Zoran Matkić
Typography

BH (Bosna i Hercegovina)
BRČKO-SUPERVIZOR-NTERVJU
RODERICK MOOR: REFERERENDUM U BRČKOM MOGUĆ JE UZ PISMENU SUGLASNOST SUPERVIZORA
Za Fenu razgovarao Zoran Matkić
 
roderick_moorMOSTAR, 26. travnja (FENA) - Supervizor za Brčko i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, američki veleposlanik Roderick Moor dao je novinaru Fene kratki interview u povodu najnovijih događanja u Distriktu Brčko i Bosni i Hercegovini.

 Na novinarov upit jesu li ispunjeni svi uvjeti za ukidanje supervizije u Brčkom, te hoće li i kada ona biti ukinuta, Moor je odgovorio kako je u konzultacijama s visokim predstavnikom, Upravnim odborom Savjeta za provedbu mira u BiH (PIC), entitetima i partnerima u Distriktu Brčko, proteklih tjedana razmatrano to pitanje.

 - Konačnom arbitražnom odlukom traži se ispunjenje dva osnovna kriterija kako bi do toga došlo. Prvi je da institucije Distrikta Brčko funkcioniraju efikasno i po svemu sudeći trajno i drugi da entiteti ispune sve svoje obveze prema Distriktu.
 Kada sam bio u Brčkom prije neki dan, nekoliko mojih sugovornika reklo mi je kako trenutna politička pat pozicija u vladajućim institucijama ukazuje da je supervizija i dalje potrebna. Nadam se, međutim, kako će čelni ljudi Distrikta opovrgnuti ovu tvrdnju tako što će izaći iz te pat pozicije bez mog uplitanja. Mislim da postoje pitanja koja potencijalno izazivaju više razloga za brigu, a tiču se obveza entiteta. Ovo je posebno točno kada se radi o Republici Srpskoj, koja nastavlja slati zabrinjavajuće signale, čime se daje razloga za sumnju u to koliko je ona posvećena poštovanju najosnovnijih obveza koje proističu iz Konačne arbitražne odluke. Nijedna od tih obveza nije nova ili neki novi uvjet koji sam nametnuo ja ili bilo tko drugi. Zapravo, neke od njih sežu godinama unazad, neke čak i do 1999. godine. Međunarodna zajednica očekuje od RS da iskaže svoju puno opredjeljenje kako poštuje ove pravne obveze.

Fena: Hoće li ukidanjem supervizija međunarodna zajednica i dalje ostati aktivna u Brčko distriktu. Priča se, naime, o mogućnosti imenovanja i nadzornika za Brčko iz administracija Europske unije.

 Moor: Naravno da će ostati. Ovdje i sada postoje mnoge međunarodne organizacije koje aktivno rade s lokalnim partnerima na mnogim pitanjima. Tu je OESS, EUFOR, a i veleposlanici mnogih zemalja su česti gosti Brčkog… Naravno da je i sama Europska unija vrlo zainteresirana za Distrikt Brčko i nadam se kako će njezino prisustvo biti još snažnije jednom kad se delegacija Europske unije oformi u punom sastavu. Ne bih znao reći hoće li biti imenovan nadzornik za Brčko, a i nije na meni da odlučim o tome.  Međutim, u svakom slučaju Brčko neće biti zaboravljeno kada se okonča supervizija. 

 Fena: Odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva gradonačelnik Brčko Distrikta je u sukobu interesa. U slučaju da on ne podnese ostavku ili ga Skupština ne suspendira, imate li namjeru  iskoristiti svoje ovlasti i nalogom nametnuti poštivanje zakona?

 Moor: Ja vjerujem i očekujem kako će politički lideri i političke stranke/partije koje djeluju u Distriktu Brčko pronaći rješenje za ovo pitanje. Uvjeren sam  da su institucije u Distriktu sposobne i kako imaju mehanizme za rješavanje ovog pitanja te ne vidim razloga, a niti je poželjno da se OHR  upliće u ovaj problem. Nisu iscrpljene sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju institucijama Distrikta Brčko da se to riješi.
Nadam se kako se ovaj problem neće pretvoriti u dublju ili dugotrajniju krizu, što bi samo štetilo Distriktu i njegovim gradjanima, i mi nećemo dopostiti da dodje do toga. Međutim, ono čemu se ja najviše nadam jeste da političari u Distriktu Brčko neće dopustiti da kriza ostavi dugotrajnije posljedice na život građana ove zajednice. 

 Fena:  Narodna skupština Republike Srpske je  donijela odluku o referndumu o pitanju pravosuđa na državnoj razini. Ako se referendum u RS raspiše, hoće li se on organizirati i provoditi u Brčko Distriktu?

 Moor: Postoji Nalog supervizora iz 2007. godine koji je vrlo jasan, a u njemu stoji da sve dok je supervizija na snazi, za bilo koji referendum koji se održava na području Distrikta mora biti potrebna prethodna supervizorova suglasnost u pisanoj formi. U slučajevima kada je ta suglasnost dana, referendum će se održati jedino pod onim uvjetima koje odobri supervizor.
 
 Fena: Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio je ukidanje sankcija pojedinim političarima koje su njegovi prethodnici svojim odlukama sankcionirali. Pojedini dužnosnici i u Brčko Distriktu su sankcionirani Nalogom ranijih supervizora, kao npr. gosp. Ismet Dedić. Razmišljate li o povlačenju uvedenih sankcija u Brčko Distriktu?

 Moor: U interesu zaštite prava pojedinaca, mislim kako ne bi bilo primjereno da komentiram status bilo kojega pojedinca. Naravno, upoznat sam s time da su određeni pojedinci sankcionirani u prošlosti i ti slučajevi se konstantno prate.

 Fena: Kako  gledate na održavanje Hrvatskog narodnog sabora i najavljeno formiranje međužupanijskih i međuopćinskih vijeća u sredinama s hrvatskom većinom? 

 Moor: Sve dok političke stranke koje stoje iza Hrvatskog narodnog sabora u potpunosti poštuju zakone i Ustav, nemamo primjedbi na tu inicijativu. Kao što je visoki predstavnik nedavno izjavio, ono što je potrebno više nego ikad jest iskren dijalog širom političkog spektruma u okviru institucija ove zemlje koje imaju mandat usvajati i provoditi određene promjene. Era paralelnih institucija je iza nas. Jedino mjesto za donošenje promjena jeste ono unutar nadležnih institucija ove zemlje.
Napredak je moguć – napredak u otvaranju novih radnih mjesta, napredak na smanjenju siromaštva, napredak u borbi protiv korupcije, napredak na mnogim od legitimnih pitanja o kojima se govorilo tijekom održavanja Hrvatskog narodnog sabora, kao i napredak na tome da se Bosna i Hercegovina učini zemljom u kojoj Hrvati, Bošnjaci, Srbi i ostali vide svoju budućnost. 

(Fena)

Za Fenu razgovarao Zoran Matkić