U svijetu u kojem živimo okrenuti svatko svojim problemima i svakodnevicom obasutom pandemijskim informacijama, često zaboravljamo da oko nas žive ljudi na granici socijalnog minimuma. Unatoč svemu zrače optimizmom, i nadaju se boljem. Tročlana obitelj Zorana i Ivanke Prijević iz Orašja jedna je od takvih. Žive na rubu grada, na rubu siromaštva ali dostojanstveno sve to podnose i, kažu, prilagodili su se situaciji.

Andrija Jurkić najstariji je mještanin Domaljevca i među najstarijim Posavljacima. Posjetili smo ga na poziv njegova prijatelja Jose Leovca Losa kako bi Andrijina sjećanja, ratne slike iz dvaju ratova, logora, brojnih preživljenih posavskih poplava, ali i životnih nedaća ostala zabilježena u Večernjem listu kao Andrijinu omiljenom štivu.

24.06.2021.su ravno dva desetljeća uspješna rada Garevačkog portala (GIP). Ovo je jedan od rijetkih posavskih portala koji djeluje ne samo informativno već i humanitarno u vidu Udruge garevačkih prijatelja. Vodi ih izreka “Lakše je darivati nego tražiti”. U proteklim godinama prikupili su 114.797 CHF, 8065 eura, 24.800 kuna i 7010 KM, ukupno 229.831 KM, i usmjerili u humanitarne akcije.

Raskoš ali i neistraženi fenomen tradicijske kulture Hrvata u BiH iz segmenta nematerijalne kulturne baštine vodi neminovno do oraške Posavine u kojima još uvijek vrijedne posavke proizvode jedinstvenu u svijetu čipku. Prave su to riznice kulture i jedinstven u BiH fenomen nematerijalne baštine zbog izrade čipke tzv necanjem.

ORAŠJE - Za glazbu kažu da je poezija zraka, jer nije je zahvalno opisivati, ali kada je mlada i talentirana 19. godišnja glazbenica Tea Dominković iz Tolise u pitanju, može se bar približiti njenim riječima: Glazba me nadahnjuje, daje mi krila, potiče let moje mašte, utjelovljenje je svega što je lijepo i uzvišeno.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u posavskom mjestu Kornici realizira i ove godine projekt kojim uspješno okuplja mlade poljoprivrednike iz cijele BiH. U dosadašnjem odvijanju projekta sudjelovalo je 60 mladih, od kojih je 16 najuspješnijih dobilo poticaje u visini od 5000 eura za svoje nove ili postojeće poljoprivredne biznise.

Memorijalnim odbojkaškim turnirom "Čarli-Žiri", spomen na vrsne odbojkaše koji su život izgubili u Domovinskom ratu, „Dani Tolise“ pokazujemo kako i sportskim sadržajima želimo očuvati glavnu nit manifestacije, sa najvećom ljubavlju baštiniti sve što je najvrijednije u našem toliškom kraju, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Daniel Dominković otvarajući 15. odbojkaški turnir.

Kada desetak umjetnika stvaraju djela u prirodnom ambijentu posavskog živopisnog mjesta Garevac i u tome ih ne sprječava skromnost uvjeta već privlači prirodni ambijent, slikoviti pejzaži, izvornost kraja i široka posavska duša gostoprimstva, onda je to više od umjetnosti. Svojim prekrasnim djelima ostavili su trag vremena i prostora u kojem se nalaze tijekom trećeg po redu Međunarodnog Posavskog umjetničkog likovnog simpozija – PULS.

U izdanju Franjevačkog samostana u Tolisi i Zaklade "Terra Tolis", iz tiska je izašla knjiga „Pričam ti priču“ autora fra Zvonka Benkovića izbor iz usmene književnosti toliškoga kraja. Knjiga ima preko petsto priča, bajki, mitova, legendi, igara i pjesama koje govore o bogatstvu usmene književnosti posavskoga kraja. U okviru manifestacije „Dani Tolise“ na sinoćnjoj (utorak 08.06.) večeri otvorenja 15. Dana Tolise promovirana je taj novi književni uradak fra Zvonke.

Na kraju svibanjske pobožnosti i svetkovinu Presvetoga Trojstva te Dan Hrvatske državnosti služena je komemorativna Sveta misa povodom 76 obljetnice stradanja nedužnih žrtava mučilišta Burića štale i tog posavkog kraja. Ovo je tradicija koja se neprekidno održava od 2005. godine i manifestacija „Dana sjećanja“ i molitve za sve ne dužne žrtve Burića štale u Garevcu koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju.

More Articles ...