12
Sun, Jul
11 New Articles

Nakon što su sigurnosne mjere ublažene i nakon što se situacija s korona virusom poboljšala, poslije tromjesečnog rada i organiziranja online aktivnosti, lokalni tim Odžak, Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini su odlučili da organiziraju aktivnost i tako obraduju građane na ulicama Odžaka! Stoga su članovi lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH su 05.06.2020. organizirali projekt pod nazivom BOB36. Bob36 je pokret koji ima za cilj motivirati ljude da rade dobra djela.

Primanjem sakramenta potvrde primamo puninu Duha Svetoga i krizmanik ulazi u "svijet odraslih" u vjeri. Nije nam jednostavno shvatiti Duha Svetoga jer je on nepristupačan našim osjetilima i to naprosto zato što je Duh. U Svetom Pismu Duh Sveti javlja se u obliku plamena na Duhove, u obliku goluba na Isusovu krštenju, u obliku oblaka kod Isusova preobraženja.

U posljednjih mjesec dana koliko traje epidemija korone virusa sve je više onih koji ozbiljno razmišljaju o vlastitim i tuđim životima. Pisali smo o proizvodnji vizira, prvim BiH respiratorima proizvedenim u Gradačcu i sada je na red došla još jedna ideja mladih Odžačana.

Ministri u Vladi Županije Posavske iz Odžaka Anes Osmanović, ministar prometa, veza i zaštite okoliša i dopredsjednik Vlade ŽP i Pero Radić, ministar pravosuđa i uprave posjetili su upravu Doma zdravlja Odžak, te novoimenovanom direktoru te institucije Ivanu Iviću uručili set medicinskih vizira za zdravstvene djelatnike.

U vrijeme pandemije i epidemije i korona virusa u petak 24. 4. 2020. godine počeo je mjesec muslimanskog ramazana, mjesec molitve i posta, dobročinstva, boljih međuljudskih odnosa i povezivanja rodbine, prijatelja i kolega. Velika važnost se pridaje čistoći misli i djela, a po riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, ove stvari kvare post: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Toga dana je veliki broj islamskih vjernika diljem svijeta pa tako i naših Odžačana započeo s postom u kojem se od zore do zalaska sunca ne smije ništa konzumirati. Izostavlja se sve što ima kontakt s ustima i organizmom: jelo, piće, cigarete pa čak i lijekovi a danas post traje od 3.46 do 19.50 sati pa vidite kolika je to žrtva jednog vjernika.

Nalazimo se u Velikom tjednu, u vremenu epidemije korona virusa kada nam je normalan život stavljen u stranu, kada je svugdje u svijetu pa tako i kod nas u posavskoj ravnici promijenjen ljudski način življenja. No mi ipak s čežnjom iščekujemo najveći kršćanski blagdan Uskrs. Bit će ovo Uskrs drugačiji od svih do sada, jer ovakvoga povijest čovječanstva još ne pamti.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1996. godine dozvoljen je povratak predratnog stanovništva u herojski grad Odžak. Bilo je to vrijeme sreće ali tuge. Mnogi su ga zamišljali onako kako su ga ostavili, ali su se ubrzo sreli s činjenicama onoga što ih je tada dočekalo.

More Articles ...