24
Tue, Nov
10 New Articles

Dr. sc. Martina Džoić Dominković liječnica je u Županijskoj bolnici u Orašju, specijalistica radiologije, supruga, majka, ali i znanstvenica. Kada smo je prije tri godine predstavljali javnosti, bila je prva doktorica znanosti u oblasti medicine u Posavini. Ovih dana u biranom je društvu finalista 7. međunarodnoga natječaja International Medis Awards for Medical Research. Dr. Džoić Dominković upitali smo o kakvu se međunarodnom natječaju radi, odnosno koja je to oblast medicinskog istraživanja kojom se bavi. Njezin je rad, naime, odabran među 19 finalista od ukupno 222 tog prestižnog međunarodnog natječaja.

Poljoprivredom se možeš baviti samo ako je voliš, a ja se bavim cvjećarstvom, i to obožavam. Nema te sile koja bi me odvukla od ovoga grunta zemlje prema inozemstvu jer, kada se probudim i odem pod plastenik, ili na plus 40 ili na minus 10, meni je najljepše jer sam uz ono što volim raditi, a to je cvjećarstvo.

U petak 23. listopada općina Orašje obilježila je jesvoj rođendan, datum upisan posebnim slovima u novijoj povijesti te posavske općine. Tijekom Domovinskog rata toga dana 1992. godine postrojbe 106. brigade HVO-a Orašje oslobodile su okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođeno je i selo Kopanice. U spomen na poginule branitelje, vitezove Posavine koji su živote utkali u današnju slobodu općine Orašje, položeni su vijenci i cvijeće uz spomen-obilježje u Orašju i Vidovicama.

Prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji lokalne kanalizacijske mreže za Novo naselje Odžaka. Realizirana je prva faza u okviru koje je urađena crpna stanica i kolektor u dužini oko jedan kilometar, u što je utrošeno 333.485 konvertibilnih maraka. Ovih dana u tome dijelu ove općine Posavske županije poslovi su u punom jeku, a radovi osobito raduju stanovnike novoformiranoga naselja, ali i udrugu “Kuća nade” koja se brine o osobama s posebnim potrebama, a nalazi se upravo na toj lokaciji.

KOSTRČ - Uspješni posavljaci koji diljem svijeta pronose pozitivan glas posavski, i uz to su neumorni humanitarci, najradije ne bi govorili o svojem djelovanju. Među njima svakako je i fra Vidan Mišković iz Kostrča (općina Orašje). „Neka djela o meni govore, a ne ja sam“, bio je njegov kratak ljubazan odgovor, no uz malo pregovaranja, iako nevoljko, prihvatio je da javnosti Večernjaka približimo njegov svećenički put kroz koji je prošao od Kloštar Podravskog, Zagreba, Tounja, pa do aktualne svećeničke službe od 2005.g. kao voditelja misijskih zajednica: Hrvatske katoličke misije Mülheim – Duisburg gdje živi i radi više od 3.000 iseljenih Hrvata, ne samo iz Posavine, već iz cijele BiH i Hrvatske te zemalja okruženja.Valja biti mudar pa sve ujediniti, a još ako pri tome sam obavlja svećenićku dužnost, ljubav prema onome što radi čista srca i pune duše vodi ga putem duhovnosti, dobročoinstava i humanosti. Svjetski dan misija obilježava se u listopadu pa smo tim povodom i razgovarali sa fra Vidanom.

Projekt u koji su uključeni mladi preko Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u suradnji s organizacijom iz Sjeverne Makedonije – Acta Non Verba, te organizacijom iz Albanije – Shokata Kombetare Edukim Per Jeten SHKEJ, značajno doprinosi povezivanju mladih iz regije, primjereno vremenu u kojem živimo, na digitalan način. U okviru projekta Scroll Down the Region održana je trodnevna digitalna razmjena mladih.

Zlatnim slovima će u povijesti posavskoga kraja biti zapisano ono što je napravila 4. gardijska motorizirana brigada HVO Sinovi Posavine, ali i sve postrojbe Operativne zone Bosanska Posavina, kasnije Zbornoga područja Orašje. To su postrojbe HVO-a koje su svoj put ispisivali nesebičnom žrtvom i ponosom u obrani svojih ognjišta. Dostojanstveno i primjereno današnjih uvjetima organiziranja javnih sadržaja, obilježen je 26 rođendan od osnutka te legendarne postrojbe, danas 3. pješačka bojna 6. pješačke brigade OS BiH.

 

Predsjednik Lovačke udruge “Sava” Orašje Marinko Džoić jedini je uzgajivač divljega zeca u BiH. U njegovu obiteljskom dvorištu u Donjoj Mahali uz lovačke pse žive i neobični žitelji, srna, mladi sivi sokol i stotinjak divljih zečeva. Oni upućeni u lovstvo dobro znaju da se u BiH divlji zec uvozio iz Srbije i Mađarske. Džoić je, zahvaljujući svojoj upornosti, ipak uspio legalizirati prvu farmu divljih zečeva u BiH i time uspio ostvariti svoj europski san u rodnom mjestu.

TOLISA - Mučenička smrt fra Lovre Milanovića jednako privlači današnje vjernike kao što je godinama privlačila pobožni posavski puk, a i šire, o čemu svjedoče brojne uslišane molitve, ozdravljenja. Bez obzira što ga crkva nije službeno proglasila svetim, glas o njegovoj svetosti (fama sanctitatis) ne jenjava već više od 200 godina.

DERVENTA - Derventski kraj i duhovno središte Samostan i Župa sv. Marka Evanđelista Plehanna Plehanu ponovo je oživjelo posebnim ozračjem koje je sobom donijela „Fra Lovrina mlada nedjelja“. Ovaj puta u misnom slavlju su sudjelovali i vjernici iz Donje i Gornje Tramosnice. Svečanosti je doprinijelo i otvorenje Izložbe slika s Prve medjunarodne likovne kolonije kao i večeri proze i poezije. U svim sadržajima prožima se ustrajna želja i nastojanje gvardijana fra Ante Tomasa da fra Lovro i na Plehanu dobije svoju Mladu nedjelju. Ne bez razloga, jer treba znati da je svoj pastoralni rad fra Lovro i započeo na Plehanu, u tadasnjoj župi Velika. Postoji velika poveznica fra Lovre i sa tramošničkim krajem.

More Articles ...