Memorijalnim odbojkaškim turnirom "Čarli-Žiri", spomen na vrsne odbojkaše koji su život izgubili u Domovinskom ratu, „Dani Tolise“ pokazujemo kako i sportskim sadržajima želimo očuvati glavnu nit manifestacije, sa najvećom ljubavlju baštiniti sve što je najvrijednije u našem toliškom kraju, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Daniel Dominković otvarajući 15. odbojkaški turnir.

U izdanju Franjevačkog samostana u Tolisi i Zaklade "Terra Tolis", iz tiska je izašla knjiga „Pričam ti priču“ autora fra Zvonka Benkovića izbor iz usmene književnosti toliškoga kraja. Knjiga ima preko petsto priča, bajki, mitova, legendi, igara i pjesama koje govore o bogatstvu usmene književnosti posavskoga kraja. U okviru manifestacije „Dani Tolise“ na sinoćnjoj (utorak 08.06.) večeri otvorenja 15. Dana Tolise promovirana je taj novi književni uradak fra Zvonke.

Braniteljska Zemljoradnička zadruga “Posavina plod” Orašje iz godine u godinu potvrđuje kvalitetom i ekološkim uzgojem svoje mjesto na neumoljivom poljoprivrednom tržištu povezujući se s uglednim hrvatskim tvrtkama Podravkom i Konzumom. Svake godine bilježe se pomaci u proizvodnji.

Na kraju svibanjske pobožnosti i svetkovinu Presvetoga Trojstva te Dan Hrvatske državnosti služena je komemorativna Sveta misa povodom 76 obljetnice stradanja nedužnih žrtava mučilišta Burića štale i tog posavkog kraja. Ovo je tradicija koja se neprekidno održava od 2005. godine i manifestacija „Dana sjećanja“ i molitve za sve ne dužne žrtve Burića štale u Garevcu koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju.

Obrti su nastajali i razvijali se kao prijeka potreba vremena i života ljudi, a onda s godinama stare zanate, kao i sve, polako potiskuju nove tehnologije. Ipak, neki su se zadržali i danas, kao što je košaraštvo - sa stogodišnjom tradicijom u Posavini. Štoviše, Posavina se pozicionirala i na mapi Europe kao značajan prostor košaraštva.

TOLISA/DOMALJEVAC- Posavske župe Tolisa i Domaljevac bile su u znaku radosti mladih koje je značajno protekle više od godinu dana umanjilo korona doba. U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi Prvu svetu Pričest primilo je 45, a u župi Svete Ane u Domaljevcu devet djevojčica i dječaka.

Na internacionalnom glazbenom festivalu „Primavera“ u Bijeljini nastupili su posavski talenti, inače jedini sa prostora Županije Posavske: Sanjin Ćorhasanović iz Orašja i Ivona Dominković iz Tolise. Briljirali su i pobrali lovorike. Među više od 350 sudionika Sanjin je dobio prvu, a Ivona drugu nagradu. Svojim virtuoznim izvedbama klasične glazbe osvojili su stručni sud, samopouzdano su odsvirali klasične teme, kažu nam, onako baš iz srca, za sebe.

ODŽAK - Posavsko područje po mnogo čemu je kroz povijest poznato. Novije vrijeme izdvaja Posavinu kao područje koje se nadljudskim naporima obranilo sa toliko srčanosti i domoljublja, koje ne bilježe ratni analitičari svijeta. I u drugim segmentima života mogli bi Posavinu izdvajati kao posebvno podneblje vrijednih ljdi koji iznimno vole svoj kraj, posavsku ravnicu, ali i svoj poseban govor, jer posavljaci u svakodnevnom govoru koriste mnoge riječi koje na drugim područjima uopće ne postoje.

BRČKO-Ovogodišnju odbojkašku sezonu HOK Domaljevac završava s dvije titule, prvaci su KUP-a Federacije BiH i drugi u BiH. Donijeli su još jednu medalju klubu i svojoj sredini, što je uspjeh vrijedan poštovanja i hvale. U revanš utakmici finala play offa odbojkaškog prvenstva BiH, susretu koji je trajao ravno 1,41, min odbojkaši Mladosti iz Brčkog sedmi put uzastopno osvojili su duplu krunu BiH.

ORAŠJE- Nema dvojbe za sve sportske znalce, dva najbolja odbojkaška kluba u BiH su OK Mladost Brčko i HOK Domaljevca. Ljubiteljima odbojke dva sata maksimalnog uživanja priredili su na početku finala play offa za odbojkaškog prvaka BiH. Odličan meč na vrhunskoj razini profesionalne odbojke bio je vrijedan finalne serije odbojkaškog prvenstva BiH.

More Articles ...