Odžak
Typography

Svetom misom u Garevcu i polumaratonom Odžak - Posavska Mahala okončana manifestacija Dani sjećanja za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća Odžačkog i Podvučjačkog kraja


Piše: Ilija ILIĆ

Svetom misom za stradalnike Burića štale u Garevcu - mjestu najvećeg masovnog zločina na tom području, odbojkaškim turnirom i polumaratonom Odžak - Posavska Mahala okončana je tradicionlna manifestacija Dani sjećanja za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća Odžačkog i Podvučjačkog kraja.

Tijekom obilježavanja, prisutni su položili vijence i zapalili svijeće na groblju svetog Ilije u Garevcu i prisustvovali svetoj misi. U svom govoru, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović istaknuo je potrebu očuvanja sjećanja na žrtve i promicanja istine i pravde kao ključnih elemenata za izgradnju zajedničkog prosperiteta. Peti po redu polu - maraton krenuo je u organizaciji Rekreativno atletskog kluba Podvočjak ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima 102-ge odžačke brigade HVO-a gdje su osim domaćih udruga, maratonci iz Republike Hrvatske - Vladimirovaca, Belišća, Valpova, Podravske Moslavine i Hrvatske vojske zapalili svijeće za sve poginule.

Opijelo je izmolio odžački župnik prečasni Ilija Orkić.
U svom obraćanju prisutnima, Davor Ilić - predsjednik odžačkog Rekreativno - atletskog kluba Podvučjak, pozdravio je sve prisutne i ukazao na značaj sjećanja na sve stradale tijekom Drugog svjetskog rata i poraća i Domovinskoga rata.

-Ovaj događaj je više od sportskog, on je izraz naše kolektivne svijesti, naše volje da očuvamo uspomenu na žrtve odžačkog kraja iz prošlog stoljeća. Cilj ovog polumaratona je izgradnja trajne kulture sjećanja. Kultura sjećanja je temelj na kojem gradimo naš identitet, ali i naše zajedničke vrijednosti mira i tolerancije. Sjećajući se prošlosti, odajemo počast onima koji su stradali i prenosimo njihove priče na mlađe generacije.

Na taj način osiguravamo da se sjećanje na njih nikada ne izgubi i da iz njihovih iskustava učimo kako bismo izgradili bolju budućnost. Ovaj polumaraton je prilika da se okupimo, trčimo zajedno, i kroz zajedništvo pokažemo snagu naše zajednice. Kroz sport i zajedničko prisjećanje, gradimo mostove prijateljstva i razumijevanja, koji su ključni za trajni mir i toleranciju. Neka ovaj polumaraton bude podsjetnik na važnost sjećanja i simbol naše posvećenosti miru i zajedništvu- poručio je Davor Ilić.

Jedan od utemeljitelja Rekreativno - atletskog kluba Podvučjak i aktualni ministar prometa, veza i zaštite okoliša u Vladi Županije Posavske Pero Radić istaknuo je da peti po redu maraton, koji je međunarodnog karaktera, potvrđuje želju, odlučnost i odgovornost mlađih generacija u očuvanju od zaborava povijesti ovog kraja ispunjene žrtvama nevinih. To je - kako je poručio - temelj života i opstojnosti na posavskom području.

Tijekom dolaska u Posavsku Mahalu, maratonci su kod Spomen parka - Memorijalnih stupova, koji nose 3 tisuće i 411 imena hrvatskih žrtava, upalili svijeće i molitvom odali počast svim stradalim.

dani sjecanja pos mahala garevac balegovac maratom 06