14
Fri, Aug
9 New Articles

Tolisa
Typography

toliska crkvaTOLISA 20.05.2013.g.- Samostanski muzej" Vrata Bosne" u Tolisi, na poziv Ministarstva kulture i sporta F BiH, u subotu 18. svibnja otvorio je svoja vrata posjetiteljima u Europskoj noći muzeja.


Prije razgledavanja muzeja i samostanske knjižnice, te apartmana izgrađenog od drveta abonos, predstavljena je Turistička monografija Župe Uznesenja Marijina, Franjevačkog samostana i Muzeja „Vrata Bosne". Knjiga u četiri poglavlja govori o Župi, njenoj povijesti i umjetnosti u crkvi, o Franjevačkom samostanu, njegovoj i povijesti školstva, prvoj Zemljoradničkoj zadruzi u BiH i samostanskom umjetničkom blagu.

U trećem poglavlju govori se o Muzeju „Vrata Bosne" o predmetima izloženim u muzejskom prostoru od neolita, do etno zbirke, a posljednje se odnosi na knjižnicu i arhivi samostana. Izdavači su Turistička zajednica ŽP i Franjevački samostan, a sredstvima Federalnog Ministarstva kulture i sporta tiskana je u 1 000 primjeraka i donosi radove 11 autora. Cijena je 10 KM.
Subotnja večer nije označila svečano otvorenje samostanskog muzeja, kazao je gvardijan fra Marijan Živković, nego je isključivo riječ o sudjelovanju u projektu Europska noć muzeja, u sklopu kojega su od 19,30 sati do ponoći muzej i knjižnica bili otvoreni posjetiteljima, te jučer nakon svih misa.

„Franjevci su kroz dugu povijest čuvali, baštinili i izložili mnoge predmete kao muzejske eksponate, kao podsjetnik prošlosti koju smo svi skupa proživjeli", kazao je gvardijan te poručio kako se kulturna baština mora čuvati, njegovati i prezentirati javnosti, koja je jako zainteresirana za ovakve sadržaje. „Ova je noć zaista poseban doživljaj za samostan i ovaj kraj, koji će ući u samostansku kroniku", ustvrdio je zadovoljno gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Marijan Živković.

U ime Turističke zajednice ŽP, s kojom je Franjevački samostan ostvario suradnju u ovom projektu, Oliver Oršolić je pohvalio dugogodišnje zalaganje i rad franjevaca ovoga samostana i svih koji su doprinijeli da se muzej stavi u funkciju. Oršolić je istaknuo kako je do sada već bilo organiziranih turističkih dolazaka iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Švicarske, što pokazuje veliki interes ljudi za ovim projektom. To je, naglašava Oršolić, i dodatni poticaj za još intenzivnijim radom na promotivnim aktivnostima, čime će se doprinijeti dolasku još većeg broja turista u ovaj jedinstveni prostor u Posavini.

O projektu su govorili i profesori Marijan Damjanović, Đurđica Jezerčić i Vidan Janjić, a glazbeni dio večeri upotpunili su Župni zbor, pod ravnanjem prof. Marije Nedić te Marija Živković i Mateja Mišković na klaviru.

Preuzeto s radio orašje