Povodom blagdana svetog Ivana Krstitelja, u subotu 24 lipnja 2017. godine je tisuće vjernika boravilo u Podmilačju kod Jajca, jednom od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH. Među brojnim hodočasnicima bili su i oni iz Bosanske Posavine i to iz Odžaka i Novog Sela-Balegovac a našla se i jedna manja grupa iz Garevca. Bili su to Dijana Kovač i njena dva sina te Mara-Jela Marković i Kaja Perić.

Mještani Garevca pola stoljeća žive u strahu od otpadne jame smještene na poljoprivrednom dobru, u koju još od 1967. rafinerija ulja iz Modriče odlaže opasni otpad (kiseli gudron) strahujući kako blizina takvog odlagališta šteti njihovu zdravlju.

Toplo i lijepo proljetno vrijeme trajalo je od početka ožujka d a bi sada polovicom travnja kada bi trebalo biti još ljepše i toplije cijelu Europu zahvatio hladni val pa tako i naš zavičaj. Mnogi su Garevljani kao i ostali mještani i vjernici iz naše okoline krenuli kućama za blagdane najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa ne znajući što ih tamo čeka. Poslije više satnog čekanja na graničnim Schengen odnosno "Šengen" ili Šengejskskim prijelazima radi provjere i unošenja osobnih podatak dočeka ih i hladna soba.

Garevac – Više od jedne decenije Garevljani se okupljaju u oči blagdana sv. Ivana Krstitelja na „Stanušića ledini“ da bi zapalili veliku vatru uoči Ivan dana ili kako se ovdje u narodu kaže: mašala lile uči Svetog Ive.

U utorak 25. travnja 2017. godine je u Garevcu kao i velikom broju Posavskih župa proslavljen Sveti  Marko evanđelist. U Gradačcu bi svečano na patronu župe dok je u Garevcu i drugim mjestima proslavljen blagoslov polja.
Po veoma lijepom vremenu okupljeni Garevljani su oko crkve sa svojim župnikom Filipom Brajinović zazivali blagoslov Sv. Marka.

Dolazi nam Uskrs najveći kršćanski blagdan. Zadnji tjedan pred Uskrs naziva se Tjedan muke, Sveti tjedan ili Veliki tjedan, a označava spomen na posljednje Kristove dane i liturgijsko uprisutnjenje njegova vazmena otajstva. Veliki tjedan počinje blagdanom Cvjetnice, a završava Uskrsom. Sveto trodnevlje započinje misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, nastavlja se liturgijom Velikog petka, Uskrsnim bdijenjem na Veliku subotu, dnevnom misom na Uskrs, a službeno završava večernjom misom uskrsnog dana.

More Articles ...