Poštovani čitatelju, ušli smo u korizmu, u vrijeme koje i mene i tebe pita, tko je tvoj bližnji? I što mi je činiti, posebno u korizmi u vremenu pokore i odricanja? Na ovo pitanje, odgovor sam potražila u sv. Pismu, iz Lukinog evanđelja u odlomku (Lk 10. 25-37), gdje se Isus, služi prispodobom, u kojoj mu je neki pismoznanac postavio pitanje, da bi ga iskušao: „Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?“ A on mu reče: „U Zakonu što piše? Kako čitaš?“ Pismoznanac odgovori: „Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!“ Reče mu na to Isus: „Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.

Kada Isus ugleda mnoštvo, sažali se nad mnoštvom jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: ''Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju. Potom, dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima, da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. Tu dvanaestoricu pozva imenom, posla ih i uputi kamo će ići riječima; ''K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite!


Poziv adventa, je i na uzajamnu dinamiku povjerenja, dubinu ljubavi, vjere i nade. Odlomci Svetog Pisma – misnih čitanja kroz advent su direktni poziv upućen tebi i meni – dođi bliže k meni i budi moje svjetlo, nada, mir, povjerenje i ljubav. To je Božji poziv tebi i meni. Dakle, imaš veliki razlog – i ovaj advent biti svijeća koja gori polako. Predlažem ti prijatelju - budi četiri svijeće koje predstavljaju advent.

Svidjela mi se misao A. Schopenhauera koji je rekao;“Kad dođe veselje u liku Božića otvorimo mu sva vrata i prozore, jer Božić nikad ne dolazi u krivom trenutku." Istina je! Ovu misao želim utkati u sljedeće retke, jer mi govori o naravi Božića koji dolazi na sva vrata i prozore čovjekova srca i života.

Poštovani čitatelji, pokušajmo na trenutak u ruke primiti sv. Pismo te usput bar malo „ svratiti“ k Luki evanđelisti koji u Pismu (11.1-4) želi dočarati kako i nas zapravo Isus želi naučiti ili bolje reći učiti, kako treba moliti? Što to znači? Dok sam razmatrala ovaj tekst Pisma, čini mi se kako Isus, sa svakim želi osoban pristup, kontakt, komunikaciju i osoban susret. Zašto? Jednostavno, želi te naučiti moliti, jer, važan si mu! A Isus je uvijek direktan i jasan. Sjećate se, rekao je; «Kad molite, govorite». Oče! Sveti se ime tvoje! Što u prijevodu znači, Oče velik si, tajanstven i moj pravi Otac.

Dragi čitatelji i prijatelji ovoga portala! S pravom se smijemo upitati što je to Božić? Što je za mene Božić? Dakle, slobodno smijem reći, Božić je dan radosti. Upravo zato velika mi je radost i čast danas, na ovaj veliki dan, putem Posavina.org portala biti pisana riječ, čestitka i glas u vašim domovima. Stoga svima vama koji ste blizu ili daleko, vašim obiteljima,  iskreno želim reći sretan i blagoslovljen Božić i sveto Porođenje  Isusovo!

Poštovani čitatelji, s pravom se pitamo ponekad a možda čak i često, pogotovo kada je teško, što je život? Što je to misterij koji nas uvodi i vodi u susret životu? Zanimljivo je „zaviriti“ i pogledati što su o misteriju života pisali, svjedočili i govorili, veliki ljudi?

 U pred božićnom smo vremenu. U predblagdanskoj groznici smo i mučimo se kako uljepšati svoj dom.? Kako okititi jelku? Užurbani smo. Puni smo briga i one nas opterećuju. Pitamo se kojim putem krenuti i što prije učiniti. Mučimo se. I ništa mukom ne rješavamo. Stoga predlažem: odložimo svoje brige na trenutak. Ulijepšajmo svoj dom, potom krenimo zajedno s mudracima. Krenimo ugrađivati sebe u mir Betlehemske noći.

Bol ima svoje razloge a patnja smisao. Riječi su to djetinjstva moga. U vremenu odrastanja slušala sam često te riječi,  a izricane su ustima životno iskusnih i „ starijih „ ljudi. Kao dijete,  nisam ih drugačije tumačila, nego poštapalicom odrasla čovjeka. No, dok ih sada analiziram osjećam  dubinu i smisao tih riječi. Istinite su  i imaju svoj put a dakako i cilj do čovjeka. Stoga, prijatelju tebi i sebi upućujem sljedeće riječi; „ Neustrašivo si biće“! No, unatoč neustašivosti imaš trenutaka kada si i slabašna biljka koja pod teretom života veneš i padaš. Nestaješ i gubiš se.

Vjerujem da vas zanima kako je nastala legenda božićnog drvca. Zatim gdje se i na koje sve načine i u kojim državama kiti i priprema božićno drvce. Dragi čitatelju, vjerujem da će vas zanimati sljedeće tumačenje stoga ću pokušat ukratko objasniti kako je nastala, ova tako nam draga tradicija.


Predragi! Vjerujem, sljedeće riječi su i moje i tvoje, jer želim biti riječ, srce i glas za sve vas koji niste imali priliku, način, volju, snagu svojoj majci reći hvala ti majko i volim te. Zato, neka ovi stihovi budu od srca dar mojoj i tvojoj majci i majkama cijeloga svijeta. Neka bude poklon mojoj baki i bakama cijeloga svijeta, mojoj rođenoj sestri i svim časnim sestrama u cijelom svijetu.

More Articles ...