Živimo u malom gradu s velikim srcem u kojem naš rad podržavaju naši sugrađani, poduzetnici, dijaspora, istaknula je Ivanka Šimić, predsjednica Udruge "Kuća nade" Odžak koja se brine o djeci s poteškoćama u razvoju, za vrijeme prigodnog programa za Međunarodni dan invalidnih osoba.

Taekwondo klub Orašje niže uspjehe u gotovo 30 g. djelovanja. S dvaju turnira u Srbiji u Orašje je donio 11 medalja, od kojih sedam zlatnih, te pehar za treće ekipno mjesto. Taekwondo klub Orašje, prvi registrirani klub u BiH pri Taekwondo savezu, nastavlja nizati pobjede i gotovo tri desetljeća donositi medalje u svoje Orašje. Vrijedno i uporno vježbaju pa ni rezultati ne izostaju, piše Večernji list BiH.

Vi ste nama dar, djeca radosti, ljubavi, nade. Imate ljepotu i dobrotu koja mijenja ljude, bogatstvo ste ovoga svijeta jer sve nas oplemenjujete svojom iskrenošću koja se iščitava u vašem pogledu, možda nekada nespretnom pokretu u skladu sa vašim mogućnostima, ali sa srcem uvijek ispunjenim dobrotom, poručio je u Udruzi djece za poteškoćama u razvoju „Put u život“ župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju fra Bono Kovačević.

Kopanice su mjesto na istočnom dijelu Grada Orašja, nekako najčešće spominjano po okrutnosti ratnih događanja jer je selo od srpskog agresora bilo okupirano, opustošeno, opljačkano, spaljeno, piše Večernji list BiH. Kopanice i njezini mještani danas se prisjećaju velikog povijesnog datuma iz Domovinskog rata, 25. listopada 1992. godine, kada su postrojbe HVO-a, uz potporu HV-a, u silovitom naletu oslobodile Kopanice.

DOMALJEVAC-Ono što je u svijetu sporta HOK Domaljevac - fenomen koji afirmira svoj Domaljevac i cijelu Posavinu, to je u svijetu gospodarstva YIMOR - fenomen iz Domaljevca koji je već odavno osvojio šire tržište. Dva Domaljevačka Zlatka kreiraju vrhunska postignuća - Ivić u sportskoj kompaniji HOK Domaljevac, a Zlatko Oršolić u gospodarskoj kompaniji YIMOR čiji je vlasnik, tvrtke koji je potvrdio da umije uspješno i znalački kormilariti većim gospodarskim sustavom s 800 zaposlenih diljem BiH.

GREBNICE- Župna crkva sv. Jakova Markijskog u Grebnicama dobila je jedinstveni, i sigurno jedan od najljepših u regiji oltarski mozaik sastavljen je 100.000 komadića stakla sa otoka Murano u Veneciji. Punu godinu i devet mjeseci radila ga je poznata u svijetu splitska akademska slikarica Ana Marija Botteri, čija se djela nalaze u mnogim zbirkama i muzejima, a izlagala je na 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sve izložbe autorica je stavila na čekanju zbog mozaika impozantne veličine od čak 16 m2. rađenim metodom koji se koristio u antičkim vremenima.

Od nekadašnjeg stadiona, praktički, u ruševnom stanju stvoren je moderan stadion i, što je bitno, financijski samoodrživ. Alfa i omega takva uspjeha svakako je trener HNK Mladost Matijas Pejić. Nakon što je prije nekoliko godina u Domaljevcu odigran susret kadetskih ženskih nogometnih reprezentacija BiH i Hrvatske, tom je posavskom mjestu pripala čast ponovno ugostiti izabrane vrste tih dviju zemalja.

Posavina je dobila svjetskog prvaka u kickboxingu. Mladi 17. godišnji Teo Grgić iz Potočana kraj Odžaka predstavljajući Bosnu i Hercegovinu u svoju je Posavinu sa Svjetskog kupa u Italiji za čak 1.800 sudionika donio je ni manje ni više već zlato, pehar i zlatnu medalju. Teo je osvojio zlatnu medalju u kategoriji juniora do 79 kg. Zlatni Teo tri puta je bio prvak Europe u tekwondou, osam puta državni prvak u kickbokingu, državni prvak u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji 2023.g. kickbokingu, ukupno nositelj 130 raznih medalja i osvojena 15 pehara.Upoznali smo skromni mladog sportaša koji svoj zlatni uspjeh posebno ne ističe.

Četvrtu godinu u Odžaku jesen je u znaku manifestacije pod nazivom "Jesen u Odžaku". Centar za kulturu Odžak na gradskoj šetnici okuplja odžačke male poduzetnike koji su rado prihvatili sajamsku prezentaciju svojih proizvoda.. Poručili su - domaće je uvijek najbolje. Žele kroz promociju svojih prirodnih proizvoda promovirati svoj odžački kraj te su s radošću izložili svoje proizvode te prodaju domaće autohtone proizvode, delicije i rukotvorine.


ORAŠJE-Svaka fešta u Posavini u pravilu prati i bogata trpeza, no tamo gdje su organizatori posavski lovci i ribiči, garantira se najukusniji meni kojemu je teško odoljeti. Posljednja takva fešta dogodila se na platou ispred oraškog nogometnog stadiona Goal gdje su Udruga lovaca „Fazan“ Orašje i Udruga ribolovaca Šaran Orašje organizirali Gastro fest. Oko 200 kuhara fiša i čobanca okušalo se još jednom u tom posavskim specijalitetima.

U Gradu festivala, filmskom i lutkarskom za Orašje se može reći svakako da njeguje umjetničku nit u kojoj plodna književna scena zauzima značajno mjesto. Pjesnici daju svojim nastupima, kao i svojim knjigama poseban obol društvenoj zbilji. Dvije večeri književnosti i poezije održane su u Tolisi kako bi ujedno dala doprinos obilježavanju 200 godina prve pučke škole.

More Articles ...