Katolički tjednik je u povodu nedavnog (23. kolovoza) Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma objavio intervju s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva "Fra Leon Petrović i 65 subraće." Prenosimo dijelove tog intervjua za koje smo procijenili da bi mogli biti zanimljiv i čitateljima naše stranice.

Mislav Bago je bio jedan od najagilnijih novinara na hrvatskom jezičnom području i u jugoistočnom dijelu Europe te će njegovom smrću s medijske scene nestati i njegova toliko prepoznatljiva poduzetnost.
Bagina medijska poduzetnost nije njegova poza nego je to način na koji je on profesionalno funkcionirao.

Petnaestak godina redovito pratim Sinjsku alku koja me svake godine impresionira svojom kulturološkom spektakularnošću. Alka u tradicijskim nošnjama, konji, koplja, publika tik uz trkačku stazu.... sve to stvara doživljaj neusporediv s bilo čime drugim. Sinjska je alka, zahvaljujući tom originalnom doživljaju kojeg producira, privlačna za posjetitelje-goste (turiste), medije i političare.

Tri puta su se u mjesecu svibnju dogodile stvari koje su na poseban način obilježile profesionalnu novinarsku karijeru našeg dopisnika i suradnika Peje Gašparević. Naime u svibnju Gospodnje 2022. dodijeljeno mu je priznanje Novinar godine "Ponos Posavine 2021." od strane Udruge Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu koja je organizirala 13. svibnja 2022. godine u poznatom restoranu "Ćurak"u Rugvici (desetak kilometara od Zagreba prema Slavonskom Brodu) uručivanje ovog priznanje a među dobitnicima se našlo i ime našeg suradnika.

Ovo je priča o trenutačno jednoj od ponajboljih hrvatskih sportašica kajakašici Anamariji Govorčinović (25), koja je Posavskih korijena pošto joj je mam Anka (djevojačko prezime Špionjak) rođena u Baziku. Anamarija Govorčinović je prošlog vikenda postigla fantastične rezultate koji su je gurnuli u društvo svjetskih sportskih veličina. Ona je najprije u subotu osvojila naslov svjetske kajakaške doprvakinja na 500 na Svjetskom prvenstvu Halifaxu (Kanda) a u nedjelju je na tom natjecanju osvojila brončanu medalju na 1.000 metar.

HOK Domaljevac organizira feštu 25. linja ove godine u 16:00 sati u Šerifovoj vikendici na Kočiša te su iz tog kluba pozvali sve članove uprave, igrače i sponzore na to slavljeničko druženje. Nedvojbeno HOK Domaljevac zaslužuje jednu ovakvu feštu jer sportski uspjesi koje taj klub niže zadnjih godina su fantastični.

U skromnoj arhivi pronašao sam snimke s nedavnog obilježavanja 30. godišnjice osnutka 104. brigade HVO, te sam ih odlučio objaviti jer ipak i te su fotografije na svoj način svjedočanstvo o događaju. Sve su fotografije snimljene mojim mobitelom. Fotografije ilustriraju kako je osim službene svečanosti u sklopu koje je bilo polaganje vijenaca na spomen obilježja, Svečana akademija i otvaranje Spomen sobe, bilo i onih neslužbenih a tako dragocjenih susreta. Meni je posebice drago bilo druženje s vojnim dužnosnikom Matom Đukić, rođakom Josom Pejić i mojim razrednikom iz Srednje škole Namikom Suljićem.

More Articles ...