Nada Koturić
Typography

Odjel za Drugi svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” - Podružnica Odžak, župe Doborskog dekanata i Mjesna zajednica Posavska Mahala zajednički su organizatori manifestacije “Dani sjećanja”.

Visoko pokroviteljstvo 28. manifestacije (1996. - 2024.) potpisuje dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH, a supokrovitelji su Đuro Topić, predsjednik Vlade Posavske županije, i Nada Ćulap, načelnica općine Odžak. Danima sjećanja Odžak se kroz razne sadržaje prisjeća velikog stradanja žitelja svoga kraja, stradalnika Drugog svjetskog rata i poraća Odžaka i podvučjačkog kraja.posavska mahala

Križni put

- U svojim molitvama naš se kraj sjeća svih stradalih, kada je u nekoliko dana ubijena i stradala trećina Hrvata odžačkoga kraja, a Nujića groblje, nažalost, svjedoči grobnim mjestima stradanja cijelih obitelji s djecom - kaže načelnica općine Odžak Nada Ćulap.

Uime Organizacijskoga odbora manifestacije Luka Jurić ističe kako je trajna zadaća dostojno obilježiti sjećanje na ta tragična stradanja, hrvatske žrtve Drugog svjetskog i Domovinskog rata odžačkog i podvučjačkog kraja koje zaslužuju pozornost, ljubav i sjećanje.
poster

- U borbama i masakru nad lokalnim stanovništvom pobijeno je 3411 ovdašnjih Hrvata. Sjećanje na ovu tragediju tradicionalno se obilježava Danima sjećanja - objašnjava Jurić.

Sadržaji manifestacije počeli su tradicionalnim sadržajem, Križnim putem Smrekovac - Odića brdo. Manifestacija “Dani sjećanja” nastavljena je u župnoj dvorani u Novom Selu, gdje je upriličena promocija knjige Valentina Ćorića “In vino libertas”, autobiografski zapisi iz Haaga. O knjizi su uz autora govorili Stjepan Šešelj, pjesnik i dramski pisac, i Đuro Vidmarović, književni kritičar, pjesnik i prevoditelj. Središnji sadržaji manifestacije planirani su za 25. svibnja, kada će se, po tradiciji, Odžačani i najavljena brojna izaslanstva i gosti okupiti u Posavskoj Mahali kod spomen-parka koji je poniknuo dostojan takva sjećanja kao spomenički kompleks u kojem su na 14 stupova ispisana imena stradalnika. Misno slavlje tradicionalno se održava na Nujića groblju u istom odžačkom mjestu.burica STALA

Burića štala

Završni sadržaj manifestacijebio je u nedjelju, 26. svibnja, gdje je služena sveta misa u Garevcu za stradalnike kod Burića štale (područje gdje je bilo zatočeno više od 500 Hrvata katolika, koji su od 25. do 28. svibnja 1945., bez suda i presude, odvođeni i ubijeni u Poljičkim šumama i obalama rijeke Bosne i Save).

- Sjećanje se njeguje i zbog mladih kako se stradanja nikada ne bi zaboravila - poručuju iz Organizacijskoga odbora. Ukupni sadržaji manifestacije “Dani sjećanja 2024.” bit će završeni u Posavskoj Mahali odbojkaškim turnirom i polumaratonom.

Nada Koturić