Hrvatska
Typography

Srijemska duša sina ravnice šitoka je

 U Knjižnici i čitaonici u Sesvetama održana je promocija knjige Zvonimira Nemeta "Sin ravnice". Pjesme su to pjesnika koji je rođen i odrastao u Srijemu, živi kao umirovljenik u Dugom Selu. Uz malo kazivanja stihova autora i  književnice Vesne Bičanić, glazbom je večer začinio Denis Kovač, kantautor iz Zagreba.

 " U tisku mi je dvadeset i druga knjiga pjesama, no ovo je moja četrnaesta knjiga, a u nedjelju je promocija šesnaeste knjige. Ja jednostavno nisam stigao organizirat promociju ove dvije knjige ranije i zato je sada promoviramo, kazao je autor Zvonimir Nemet.

 Iako je rođen u Inđiji (Vojvodina) rodom je iz Hrtkovaca, kako kazuje, iz Vinskog Srijema, Zvonimir Nemet univerzalno opisuje srijemsku ravnicu. U svojim pjesmama spominje zlatna srijemska žita,vino i tambure, naravno Dunav, ali i pjesme koje su ostale čuvati zavičaj. Jedino su pjesme i Dunav ostale čuvati sjećanje i zavičaj srijemski...

 " S ovom knjigom jasno je da za Zvonimira Nemeta nema književnih tajni. Sve ih otkro, razotkrio pjesmom i pjeva ravnica njiegove stihove. Ravnicu sina ravnice...Zvone kao crkvena zvona. Ovdje smo pozvani na živi izvor pjesnikove duše, duše sina ravnice, napisao je u pogovoru knjige Nikola Šimić Tonin književnik iz Zadra.

Treba se osvrnuti i na sljedeću knjigu Zvonimira Nemeta "Od Dunava šum". U tim pjesmama pjeva o zavičaju srijemskom između Dunava, Save i Bosuta. O sjećanju, ali i o pustom zavičaju. Ondje je malo ostalo Hrvata, koji danas se okupljaju diljem svijeta i čitaju stihove o zavičaju. Dvadeset i dvije objavljene knjige i Zvonimir Nemet nije se umorio. A srijemski zavičaj čuva Dunava šum i pjesme raseljenih diljem svijeta...

 Boris ĆAVAR

 

Srijemska dusa sina ravnice 3

 

Srijemska dusa sina ravnice 4

 

Srijemska dusa sina ravnice 5

 

Srijemska dusa sina ravnice 6

 

Srijemska dusa sina ravnice 2