14
Fri, Aug
9 New Articles

Tolisa
Typography

ORAŠJE -„Dani Tolise“ su spustili svoje zavjese,  a „Dani hrvatskog filma“,  još nisu ni odškrinuli svoja vrata u Orašju. Ono što je zajedničko za te, ali i sve slične fešte, jesu  brojni volonteri koji urade ogroman posao, no ostanu po strani od glavnih likova manifestacije što pune naslovnice i uglavnom se o njima govori. delicije02 210616

Bez ikakve naknade se angažiraju kako bi gosti ponijeli iz Posavine prekrasne dojmove uz poznato obećanje, vraćamo se Posavini. Ovoga puta želimo u središte pozornosti staviti neumorne posavske bake koje ne sjede u prvom redu, niti na bilo kojem prijemu. Unatoč bremenu nekoliko desetljeća, toliške bake, ali i slavonske snaše na film-festu u Orašju, cijelo su vrijeme trajanja manifestacija na nogama, samozatajno i strpljivo uz svoje stare šporete spravljajući slasne posavske delicije kojima dočekuju goste tradicionalnom posavskom kuhinjom.                                                           

Posavske krafne i listarići

Svake su večeri u vrijeme jubilarnih desetih „Dani Tolise“ bake ponovo strpljivo pekle posavske krafne i listariće. Mirisima su mamile svakog gosta, a kako to rade svake godine, kažu nam, napekle su bar tisuću listarića. -Naše godine nisu nam breme, one su nam samo dale iskustvo da pravimo ovako dobre krafne i naše listariće kojima apsolutno nitko ne može odoljeti. Posebno su se dopali glazbenicima iz Osijeka i folklorašima Rijeke i iz Hercegovine, kažu nam bake koje su svake večeri ispred toliškoga Dvora, na svojim starim šporetima, spremale pite, modlice, krafne…-Mi ovo radimo od kako smo se udale jer kada dođeš u brojnu familiju moraš znati kuhati. Danas je drugačije. Mladi više vole druga jela, ali pokušavamo i njih naučiti ovim našim receptima, kažu nam toliške bake.    

delicije01 210616                                                          

Vrsne posavske kuharice

Što se tolišanki tiče, najstarija baka sa bremenom  od preko sedam desetljeća Janja Nedić svake godine ne izostaje sa svojim doprinosom spravljanju listarića, a vrsne  kuharice Ana Vincetić i Ana Oršolić, također su cijelo vrijeme fešti bile dežurne za vrelim starinskim šporetom, koje je uspio samo za prigodu manifestacije montirati Mirko Vukić. Mirko se potrudio da ove godine i pozornica, na kojem su prekrasna kola i igre izveli desetak KUD-a iz BiH i RH, također bude u novome ruhu. Sa elementima etno Posavine i detaljima koji govore kako se nekada živjelo u Posavini pozornica je progovorala o davnim vremenima. –Pohvaliti treba i Ostružane jer su ove godine učini dobrodošlicu osobito srdačnom sa dočekušom isprepletenom tradicionalnom kavom i rakijom, kolačima i  etno izložbom, kaže nam Mirko. Predsjednik Organizacijskog odbora prof. Mario Oršolić kaže kako će svim volonterima zahvaliti na posebno organiziranoj roštiljadi.-Žao nam što na naš jubilej nismo mogli ugostiti g-dina Jozu Pavkovića i zahvaliti za veliku medijsku potporu koju Večernji list daje našoj manifestaciji, ali poziv mu je stalno otvoren, poručuju iz Organizacijskog odbora.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić

delicije03 210616