ive Jelušića iz Vojskove kod Odžaka. Prema riječima poznavatelja ove drevne kulture eksponati na izložbi predstavljaju replike keramičkih posuda čiji originali potječu s lokaliteta povijesnog lokaliteta “Pivnica” kod Odžaka.

Umiru gradovi ne samo sela, zavičaji i kolektivna memorija Hrvata Bosanske Posavine na područjima potresima razorenim područjima. U jeku najtežih potresa u Baniji gdje živi značajna brojka Posavljaka rijetki su se sjetili upravo tih ljudi, a ovih dana tamo je prilično kritično. Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu pokrenula je aktivnosti na konkretnoj pomoći, a postoje ljudi koji su već učinili velike stvari. Jedan od njih svakako je novinar i književnik Dražen Zetić iz Gradačca. Poznat je kao veliki promotor Boke kotorske, ali konkretnim potezima zalaže se i za rodnu grudu. Rado se odazvao našem pozivu za razgovor.

More Articles ...