S vjerom u uskrsnuće i život vječni javljamo rodbini, prijateljima i znancima da je danas 27. svibnja 2021. godine u 55 godini života blago u Gospodinu završilo svoj ovozemaljski život Vinko Barukčić iz Potočana suvlasnik poduzeća Prevoz Turist iz Odžaka.

Potočani su na sjevernom dijelu Bosanske Posavine, oko pet kilometara zapadno od Odžaka. Premda teritorij župe Sv. Marka Evanđeliste službeno pripada ravničarskom kraju, ipak se nalazi na brdovitom terenu budući da je župa smještena u podnožju "planine" Vučjak..

Ove dvije zdjele samo upotpunjuju zbirku replika urađenih zdjela od hrasta lužnjaka iskopanog u koritu Rijeke Bosne kod Gornje Dubice, a čija je starost sada i ispitana u Institutu Ruđer Bošković. Starost ispitanog abonosa je 4600 godina, što se točno.poklapa sa periodom kostolačke kulture (3250. - 1900. god.prije Krista). Znači da su replike urađenih zdjela urađene od hrasta koji je rastao istovremeno kada je naš predak izrađivao zdjele od gline na lokalitetu Pivnica.

U sklopu kulturne manifestacije Posavsko kolo, koja se održava 20. put uz blagdan Velike Gospe, u Odžaku je 12.8. 2019. otvorena Izložba replika posuda kostolačke kulture. Izložba je otvorena pod imenom "Novi život starog hrasta", Izložba replika u abonosu izrađenih posuda kostolačkog doba a sadrži 33 posude, različitih oblika i veličina, koje ručno izrađuje Ivo Jelušić iz Vojskove, mjesta u općini Odžak.

ODŽAK-Priroda kao i život lijepi su, ali i nepredvidivi. Prirodni lanci preživljavanja u kojem se točno zna tko su prirodni (ne)prijatelji demantira neobična priča koju bilježimo u živopisnom odžačkom selu Potočani smještenom na obroncima planine Vučjak kod Odžaka.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović danas je sa suradnicima boravio u Odžaku gdje je nazočio sadržajima otvorenja vodocrpilište Jošava – Potočani, projekt koji je značajno pomognut i sredstvima Proračuna Županije Posavske.

HDZ BiH uvijek je imao veliko uporište u Potočanima gdje su ovdašnji žitelji prepoznali projekte, koji se kontinuirano ostvaruju u gotovo svim obastima, a posebice posljednjih godina, što to mjesto čini ugodnim i bogatim za življenje, kazala je sinoć na početku predizbornog skupa u tom odžačkom mjestu Sanja Antunović,

More Articles ...