U povodu obilježavanja 30-te obljetnice egzodusa Hrvata iz Bosanske Posavine Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu raspisala je Natječaj domoljubne poezije „Posavino, volim te kao majku“ na koji se prijavilo 147 pjesama autora iz BiH, Republike Hrvatske, Njemačke, Švicarske, Austrije i Sjedinjenih američkih država.

Već sam 30 godina dolazio u Herceg Bosnu kad su neke nedaće. Počeo je rat 08.04.1992. i mene vrag natjera u rat. Hodao sam i Hercegovinom i Posavinom kada su padale granate na mene i na mom Širokom Brijegu Mostaru Livnu, u Orašju i Domaljevcu. Vodili me prijatelji hrvatski bojovnici i novinari kojih više nema među živima ili su invalidi. Evo ja sam živ i još uvijek pomalo zdrav, hoću reći još mogu hodati i snimati ali godine hvataju i još se ne dam.

Udruga DRUŠTVENO KULTURNA PLATFORMA ZA BOSANSKU POSAVINU u Zagrebu je održala svoju izvanrednu izvještajno izbornu skupštinu. U novozagrebačkim prostorijama okupili su se izaslanici udruge iz cijele Hrvatske i Bosanske Posavine. Pod korona mjerama, skup je započeo dosadašnji predsjednik Anto Pranjkić, koji je dao ostavku.

Dosta se govori o lovačkom podmlatku, a dok sve to zaživi mladi Jura Jančić (15) iz Velike Gorice postao je počasni lovac. Pošto formalno i zakonski s petnaest godina nemože biti punopravni član LD “Srna” Velika Gorica, Mali Jura, kako ga svi lovci zovu, postao je praktični i počasni član društva.

Na svoj 85. rođendan umro je Ivan Tuđman iz Lekenika. Bio je lovac, čovjek i ljudina. Čovjek kojeg svi rado pamte, a aktivan lovac skoro do pred smrt. Jedan od najstarijih lovaca u LU “Šljuka” Lekenik, sa pet i pol desetljeća lovačkog staža. Epidemija korone pokosila je Ivana Tuđmana i sada hoda lovačkim stazama po nebeskim prostranstvima. U svojim poznim godinama, hodao je lovio i družio se s prijateljima do zadnjeg dana života. Za lov i prijatelje je i živio.

"Krvavi tragovi velikosrpske ideologije na kraju XX. stoljeća" naslov je znanstvene monografije novinara i publicista Zlatka Pintera, koja je 1. travnja 2022. godine u 11:00 sati predstavljena u knjižnici Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. O knjizi i autoru govorili su urednica ovog djela i profesorica na Fakultetu hrvatskih studija, doc. dr. sc. Vlatka Vukelić i urednica i voditeljica s Laudato televizije, dipl. novinarka Nada Prkačin.


Članovi LD “Kapela” Jezerane su ove lovne sezone ostvarili sve planirano, čak je nam i snijeg na Kapeli pao po planu”, smijući se kroz brke govori Mladen Milohnoja lovnik “Kapele” iz Jezerana. Na Velikoj Kapeli uvjerili smo se o čemu govori lovnik, dok predsjednik društva Vlado Milohnoja samo dodaje: “Kapela ima svojih čari zimi, samo ih treba osjetiti”...

Ovako je pjesnik Pejo Šimić (rođen u Foči kod Dervente) svojom poetskom riječju reagirao na zbivanja u Ukrajini koja već treći dan krvavri radi Ruske invazije.

Prođoše blagdani, zaključno sa Sveta Tri Kralja. Za blagdana vidjeli smo razne jaslice, po domovima, crkvama i u javnosti. No, jaslice kakve je napravio Zagrepčanin s privremenom adresom u Njemačkoj jako su zanimljive. Mile Karačić i njegova supruga Branka, Zagrebčani koji privremeno žive i rade u jednom selu kraj njemačkog Wiesentala, stotinjak kilometara od Stuttgarta, napravili su ekološke jaslice. Kažemo ekološke, jer su napravljene od recikliranog materijala ili uz razne improvizacije.

jaslice 900Mile Karačić kazuje kako je malo stvari kupio, a dosta ih je sam izradio, uz razne improvizacije, kako bi jaslice dobile originalni oblik. Sjeo čovjek, zamislio se malo, probudila se umjetnička žica i njemačko selo ima hrvatske jaslice. Za uspomenu ih je snimio, a nagodinu pravi nove ekološke i umjetničke jaslice.

Za Posavinu.org piše: Boris ĆAVAR
Snimio: Mile Karačićjaslice 901

NAJNOVIJE IZ NEOBJAVLJENE 19.ZBIRKE PJESAMA PEJE ŠIMIĆA rođenog u Foči kod Dervente "ČOVJECE PRIZEMLJI SE"

Prvog dana Nove godine u podne u lovištu LU “Šljuka” Lekenik započeo je Memorijal Ivan Sovina . U spomen na svog umrlog člana i humanog čovjeka, ljubitelja lova i prirode, Ivana Sovinu, održali su lov na sitnu divljač u njegovu čast. Ivan Sovina umro je u travnju 2020.godine od opake bolesti, a da za nju skoro i nije znao. Kažemo skoro, jer dva mjeseca prije smrti lovio je šljuke u Lekeniku. Volio je lov, prirodu, bio je poznati kinološki sudac i uzgajivač pasa.

More Articles ...