Meditacije sestre Augustine
Typography

 U pred božićnom smo vremenu. U predblagdanskoj groznici smo i mučimo se kako uljepšati svoj dom.? Kako okititi jelku? Užurbani smo. Puni smo briga i one nas opterećuju. Pitamo se kojim putem krenuti i što prije učiniti. Mučimo se. I ništa mukom ne rješavamo. Stoga predlažem: odložimo svoje brige na trenutak. Ulijepšajmo svoj dom, potom krenimo zajedno s mudracima. Krenimo ugrađivati sebe u mir Betlehemske noći.

 Bez straha uđimo u svoj Betlehem. Tu ćemo naći svoj mir. Tu je dubina i naše zvjezdane noći. Pokušajmo svom dušom slijediti zvijezdu koja vodi do Djeteta Isusa.Uputimo se i tražimo sklonište s Marijom i Josipom. Tražimo štalicu. Hod je naporan i dug, a vrata srdaca i moćnika i ove naše Zemlje su zatvorena, a gluhoća kronično prisutna. Misterij Utjelovljenja i misterij zla u vrijeme Heroda baš kao i danas, usko su povezani. Isus, Novorođena Svjetlost, suprotstavlja se mračnoj i kobnoj moći grijeha u svoje vrijeme, a i danas po onima koji podižu svoj glas za one najpotrebnije, najsiromašnije, rubne i neprepoznate u ovom društvu!Stoga, pokušajmo Isusu otvoriti prostor svoje obiteljske hladne štalice. Dopusti da se Dijete Isus rodi u dubinama i naše spilje. Osvijetlimo je. Zagrijmo je i primimo Mariju i Josipa, mi siromašni, a opet srcem i ljubavlju bogati. Proboravimo hladnu noć s Djetetom, Marijom i Josipom. Osjetimo miris slame.

boicni ugodjaj

Osluškujmo tišinu štalice. Promatrajmo zvjezdu prethodnicu. Pozovimo pastire i poklonimo se Djetetu. Promatrajmo u dubinama svoje duše Novorođeno Dijete Isusa. Dijete koje iz naših hladnih jaslica pruža prema tebi, meni i cijelom svijetu svoje nježne ručice. Smiješi se i smiješkom poručuje ono što će kasnije izgovoriti s križa Čovjek Isus; « Dođite k meni, svi vi koji ste umorni, opterećeni, koji trpite i koji padate pod teretom križa, grijeha i neopraštanja»!

Ovo je i naša noć. Ovo je i naša prilika. Prijatelju, odgovorimo na Djetetov zov! Odazovimo se poput siromašnih pastira, uđimo i mi u polje Betlehema. Pogledajmo svjetlost neba. Čujmo radosnu vijest anđela. Odazovimo se na poziv i s anđelom recimo; « Hajdemo u Betlehem»! Neka nam to bude početak hoda i korak do Isusa! I kroz radost Božića želim vam svima sretan i radostan Božić!

Pripremila s. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove