06
Mon, Jul

pejo gasparevic gipKakva će biti daljnja sudbina Daytonskog sporazuma?  Takvo je pitanje potaknuto nedavnim nacrtom rezolucije Povjerenstva za monitoring Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o stanju u Bosni i Hercegovini.

pejo gasparevic gipGEOPOLITIČKI METEŽ: HOĆE LI  SE BiH SVRSTATI U EUROPSKU ILI TURSKO-ISLAMSKU UNIJU? Kome će pripasti Bosna i Hercegovina? Hoće li se ona situirati u Europskoj uniji ili će ju natkriti kišobrani tursko-islamskih, a, po nekim singnalima, i rusko-pravoslavnih ambicija?

pejo gasparevic gipBalkan je bačen u novi ciklus političke zbrke u kojem Hrvati u BiH imaju priliku nepopustljivo ustrajavati na institucionalnoj ravnopravnosti. Takva ocjena svoje utemeljenje pronalazi u istupima međunarodnih moćnika iz kojih se iščitava poruka kako se teritorijalna kombinatorika na Balkanu ne mora smatrati završenom pričom, te da se Hrvatima u BiH  daje prilika iščupati iz kandži obespravljenosti.

pejo gasparevic gipHoće li nova vlast lijevoga centra u Republici Hrvatskoj donijeti dašak osvježenja i u zagušljive političke prilike u BiH? Takvom pitanju otvorila su se vrata nakon što je na minulim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj Kukuriku koalicijia pod vodstvom SDP-a  uvjerljivo pobjedila  i potisnula HDZ u oporbu.

pejo gasparevic gipNedavno uhićenje Josipa Boljkovca, kojeg se tereti  za likvidaciju  civila, stvara razloge da se na temelju dokumentiranih ubojstava baci svjetlo na partizansko-komunističke zločine.

pejo gasparevic gipZašto se razvija navika tretiranja Bosne i Hercegovine kao bošnjačke i srpske zemlje i pri tomu upadljivo zaobilazi Hrvate?  Postoji mnoštvo primjera koji daju povoda za postavljanje takvog pitanja i traženje odgovora na njega. No, ovom prilikom dovoljnim se čini osvrnuti na najsvježije takve  slučajeve.

More Articles ...