ODŽAK- Malo koja sredina može se pohvaliti da će okupiti čak preko 400 mještana i gostiju na predavanje i promociju knjiga na povijesne teme. Novom Selu u općini Odžak to je uspjelo jer su brojni mještani i gosti došli poslušati dva doktora znanosti. Prof. dr.sc. Nediljko Matić predstavio je autorski rad „Ideja nacionalne države kod Franje Tuđmana i Franjo Tuđman (14. svibnja 1922. – 14. svibnja 2022.) koja je tiskana u povodu 100 godišnjice obilježavanja njegovog rođena, a druga je knjiga zbornik sa prilozima osoba koje su sudjelovale u zbivanjima 90-tih godina.

U Tolisi, mjestu sjeveroistočne Bosne kod Orašja, davne 1823. fra Ilija Starčević osnovao je prvu pučku školu u BiH. Ususret velikom jubileju, 200. obljetnici prve pučke škole u BiH, zajednički su organizirali prvu press-konferenciju na kojoj su predstavljani svi sadržaji ove značajne manifestacije - predsjednik Organizacijskog odbora Mario Oršolić, fra Mario Jurić, gvardijan toliškog samostana i ravnateljica škole, koja je ponijela ime svojega utemeljitelja, Nataša Oršolić.

 Internacionalni susreti motorista u Orašju najdugovječnija je i respektabilna regionalna manifestacija. Ove godine obilježili su dostojno tradicije, tri desetljeća svojeg okupljanja. Okupilo se do sada najveći broj zaljubljenika u dvotočkaše, preko 2.000 motora i duplo veći broj motorista tako da je Oraška Posavina doslovce bila tri dana sa mirisom oktana u zraku. Moto klub „Posavac“ Orašje glavni je „krivac“ svih događanja, klub koji organizira sada već ogroman projekt koji je odavno prešao lokalne i državne granice.

ODŽAK- Hrvatske žrtve Drugog svjetskog i Domovinskog rata Odžačkog i Podvučjačkog kraja zaslužuju pozornost, ljubav i sjećanje. Želimo da se i ove godine dostojno obilježi sjećanje na ta tragična stradanja, poručuju iz Organizacijskoga odbora “Dana sjećanja 2022“. Manifestacija se održava uz visoko pokroviteljstvo dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskoga narodnog sabora BiH, te suprokovitelje Đuru Topića, predsjednika Vlade ŽP i Nade Ćulap, načelnice općine Odžak.

Posljednji turniri za mlađe kategorije odbojkaša koji su održani u Sarajevu potvrdili su kako Posavina ostaje na pijedestalu područja iz kojeg potječu najbolji odbojkaši i klubovi. Domaljevac, Brčko i Modriča tri su središta gdje mladi nastavljaju odbojkašku tradiciju vrhunske odbojke. Nakon gorkog okusa u kojoj je HOK Domaljevcu za „dlaku“ izmaklo zlato, pioniri potvrđuju da su i oni dorasli zlatne tradicije kluba, najtrofejnijeg u Federaciji BiH po broju osvojenih medalja.

Glazba nadahnjuje cijeli svijet, svemu što postoji daje poseban polet, nadahnjuje, pridonosi poletu mašte, a mladi glazbenici iz oraške glazbene škole postigli su sjajan uspjeh na šestom Internacionalnom festivalu muzike "Primavera", jednom od najznačajnijih glazbenih događaja regije.

U prvoj odbojkaškoj utakmici polufinala HOK Domaljevac dobio je sedmerostrukom državnog šampiona OK Mladost Brčko, i to na njihovom terenu u Brčkom rezultatom 3:1 u setovima (25:16, 24:26, 22:25 i 22:25). Uzvratni susreti je na rasporedu su 6. travnja u sportskoj dvorani u Orašju. Za mnoge, to je bilo iznenađenje jer brčaci su po mnogima bili favoriti. Zlatko Ivić, trener HOK Domaljevca prima ovih dana brojne čestitke za odličnu prikazanu odbojku svojih izabranika.

O bolesti raka dojke, tihom ubojici žena, u Posavini se, kao uostalom i na drugim prostorima na tu temu oduvijek pričalo tiho i ispod glasa, sve dok glasno o svojim tegobama nisu progovorile žene Orašja, a onda su im pridružile i žene iz ostale dvije općine Županije Posavske, Domaljevca Šamca i Odžaka. Glasno su zajednički progovorile kroz Udruženje „Narcisa“. U taj put prema javnosti povela ih je dugogodišnja predsjednica udruženja Valentina Halilović koja je i sama prošla šokantni trenutak kojeg se i danas dobra sjeća.

Utakmicom u sportskoj dvorani u Orašju na domaćem terenu HOK Domaljevac je svladao ekipu OK Radnik Bijeljina te time izborio plasman u polufinale prvenstva BiH u odbojci gdje ih očekuje ekipa OK Mladosti Brčko. Domaći tim je najprije poveo u prvom setu (25:20), da bi gosti OK Radnik Bijeljine u drugom setu izjednačili ( 19:25), u trećem je setu ponovo poveo domaći klub ( 25:20) i u četvrti pobjedonosni set ponovo je pripao HOK Domaljevcu (25:22).

Živopisno i jedno od najmanjih sela općine Orašje – Kostrč, sa svega nešto manje od tisuću žitelja, veliko je i poznato po mnogo čemu, možda ponajviše po učenim i poznatim u svijetu osobama. Kad se govori naobrazbi i školovanju mještana, Kostrčani uzdignuta čela s ponosom ističu svojih 9 živih svećenika, a donedavno ih je bilo 13. Selo se može pohvaliti i sa 8 doktora znanosti, koji u lijepom svjetlu svijetom pronose ime mjesta u kojem su napravili prve korake i proveli svoje djetinjstvo. Prva područna škola u Kostrču započela je s radom 1971.godine, a danas djeluje kao područna u sklopu OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa.

Radni sastanak u Vladi ŽP s predstavnicima HRT-a
Predstavnici HRT-a predvođeni Ivom Kujundžićem, ravnateljem i urednikom programa za Hrvate izvan RH potvrdili opredijeljenost HRT-a za većom medijskom prisutnošću Posavine na video, radijskim kanalima i društvenim mrežama HRT-a.

More Articles ...