12
Sun, Jul
11 New Articles

Posavske župe zablistale u su u najljepšem sjaju i ozračju duhovne radosti. Na svečan način pod svetim misama podijeljeni su sakramenti sv. Krizme i Prve pričesti u župi bl. Alojzija Stepinca u Orašju (19 prvopričesnika) , župi sv. Ane u Domaljevcu (9 prvopričesnika) i župi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama (12 krizmanika). Župne zajednice prigrlile su slavljenike, a svoju radost sa podijelili su sa ponosnim roditeljima dolaskom na svečana misna slavlja.

ORAŠJE - Puno radosti, osmjeha, pjesme, ali suza roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, pratili su završni program članova Udruge „Put u život“ Orašje. Programom su označili kraj školske godine uoči školskoga raspusta. Odlično uvježbane recitacije plod su, kažu nam, višetjednih priprema u koje su uložili i posljednji atom svoje snage jer su se željeli predstaviti u najbolje svijetlu svojim roditeljima i prijateljima Udruge koji su našli vremena pratiti njihov program. U svemu su im sa puno ljubavi pomagali desetak pridruženih volontera, inače studenata Centra studiranja u Orašju, Sveučilišta Mostar, fakulteta Socijalnog rada.

-Župa Posavska Mahala svečano je proslavila svoj patron Bezgrešno Srce Marijino svečanom misom koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uz koncelebriranje desetak svećenika. Na početku mise nazočne je pozdravio župnik vlč. Pavao Brajinović, a na poseban visoke dužnosnike, kako je rekao, sa obje strane rijeke Save, među kojima visoko izaslanstvo Vlade RH na čelu sa državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravkom Bušić, Žanom Ćorić ispred Državnog ureda za Hrvate izvan RH i ujedno zahvalio na svoj pomoći upućenoj Posavini. Srdačna je dobrodošlica bila upućena i prof. dr. Mati Zovkić, a među dužnosnicima je bio i saborski zastupnik Ivica Mišić.

Živopisno posavsko mjesto Donja Tramošnica ponovo je oživjela za patron svoje župe. Župljani i brojni prijatelji pristigli iz župa diljem Bosanske Posavine tradicionalnim misnim slavljem proslavili su zaštitnika župe Donja Tramošnica, sv. Ivana Krstitelja. Na samu svetkovinu, središnji dio proslave bila je u znaku pučke mise koja po tradiciji okuplja stotine vjernika u Tramošnici.

ODŽAK-Već dva desetljeća koliko postoji „Kuća nade“ u Odžaku, ustrajno javnosti ističe kako su djecu sa posebnim potrebama zapravo djeca posebnih sposobnosti. Značajan jubilej ne obilježavaju glamurozno, već kako to čine 20.godina, skromno i uz puno ljubavi. U ovo vrijeme koronavirusa ne mogu organizirati velike predstave, iako to rado čine i imaju što prikazati, no kažu nam, htjeli su putem Večernjaka podsjetiti na svoj rad, pohvaliti se uspjesima i zajednici kazali veliko hvala za sve što za njih čini.

Sa ljevaonicom kipar Jurkić pokreće i umjetnički projekt koji bi se trebao širiti u multi umjetnički kompleks gdje je uključio i svog sina Luku, apsolventa međunarodne akademije.- Iako sam rođen u Zagrebu , privuklo me rodno mjesto mojeg oca i rado ga pratim, pa sam odlučio da ovdje provodim većinu svog vremena, kaže Luka. Spoj umjetnosti i ekonomije, odnosno ocjena ekonomske opravdanosti projekta kojim planiraju zaposliti još petnaestak ljudi, smatraju realnim. Luka je voditelj umjetničke radionice.

DOMALJEVAC-Nogometaši HNK Mladost“ Domaljevac pokazali su koliko za sportaše nema nikakvih barijera kada je u pitanju humanitarna akcija. Trener i igrač HNK Mladosti Matijas Pejić ističe kako nije bilo dvojbe niti kod jednog pozvanog igrača, a radi se o nogometašima iz aktualne prve lige ili pak velikim bivšim reprezentativcima.

Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini. Svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je, unatoč pandemiji koronavirusa, bilo i ove godine. Proslava zaštitnika svetišta i župe u Podmilačju Sv. Ivana Krstitelja započela je misom za bolesnike. Misu je predvodio na vanjskom oltaru nove župne crkve nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u suslavlju s 15-svećenika među kojima je bio i fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

ORAŠJE - Posavska Županija životno je vezana za riječne nasipe, svoje bedeme sigurnosti koje je štite od hirovitih rijeka što se protežu većim dijelom uz Savi i manjim uz rijeku Bosnu u ukupnoj dužini od oko 70-tak km. I dok je trajala njihova obnova na razinu stogodišnjih voda, nije se niti razmišljalo o turističkim mogućnostima nasipa.

 Velebna franjevačka ljepotica, župna crkva sv. Marka na Plehanu 1992.g. bila je do temelja srušena, što svjedoči o patnji i stradanju Hrvata derventskoga kraja. Novosagrađena plehanska crkva pokazuje ustrajnost Hrvata toga kraja da ostanu tamo gdje su njihovi korijeni. Podsjetimo, u Plehanskoj župi prije rata živjelo 8.120 Hrvata katolika, a danas ih tu živi tek 90-ak - uglavnom starijih osoba. Gvardijan fra Anto Tomas uz puno ljubavi prema posavskom kraju ustrajno pronalazi načine, strpljivo korak po korak, vraćati stari sjaj duhovnom središtu tog dijela Posavine, Plehanskom samostanu.

Posavina je proteklog vikenda bila u slavljeničkom raspoloženju. Razmišljanja o koronavirusu i probleme svakodnevice zamijenila je radost dvostrukih sakramentalnih slavlja, misa u župama Bl. Alojzija Stepinca u Orašju i župe Sv. Ane u Domaljevcu na kojima je podijeljen sakrament Svete Potvrde za ukupno 60 krizmanika. Primanjem sakramenta Svete Potvrde, kršćansku punoljetnost potvrdilo je 35 krizmanika u Orašju, i 25 krizmanika u Domaljevcu.

More Articles ...