Zoran Matkić
Typography

otvorena kucaGAREVAC, 2. prosinca (FENA) – U zakladi Otvorena kuća - Centar za mir i kulturu dijaloga u Garevcu, čiji je osnivač Hrvatsko kulturno društvo Napredak, predstavljen je novi projekt pod imenom Edukacijsko istraživački centar Zelena oaza, priopćeno je iz HNK-a Napredak.

Sve nazočne pozdravila je Slavica Šerić, predsjednica zaklade Otvorena kuća, koja je govorila o bitnosti osnivanja same zaklade za razvoj Bosanske Posavine, ali i za razvoj čitave Bosne i Hercegovine.

Zakladu Otvorena kuća, realizirane projekte, kao i novi projekt Edukacijsko istraživački centar Zelena oaza, predstavila je Blaženka Krajina, član uprave zaklade Otvorena kuća.

Novi projekt Edukacijsko istraživački centar Zelena oaza je samo nastavak dosadašnjih projekata i planiran je za narednih 5 godina. Budući da je Bosanska Posavina najpogodnija svojim položajem za bavljenje poljoprivredom, ovim projektom će biti pružena prilika očuvanja autohtonih vrsta, kao i stvaranja novih, uzgoja ljekovitog bilja, te mogućnost pomoći pronalaska sjemena svima koji se obrate centru Zelena oaza. Već su zasađena tri ogledna voćnjaka sa preko 7.000 sadnica, koje su gosti jučer mogli i obići nakon prezentacije. Cjelokupni projekt će iznositi oko 300.000 eura, pojasnila je Krajina.

Nazočnima se obratio i Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak koji je pohvalio dosadašnji rad Zaklade, kazavši da je ovo jedan od najboljih primjera da je moguć dijalog i suživot u ovoj zemlji.

Zamjenik načelnika općine Modriča Bojan Vidić je podržao i iskazao zadovoljstvo ovim projektom u nadi da će uspjeti i oživiti rekavši da centar Zelena oaza ima potporu načelnika općine Modriča i da će uraditi sve kako bi projekt zaživio.

Na kraju se obratio i Nicoló Papa iztalijanske organizacije Movimento Cristiano Lavoratori, rekavši da je to velik i značajan projekt, budući da je riječ o ekološkom uzgoju, koji će svakako moći se natjecati sa europskim standardima ako uspije dobiti certifikat ekološkog )proizvoda.

Inače, sam projekt Otvorene kuće je počeo 2006. godine kako bi se stvorio prostor u kojem stanovništvo s područja općine Modriča ali i susjednih općina, može na jednom mjestu naći sve informacije vezane za povratak, prava koja mogu ostvariti, dobiti stručne savjete o mogućnostima ekonomskog razvoja, oživjeti obiteljska gospodarstva i razvoja poljoprivrede, ali i razne edukativne, duhovne i kulturne sadržaje.

Zaklada je smještena u nekadašnjoj Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Garevcu staroj preko 100 godina, stoji u priopćenju.

Za Posavinu.org piše Zoran Matkić