Odžak
Typography

Na odžačkim poljima dogodila se prometna nezgoda sa smrtnim ishodom. Inspektorica Katarina, zadužena za istraživanje slučaja, nije ni slutila kakve se tajne kriju iza te nesreće…

Ponoć je prošla, Katarini zvoni mobitel. Kad na zaslonu mobitela ugleda da je zove načelnik odžačke policijske postaje, sluti da se nešto dogodilo njezinom zaručniku. Olakšanje nastupa saznanjem da nije u pitanju zaručnik, nego se radi o bliskoj rodbini odžačkog gradonačelnika, a ona je odabrana istražiti događaj. Sutradan kreće u akciju ni ne sluteći kakva je priča čeka i kako će se sve zapetljati u zamršeno klupko kojeg će biti teško otpetljati. Ali, Katarina je uporna, ne predaje se, bez obzira na sve poteškoće i tajanstvenost koja izvire iza svakog sokaka. Stvar se mora razjasniti do kraja i slučaj se mora zaključiti.

Autor romana „Tajna odžačkih polja“, Vlado Domazet, provodi nas kroz zamršeni labirint događaja i veza u svom kriminalističkom trileru, vješto napisanom tako da čitatelj ne može odložiti knjigu sve dok ne izađe iz tog labirinta. Radnja se odvija u „odžačkom džepu“, Podvučjaku, likovi se kreću od Odžaka do Potočana, Balegovca, Kadra, Gornje Dubice, Donjeg Svilaja, Pruda do Ade. Triler je vješto sazdan glavnom pričom oko koje se sve odvija, ljubavnim pričama, spletkama, političkim smicalicama, ali kojima su pridodane i zanimljive činjenice o Odžaku i selima oko njega. Tako se spominje Ad Basante, stari rimski grad; opisuje se nastanak imena Balegovac; ističu se zanimljivosti o Potočanima, Podvučjaku i Doboru; otkriva se tajanstveni Martin Benić iz Donjeg Svilaja; opisuje se Prud i ljepote zaselka Ade… Osim toga, u knjizi se uzgred ili šire spominju Vojskova, Zorice, Brezik, Kadar, Bijele Bare, Prnjavor, Srnava, „odžačka polja“ razotkrivena su s mnogim tajnama koje kriju u sebi. Naravno, autor nije ni ovaj put zaobišao rodni Garevac koji je i u ovoj knjizi našao svoj kontekst.

Triler je posložen tako da je radnje lako pratiti, autor jednostavnim rečenicama vodi radnju i zapliće je u više čvorova navodeći čitatelja da se stalno bavi otkivanjem onoga što se krije u narednom grmu. I tek što čitatelj pomisli da je ulovio nit, već se našao u novoj mreži tajni koja se poput novog labirinta prostire pred njim. Izlaz postoji, samo ga treba pronaći. To navodi čitatelja da stalno iščekuje što će se dogoditi dalje.

 Glavni lik, inspektorica Katarina, odraz moralne osobnosti, neprekidno se susreće s poteškoćama u okruženju u kojemu se čini da sve radi protiv nje. Ipak, ona pronalazi snagu za dalje kako bi se iskobeljala iz zamršenog labirinta. Njezin izvrstan „inspektorski njuh“ navodi je na prave staze kako bi konačno otkrila sve tajne i posložila sve kockice u zadanom joj slučaju, a koji se neprekidno urušava na mjestima na kojima se to najmanje očekuje. Usporedno teče i njezina ljubavna priča, puna uspona i padova, očekivanih i neočekivanih situacija. Oko nje su okupljeni i pozitivni i negativni likovi, pomagači i odmagači. S druge strane, tu je gradonačelnik, tipični predstavnik politike koji radi za svoj interes prema unaprijed razrađenom scenariju. On je sve ono što Katarina nije, egoističan, samodostatan, pohlepan i umišljen. Načelnik policijske postaje, gradonačelnikova desna ruka, nesuđeni kockar, prodana duša koja je u gradonačelniku pronašla priliku za ispunjenje vlastitih strasti, potpuno se pokorava pokvarenom političaru igrajući njegovu igru na uštrb pravde. Tu su i drugi, suđeni i nesuđeni likovi, sa svojim sudbinama.

„Šulo“ iliti Juro iz Srnave, osebujan je lik koji se čini poput kakvog cirkusanta, ali koji jako dobro primjećuje što se zapravo događa i rezonira boljeg od kakvog intelektualca. Ovakvih likova Odžak je uvijek imao i imat će, pa iako su ponekad predmet ismijavanja, oni su nezaobilazni žig Odžaka čijim stanovnicima privlače pozornost svojom pojavom i mudrostima koje djeluju poput šala.

Osim toga, autor se dosjetio svoje likove „ugostiti“ u poznatom EX restoranu u Gornjoj Dubici, opisujući poseban ugođaj i vedri karakter njegovog vlasnika Matana, kojeg poznaje mnogo Odžačana.

Opisujući Odžačane kroz različite likove, autor kao da kroz svakog od njih opisuje jednu vrstu ljudi. U likovima se mogu jasno razaznati karakteri s ovih prostora. Moralni i dobri poput Katarine, potkupljeni i izgubljeni poput načelnika policije, prodani i umišljeni poput gradonačelnika, naivni i ambiciozni poput gradonačelnikove žene, ucijenjeni i odani poput otmičara Franje, luckasti i radoznali poput Jure, nježni i odani poput Bože, licemjerni i podli poput Josipa itd. Stoga se ova knjiga može smatrati više od samog trilera, a kad se pri tom uzmu u obzir i „povijesni izleti“, čitatelj kroz napetu priču ima priliku naučiti i nešto novo o svom kraju, što možda ranije nije znao.

Tako se „tajna odžačkih polja“, razasuta širom Podvučjaka, otkriva dio po dio. Klupko se mrsi i lagano raspliće dok se stvari ne istjeraju na čistac. Inspektorica Katarina sa svojim pomoćnicima vješto nadmudruje podmukle zlikovce koje, na kraju priče, dočekuje zasluženo. Tajna je otkrivena, čvor je razmršen, izlaz iz labirinta je pronađen, ljubav je pobijedila i na vrhuncu priče tajanstveno i očekivano „ljubavni poljubac“ označava konačnu pobjedu dobroga nad lošim.

P.S.

Zainteresirani knjige mogu nabaviti putem e-maila: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili putem facebook profila: https://www.facebook.com/domm.domazzett

tajna odzackih polja posavina org.1