Konflikt između Turske i Grčke na Sredozemlju i napetosti u Bjelorusiji nove su neuralgične točke na rubovima europskog kontinenta. To su bile i teme video sjednice ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u petak. Sudionik te video konferencije je i hrvatski ministar vanjskih poslova koji Gordan Grlić Radman koji je u Baškoj Vodi, odakle je putem videa (online) razgovarao s kolegama ministrima iz Europske unije, novinarima približio tu konferenciju koja je zatvorena za medije.

Europska komisija (EK) najavila je u srijedu (27. svibnja 2020.) ukupno 1.850 milijardi eura za oporavak gospodarstva 27 zemalja članica od pandemije koronavirusa. To je velika odluka čiji efekti bi mogli snažno odzvanjati sljedećih godina diljem Europskog kontinenta. Od toga iznosa čak je 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi, priopćeno je iz Europske komisije.

Danas je Svjetski dan slobode medija, to jest međunarodni blagdan novinarstva. No, meni je i na taj svjetski blagdan medija (iako je nedjelja) radni dan - upravo sam napisao izvješće o najnovijem smrtnom slučaju u Splitu osobe zaražene koronavirusom. To je pokazatelj kako za medije i novinare nema blagdana, nema neradnih dana, nema (ne)radnog vremena...... Novinar je uvijek u pogonu.

Moj susret s legendarnim hrvatskim boksačem Željkom Mavrović jedan je od ljepših trenutaka u mojoj trideset trogodišnjoj dosadašnjoj novinarskoj karijeri. Sretao sam i upoznao mnoge osobe svjetske reputacije iz različitih zanimanja ali rijetko je tko ostavio tako snažan dojam kao Mavrović.

 Misa za žrtve Bleiburga, koja je zakazana za 16. svibnja u Sarajevskoj katedrali, uskovitlala je prašinu u političkoj i medijskoj javnosti. Bošnjački politički čelnici (ne)izravno sugerirajući demonstracije, obrušili su se posve ishitreno na kardinala Vinka Puljića i Katoličku crkvu zbog namjere da se održi ta misa. Bez oslonca na činjenice i bez argumenata Bošnjački političari u svojim neodmjerenim izjavama ističu kako je ta misa tobože oživljavanje ustaštva.

Koronavirus trese Split. Prema podacima do pisanja ovog teksta u zadnja dva dana utvrđeno je kako je čak 50 osoba iz Doma za stare i nemoćne oboljelo od koronavirusa. U dramatičnoj evakuaciji oni su iz Doma prevezeni u bolnicu na Križinama. Od početka pojave koronavirusa intenzivno pratim tu epidemiju i na globalnoj i na lokalnoj razini i imam komunikaciju s mjerodavnim zdravstvenim institucijama i dužnosnicima.

Pokretanje nove web stranice namijenjene Dijaspori s područja Općine Domaljevac - Šamac važan je ne samo informativno-medijski događaj nego je to nova činjenica koja može unijati svježu dinamiku u cjelokupan društveno-gospodarski život naše Općine. Novootvorena stranica (platforma) pokrenuta je u sklopu služben stranice Općine Domaljevac-Šamac čija je adresa: https://domaljevac.ba/.

More Articles ...