02
Fri, Oct
8 New Articles

DERVENTA - Derventski kraj i duhovno središte Samostan i Župa sv. Marka Evanđelista Plehanna Plehanu ponovo je oživjelo posebnim ozračjem koje je sobom donijela „Fra Lovrina mlada nedjelja“. Ovaj puta u misnom slavlju su sudjelovali i vjernici iz Donje i Gornje Tramosnice. Svečanosti je doprinijelo i otvorenje Izložbe slika s Prve medjunarodne likovne kolonije kao i večeri proze i poezije. U svim sadržajima prožima se ustrajna želja i nastojanje gvardijana fra Ante Tomasa da fra Lovro i na Plehanu dobije svoju Mladu nedjelju. Ne bez razloga, jer treba znati da je svoj pastoralni rad fra Lovro i započeo na Plehanu, u tadasnjoj župi Velika. Postoji velika poveznica fra Lovre i sa tramošničkim krajem.

GAREVAC - Bez obzira na vremenske (ne)prilike, jedan godišnji posao u Posavini nikada ne kasni – pečenje rakije. Oduvijek je to drag događaj kojemu se daje posebna pažnja. Istina, kroz vrijeme nužne su promjene u načinu okupljanja svih sudionika tog veselog događaja, jer manja su okupljanja, neki dijelovi procesa su i automatizirani, ali „princip je isti, sve ostalo su nijanse“ . Ovih dana „šetaju“ se Posavinom ti popularni strojevi po gazdinstvima većine posavskih domova, a sa prvim jesenjim danima posao se privodi kraju. Pečenje rakije organizira se kao obiteljsko okupljanje, gotovo kao društveni događaj.

Ivo Gregurević, velikan hrvatskog filmskog glumišta, zaljubljenik svojeg rodnogakraja, te velike mu ljubavi, podario je svojoj Posavini najveću kulturnu manifestaciju. U svojem prepoznatljivom stilu džentlmena rodnom je kraju darovao, ni manje ni više, već jedinstveni, baš kao što je i on, filmski festival „Dane hrvatskog filma“. Orašje i Županija Posavska prigrlili su filmski festival kao svoju najveću i najradosniju kulturnu manifestaciju koja traje u neprekinutom nizu već 25. godina, kao najljepša filmska priča Posavine i postao je, svi se slažu, jedan od najznačajnijih kulturnih brandova Posavine po kojem je Orašje postalo prepoznatljivo u široj regiji.

OŠTRA LUKA/BOK - Posavska župa koja okuplja 2020 vjernika iz oraških mjesta Oštre Luke i Boka dostojno je svetkovala patron župe uz tradicionalne običaje, središnje misno slavlje, a onda i u domovima župljana. Obnovljena i u prekrasnom novom ruhu crkva je dočela svoje župljane kojima iznimno znači duhovna snaga koji dobivaju dolaskom u crkvu Imena Marijina Oštra Luka Bok.

TOLISA-Posavina je zasjala je u najljepšem svjetlu duhovne ljepote kojoj je obol dalo mladomisničko slavlje fra Mirka Miškovića iz Kostrč. U prisutnosti svoje obitelji, drage rodbine, prijatelja i vjernika toliškog puka, na svečan način proslavio je svoju Mladu misu u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

DOMALJEVAC - Život skromne obitelji Anđić iz Domaljevca, prema današnjim statistikama, brojne obitelji sa četvero djece, sve je samo ne dosadan. Svaki trenutak ispunjen je glazbom koja dopire iz malene kuće u kojoj ipak svatko pronalazi svoj kutak, za glasovir, gitaru, mikrofon, udaraljke, pojačala… i sve je u tom toplom domu čija je sreća mjerena brojnoščću obitelji, podređeno preslušavanju neke nove recitacije, pjesme …

Posavske župe zablistale u su u najljepšem sjaju i ozračju duhovne radosti. Na svečan način pod svetim misama podijeljeni su sakramenti sv. Krizme i Prve pričesti u župi bl. Alojzija Stepinca u Orašju (19 prvopričesnika) , župi sv. Ane u Domaljevcu (9 prvopričesnika) i župi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama (12 krizmanika). Župne zajednice prigrlile su slavljenike, a svoju radost sa podijelili su sa ponosnim roditeljima dolaskom na svečana misna slavlja.

Humanost je ostala njegova karakterna osobina jer je već preko 50 puta darovao krv. Nedjeljka je oduvijek više od struke zanimala enigmatika, pa je danas jedan od poznatijih enigmata u BiH i RH. Sa izradom čak tri mamutske skandinavke dosegnmuo je i enigmatske rekorde.

ORAŠJE - Puno radosti, osmjeha, pjesme, ali suza roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, pratili su završni program članova Udruge „Put u život“ Orašje. Programom su označili kraj školske godine uoči školskoga raspusta. Odlično uvježbane recitacije plod su, kažu nam, višetjednih priprema u koje su uložili i posljednji atom svoje snage jer su se željeli predstaviti u najbolje svijetlu svojim roditeljima i prijateljima Udruge koji su našli vremena pratiti njihov program. U svemu su im sa puno ljubavi pomagali desetak pridruženih volontera, inače studenata Centra studiranja u Orašju, Sveučilišta Mostar, fakulteta Socijalnog rada.

Nakon višemjesečnog rada u halama na izradi vodotornja u sklopu projekta vodoopskrbe, u općini Domaljevac-Šamac poniknuo je impozantan objekt na visini od 50 metara sa zapreminom spremnika za vodu od 270 m3. Stručnjaci tvrde, to je jedan od vodovodnih objekata koji može na iznimno kvalitetan način opskrbom vode zadovoljiti mještane Domaljevca, Bazika i Grebnica koje još muči opskrba vode jer je dobivaju na starinski način, preko hidrofora.

Živopisno posavsko mjesto Donja Tramošnica ponovo je oživjela za patron svoje župe. Župljani i brojni prijatelji pristigli iz župa diljem Bosanske Posavine tradicionalnim misnim slavljem proslavili su zaštitnika župe Donja Tramošnica, sv. Ivana Krstitelja. Na samu svetkovinu, središnji dio proslave bila je u znaku pučke mise koja po tradiciji okuplja stotine vjernika u Tramošnici.

More Articles ...