„Oni, koji su za njih uvijek „ti Bosanci“ koji su krivi za sve loše na ovim prostorima, mogu se od sada osloniti na knjigu, na popis i zapisanim činjenicama zaustaviti riječi onih koji činjenice ne poznaju.“
SLAVONSKI BROD - Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine, tiskan 2020. godine pod nakladništvom slavonskobrodske Galerije Goll, Fraternitasa i Synopsisa, već na svojim prvim stranicama, oznakom mjesta i godine prvog izdanja (Brod, Sarajevo, Zagreb, Slavonski Brod, 2020.) pokazuje koliku će širinu pružiti čitateljima na 680 stranica i koliko je ljudi bilo uključeno u nastajanje te značajne knjige.

Svim našim posjetiteljima i čitateljima kako u Posavini tako i diljem svijeta od srca želimo miran i sretan Božić! Neka nas i ove godine Božić potakne na darivanje ne samo darova, već darivanja utijehe, pažnje i razumijevanja. I to ne samo za Božić već da ove darove dijelimo kroz cijelu godinu jedni s drugima.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je u subotu (5. prosinca 2020.) donijelo odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultat lokalnih izbora koji su održani 15. studenog ove godine.
Na temelju tih rezultata načelnici triju općina na području Županije Posavske su: Stjepan Piljić (Domaljevac-Šamac, HDZ BiH), Marijan Oršolić (Orašje, HDZ BiH) i Nada Ćulap (Odžak, HDZ BIH).


Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti nagradilo je i ove godine najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH. Program nagrađivanja, realiziran je u suradnji sa županijskim ministarstvima obrazovanja, koja su bila zadužena da nominiraju najbolje učenike osnovnih i srednjih škola sa područja svojih županija. Jednokratnom novčanom nagradom podržano je 26 osnovaca i 27 srednjoškolaca iz svih deset županija u Federaciji BiH.

Danas 06. prosinca Sveti Nikola je posjetio veliki broj posavskih mjesta i župa te svojim darovima razveselio svu dobru dječicu. Vrijeme je epidemije i korona virusa pa ništa nije kao prije, ali neka nam zagovor svetog Nikole pomogne da budemo uvijek u životu ispružena ruka svome bližnjemu! Da budemo rijeka zajedništva i mostovi koji nas spajaju.

Nisam vjerovao da ću ikada ispričati ovo što ću sada reći. Šutio sam, jer mi je jasno da je hrvatskome narodu danas potrebnije jedinstvo nego ikada. Pa ipak to se jedinstvo ne može graditi na kontinuiranim uvjeravanjima kako se Hrvati Posavine nisu snašli u ratu, ili jer se nisu bili u stanju obraniti od srpske agresije. Povjesničar Davor Marijan nije otkrio nikakvu toplu vodu pričom kako su Srbi bili nadmoćniji od nenaoružanih Hrvata Posavine, jer je iza Srba stajala JNA i njezino silno naoružanje. Ali da to nije dovoljno, pokazali su upravo branitelji „oraške enklave“ koji su dočekali mir na slobodnom teritoriju unatoč tomu što su bili više od tri godine u okruženju srpske JNA i razularenih četnika. Dakle, uspjeli su se obraniti unatoč daleko nadmoćnijem i naoružanijem neprijatelju.

More Articles ...