24
Sun, Jan
3 New Articles

ORAŠJE - U organizaciji Odbojkaškog saveza Federacije BiH u Orašju je održan prvi krug regionalnog odbojkaškog natjecanja za juniore. Na odbojkaškom terenu oraške sportske dvorane snage su odmjerile četiri odbojkaške ekipe sjevernog dijela BiH. Kroz šest odličnih utakmica pokazali su kako predstavljaju svijetlu budućnost odbojkaškog sporta. Najboljim od najboljih ponovo se potvrdila juniorska odbojkaška momčad HOK Domaljevca trenera Zlatka Ivića, čime se u dosadašnjem dijelu natjecanja, točnije u prvom krugu prvenstva Federacije BiH obranili titulu prvaka Federacije BiH i države, time su mladi potvrdili da nastavljaju tradiciju velikih pobjeda kluba iz male posavske sredine.

Nakon potresa koji je pogodio Republiku Hrvatsku u kojem je stradalo osam osoba i pričinjena velika materijalna šteta,  Posavina je po tko zna koji put pokazala svoje veliko humano srce koje prepoznaje ljude u potrebi. Nekoliko humanitaraca iz Domaljevca samoinicijativno su započeli veliku humanitarnu akciju za potresom nastradalo područje u Hrvatskoj u koju su uključili cijelu domaljevačko-orašku općinu.

Poljoprivredom se možeš baviti samo ako je voliš, a ja se bavim cvjećarstvom, i to obožavam. Nema te sile koja bi me odvukla od ovoga grunta zemlje prema inozemstvu jer, kada se probudim i odem pod plastenik, ili na plus 40 ili na minus 10, meni je najljepše jer sam uz ono što volim raditi, a to je cvjećarstvo.

Županija Posavska pridružila se velikom humanitarnom valu pomoći stradalom od potresa području Siska, Petrinje, Gline i okolice. Posavina dobro pamti vrijeme kada je i sama trebala pomoć zbog katastrofalnih poplava i kada je humanitarna pomoć značila puno više od financijske potpore. Značila je poruku, Posavina nije sama u toj tragediji.

Prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji lokalne kanalizacijske mreže za Novo naselje Odžaka. Realizirana je prva faza u okviru koje je urađena crpna stanica i kolektor u dužini oko jedan kilometar, u što je utrošeno 333.485 konvertibilnih maraka. Ovih dana u tome dijelu ove općine Posavske županije poslovi su u punom jeku, a radovi osobito raduju stanovnike novoformiranoga naselja, ali i udrugu “Kuća nade” koja se brine o osobama s posebnim potrebama, a nalazi se upravo na toj lokaciji.

Mjesec prosinac za većinu predstavlja vrijeme susreta s obiteljima i prijateljima, mjesec u kojem kroz običaje blagdana Božića potvrđujemo tradiciju, svoje korijene. Ovogodišnje blagdansko vrijeme nedvojbeno će biti potpuno različito od bilo kojeg drugog koje smo doživjeli do sada. Globalna pandemija sigurno će mnoge ostaviti samima za Božić pa mnogi neće moći doći do svojih obitelji.

Projekt u koji su uključeni mladi preko Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u suradnji s organizacijom iz Sjeverne Makedonije – Acta Non Verba, te organizacijom iz Albanije – Shokata Kombetare Edukim Per Jeten SHKEJ, značajno doprinosi povezivanju mladih iz regije, primjereno vremenu u kojem živimo, na digitalan način. U okviru projekta Scroll Down the Region održana je trodnevna digitalna razmjena mladih.

Motoristi iz Tolise posebni su po mnogo čemu, no ponaviše jer šire pozitivnu energiju svojom mladošću i željom da raznim sadržajima učine što ljepšom svoju i svakodnevnicu sugrađana, čak i u ovo koronadoba. Članovi Moto kluba iz Tolise zovu se „Kraljevi Raga“ jer vraćaju sjaj starim motorima i pri tom se odlično zabavljaju. Slobodo vrijeme koriste za renoviranje starih motora koji izvlače sa tavana svojih djedova i daju im stari sjaj.

 

Predsjednik Lovačke udruge “Sava” Orašje Marinko Džoić jedini je uzgajivač divljega zeca u BiH. U njegovu obiteljskom dvorištu u Donjoj Mahali uz lovačke pse žive i neobični žitelji, srna, mladi sivi sokol i stotinjak divljih zečeva. Oni upućeni u lovstvo dobro znaju da se u BiH divlji zec uvozio iz Srbije i Mađarske. Džoić je, zahvaljujući svojoj upornosti, ipak uspio legalizirati prvu farmu divljih zečeva u BiH i time uspio ostvariti svoj europski san u rodnom mjestu.

Dr. sc. Martina Džoić Dominković liječnica je u Županijskoj bolnici u Orašju, specijalistica radiologije, supruga, majka, ali i znanstvenica. Kada smo je prije tri godine predstavljali javnosti, bila je prva doktorica znanosti u oblasti medicine u Posavini. Ovih dana u biranom je društvu finalista 7. međunarodnoga natječaja International Medis Awards for Medical Research. Dr. Džoić Dominković upitali smo o kakvu se međunarodnom natječaju radi, odnosno koja je to oblast medicinskog istraživanja kojom se bavi. Njezin je rad, naime, odabran među 19 finalista od ukupno 222 tog prestižnog međunarodnog natječaja.

TOLISA - Mučenička smrt fra Lovre Milanovića jednako privlači današnje vjernike kao što je godinama privlačila pobožni posavski puk, a i šire, o čemu svjedoče brojne uslišane molitve, ozdravljenja. Bez obzira što ga crkva nije službeno proglasila svetim, glas o njegovoj svetosti (fama sanctitatis) ne jenjava već više od 200 godina.

More Articles ...