Vojskova
Typography

hdz odzak 1990VOJSKOVA - Općinski odbor HDZ 1990 Odžak sinoć je u Vojskovi, s početkom u 18 sati, održao javnu tribinu na teme: aktulana politička i gospodarska situacija u općini Odžak i Županiji Posavskoj, Proračun općine Odžak za 2014. i projekti MZ Vojskova.

Tribini su nazočili Marko Čaktaš, predsjednik MZ Vojskova i vijećnik  HDZ 1990, ujedno i domaćin ove tribine, Ivo Jelušić, predsjednik OO HDZ 1990 Odžak i ministar obrazovanja u Vladi Županije Posavske, Pero Radić, predsjednik Općinskog vijeća Odžak, općinski vijećnici HDZ 1990; Pavo Kljajić, Stipo Iličević, Juro Udovičić, te članovi Županijskog i Općinskog odbora HDZ 1990: Anto Iličević, Marijan Anđelić, Danijel Ivanković i Anto Mrvelj.

Predsjednik Čaktaš je u uvodnom dijelu sastanka pozdravio sve mještane i zaželio dobrodošlicu gostima javne tribine. Također je upoznao sve nazočne s aktivnostima koje se provode u MZ, s posebnim naglaskom na projekte koji su prioritetni za Vojskovu i za koje, u ime mještana i u svoje osobno, traži potporu općinskih i županijskih struktura vlasti. Pozvao je i mještane da iskoriste priliku i aktivno sudjeluju u radnom sastanku.
   
Predsjednik OO HDZ 1990 Ivo Jelušić, u svom je izlaganju rekao kako HDZ 1990 Odžak trenutačno ima najviše vijećnika u Općinskom vijeću, ali i najveću odgovornost. Ova najjača politička snaga na području Općine nudi novi način rada, za što je dokaz  i ovakav način komunikacije kroz posjete mjesnim zajednicama prije samog donošenja odluka koje nam predstoje. Mišljenja je kako je sadašnji Općinski odbor HDZ 1990 odlična kombinacija mladosti i iskustva, te da je to snaga koja može i mora predvoditi sva politička zbivanja na području Općine. HDZ 1990 je pokazao da je otvorena stranka, stranka u kojoj je međusobno uvažavanje imperativ i u kojoj se svima pruža jednaka mogućnost. U tom pogledu je izrazio i želju da se proces političkog okrupnjavanja nastavi i dalje, jer ćemo samo na taj način biti istinska snaga koja može zaštititi interese svoga naroda. Predsjednik se u svom iscrpnom izlaganju aktualne političke i gospodarske situacije u Općini i Županiji osvrnuo i na nepravdu koja je nanesena Županiji Posavskoj neravnopravnom preraspodjelom sredstava od PDV-a, koja ide na dušu prijašnjim političkim strukturama koje su sudjelovale u donošenju takve odluke.

Pero Radić, predsjedatelj Općinskog vijeća Odžak, u svom osvrtu na rad Vijeća posebno je istaknuo veliki broj održanih sjednica i transparentnost rada, koja se ogleda kroz izravne prijenose sjednica putem radiopostaja. Govorio je i o brojnim odlukama koje je Vijeće usvojilo u svom dosadašnjem radu, o novoimenovanoj upravljačkoj strukturi javnih ustanova i poduzeća čiji je osnivač Općinsko vijeće, zatim o novoj Odluci o komunalnim pristojbama kojom se ispravila učinjena nepravda prema našim gospodarstvenicima, te o Odluci o komunalnoj naknadi koja je u fazi izmjena i dopuna i koja predviđa znatne olakšice, kako za domaćinstva tako i za pravne subjekte. Izrazio je svoje zadovoljstvo radom nove upravljačke strukture koja upravlja javnim ustanovama na transparentan i zakonit način. Među mnogim konkretnim zahvatima novog menadžmenta posebno je naglasio usklađivanje cijena svih zdravstvenih usluga u Odžačkom Domu zdravlja, kao i aktivnosti JP „Komunalac“ prema ruralnim dijelovima Općine.
   
Pavo Kljajić, Općinski vijećnik HDZ 1990 u svom izlaganju se osvrnuo na problem postupka komasacije koji još nije okončan na području MZ Vojskova, a za koji su mještani  pokazali veliku zainteresiranost. Kljajić je istaknuo da bi taj problem trebao biti riješen do kraja ove godine, te da očekuje kako će već na idućoj sjednici OV biti razmatran početak rada Komisije za komasaciju. Naglasio je da bi ubrzo trebala biti realizirana sanacija lokalne ceste u Vojskovi koja vodi prema mjesnom groblju u dužini od 300 metara, gdje su već osigurana financijska sredstva od strane resornog Ministarstva prometa i veza Županije Posavske. U početnoj fazi je i realizacija postupka eksproprijacije zemljišta Savskog nasipa na dionici od Zorica do Pruda u dužini od 3 kilometra, čime bi započeli radovi na sanaciji Savskog nasipa u svrhu obrane od poplava, a za što su mještani MZ Vojskova izravno zainteresirani.

Na tribini je bilo govora i o projektima koji su vezani za mjesnu zajednicu. Najavljena  je skora realizacija projekta uređenja poljskog puta Starača-Polje, zatim rekonstrukcija ceste SLC 17 Vojskova, kao i planirana izrada projektne dokumentacije za cestu Vojskova-Zorice (Sava, nasip) i cestu Trnjak- Zorice pored Starače.  
Sudionici javne tribine su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti dijaloga, odnosno sudjelovanja u raspravi, što nije bio slučaj, kako kažu, prilikom rijetkih posjeta prijašnjih struktura vlasti Mjesnoj zajdnici Vojskova.
Nakon dvosatnog radnog sastanka na kojem je pored gostiju sudjelovalo oko trideset mještana, ministar Ivo Jelušić i predsjednik MZ Marko Čaktaš, zahvalili su se mještanima Vojskove na njihovom odazivu  i aktivnom sudjelovanju u radu ove tribine.

Bila je ovo druga po redu javna tribina koju je HDZ 1990 održao u svom planiranom ciklusu javnih tribina, a  koje će se održavati po svim MZ naše Općine.

OPĆINSKI ODBOR HDZ 1990
ODŽAK