Novo Selo
Typography

U NOVOM SELU PROMOVIRANA KNJIGA „IN VINO LIBERTAS“, HAAŠKOG OPTUŽENIKA VALENTINA ĆORIĆA
SLOBODA I INAT U VINU

Ilija ILIĆ

U prepunoj župnoj dvorani u Novom Selu u sklopu tradicionalne manifestacije Dani sjećanja za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja upriličena je promocija knjige Valentina Ćorića "In vino libertas". Knjiga je napisana u samici Haaškog zatvora i govori o tome kako je u desetak godina, pred strogom zatvorskom upravom, Ćorić iz inata proizveo više od tisuću i 200 litara kvalitetnoga vina. Valentin Ćorić optužen je s još petoricom vođa Hrvatskog vijeća obrane pred Haaškim sudom za ratne zločine. Sve prisutne pozdravio je u ime domaćina Pero Radić, aktualni ministar prometa, veza i zaštite okoliša, koji se osvrnuo na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća Podvučijaka i odžačko - modričkog kraja.

- Večeras su u našim mislima žrtave ovoga mjesta, njih 319, zatim više od 400 žrtava križnog puta, muškaraca u naponu snage rođenih između 1920. i 1925. i mahom neoženjeni. Sjećamo se i oko 500 hrvatskih vojnika iz sela Garevac, zatočenih u Burića štali, koji su ubijani noćima između 24. i 28. svibnja. Prema dosad prikupljenim podacima, koje nam je ostavio fra Grga Vilić, u II. svjetskom ratu i poraću ubijeno je 3 tisuće i 411 Hrvata ovoga dijela Posavine, uglavnom muškaraca i u naponu snage.

Razmjerno broju stanovnika, Podvučijak je najveće stratište II. svjetskog rata i to jednog naroda. U samo nekoliko dana ubijena je trećina hrvatskog življa ovoga kraja. Možemo reći da je naš Bleiburg trajao od II. svjetskog rata pa sve do konca Domovinskog rata, u kojem je u obrani ovih prostora poginulo 148 pripadnika 102. HVO brigade. Večeras se s punim pijetetom prisjećamo svih žrtava i mučenika Jugo-komunističkog, totalitarnog, bezbožničkog sustava, ali se i susrećemo s neobičnom i nesvakidašnjom knjigom, knjigom nastalom u ćeliji i samici Haaškoga zatvora, pisane umom, srcem i rukom jednog od osnivača Republike Herceg Bosne, ministra unutarnjih poslova u njezinoj Vladi, dragovoljca Domovinskog rata, generala HVO, uznika i patnika, Valentina Ćorića - istaknuo je Paro Radić.

Književni povjesničar Đuro Vidmarović kazao je tijekom prezentacije knjige da je autor, stvarajući knjigu punih deset godina, bio okružen okrutnim čuvarima i da vino koje je proizvodio nije vino, nego simbol slobode. Stjepan Šešelj, pjesnik i dramski pisac, također je govorio o osuđenicima koji su nevini služili kazne, navodeći sudbinu Valentina Ćorića.

Tijekom obraćanja prisutnima Ćorić je rekao da je u Haag stigao 2004. godine i da je na suđenje čekao čak dvije godine. Završne riječi optužbe i obrane bile su iskazane tek 2011. godine, a pravomoćna presuda donesena 29. studenoga 2017. Istaknuo je da ga nisu optužili Bošnjaci, već Hrvati, njegovi najbliži suradnici i da nije predan Haagu već su ga prodali. „Oprostio sam im. Sve što ja želim njima neka Bog meni podari.

Došao sam na ideju da od nekoliko kilograma stolnoga grožđa napravim vino koje je postalo moja borba za unutarnju slobodu. Rušili su mi dostojanstvo, ponižavali me, provocirali i iscrpljivali sve nas. Ta moja proizvodnja vina bila je na neki način odgovor na sve ono što mi je napravljeno, ali i djelić slobode i normalnosti u ta četiri zatvorska zida'', kazao je tijekom obraćanja prisutnima Valentin Ćorić.

 

dani sjecanja 2024 in vino libertas 13