15
Wed, Jul
10 New Articles

Zovik
Typography

Tijekom jučešnjega dana u Zagrebu je održana sjednica Osnivačke skupštine Udruge “Zavičajna zajednica zovičkih Hrvata – fra Serafin Zečević Zagreb”. U prvo Predsjedništvo Udruge izabrani su : Marko Lukić, umirovljeni kulturni djelatnik, Ilija Nikić, učitelj razredne nastave i Anto Pranjkić, novinar na mandat od dvije godine.


Udruga je osnovana s ciljem zaštite i promicanja nacionalnog hrvatskog identiteta, jezika, kulture, kulturne baštine, tradicije, običaja i drugih specifičnih vrijednosti Hrvata iz Zovika u Bosanskoj Posavini, koji trajno žive i djeluju na području Republike Hrvatske posebno na području Grada Zagreba.udruga zovik

Svoje ciljeve članovi udruge će ostvarivati organizacijom radionica, konferencija, okruglih stolova, seminara, tečajeva, predavanja, hodočašća, putovanja; izdavanjem brošura, biltena, letaka, knjiga, časopisa; predlaganje projekata i konkretnih aktivnosti, te kreiranjem sadržaja i uređivanja portala kao i istraživanjem i ispitivanjem javnosti radi ostvarivanja svojih ciljeva.

Udruga je dobila ime po svećeniku - doktoru znanosti fra Serafinu Zečeviću, rođenom u Gornjem Zoviku, koji je ostavio veliki trag kako u svom svećeničkom pastoralnom radu tako i u znanstvenom. Poznat je po glasovitoj izjavi: “Ako izgubiš prijatelja sedam godina češ se sjećati. Ako izgubiš Domovinu do smrti ćeš se sjećati.

PRESS Posavina.org