Zanimljivosti
Typography

Istraživači su otkrili da krumpir kuhan 8 minuta može stvoriti bateriju koja proizvodi 10 puta više snage od sirovog! Haim Rabinovitch, profesor nauke i agrikulture, i njegov tim otkrili su da korištenjem jedinica napravljenih od četvrtine kriške krumpira koja se nalazi između bakrene katode i cinkove anode spojene žicom, mogu osvjetljavati sobu LED svjetlima čak do 40 dana.

krumir struja

Krumpir bi mogao da pruži električnu energiju za ličnu elektroniku za desetinu troška tipične AA baterije.

Zamislite samo sve mogućnosti i prilike koje bi sa ovim otkrićem imali ljudi u nerazvijenim i zabačenim dijelovima svijeta.

– Krumpiri su izabrani zbog mogućnosti njihovog rasta gotovo svuda, uključujući tropsku i subtropsku klimu – rekao je Rabinovitch.

– To je svjetski najobilniji usjev – dodao je. I dok sam krumpir nije izvor energije, on pomaže da se sprovede elektricitet djelujući kao most između svih metala, omogućavajući elektronima da se slobodno kreću preko žice, stvarajući elektricitet.

Osim što obilno rodi, krumpir je odabran zbog čvrstog škrobnog tkiva, koje mu omogućava da bude uskladišten mjesecima bez privlačenja insekata.