Samo dva dana prije smo objavili članak s naslovom „Svijetli primjer rada MZ Garevac“, u kojem smo opisali kako je naša MZ svijetli primjer da se i s malo može učiniti dosta, ako se uloži trud, znanje, ideje i želja. Uz put smo zamolili Garevljane da ih pomognu svojim donacijama jer njih nitko ne spominje i ne traži za njih financijsku pomoć, a svi radovi koji su vezani za selo su na njihovim plećima. Oni su oni koji misle na selo, oni čiste i uređuju Garevac, bankine pored ceste, potkresavaju međe i uređuju garevačko groblje.

Početak je mjeseca rujna 2021., mjeseca u kojem ćemo ući u jedno novo kalendarsko vremensko razdoblje. Vrijeme u kojem ćemo brati plodove koje smo proljetos i ljetos zasadili u našim vrtovima, i plodnim ravničarskim njivama i poljima. I ako nam vrijeme nije bilo baš naklonjeno radi velikih vrućina i suša tijekom ljeta ipak nas naši usjevi nikada nisu izdali pa tako će nadamo se biti i ove godine.

U nedjelju 30 svibnja 2021. godine na kraju svibanjske pobožnosti i svetkovinu Presvetoga Trojstva te Dan Hrvatske državnosti služena je komemorativna Sveta misa povodom 76 obljetnice stradanja nedužnih žrtava mučilišta Burića štale i ovoga kraja. Ovo je tradicija koja se neprekidno održava od 2005. godine i manifestacija „Dana sjećanja“ i molitve za sve ne dužne žrtve Burića štale u Garevcu koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju. Istoga dana se polažu vijenci i cvijeće te pale svijeće u znak trajnog sjećanja za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća ovoga kraja.

U ponedjeljak 24 svibnja 2021. godine župa Marije Majke Crkve u Garevcu proslavila je svoj patron, koji se slavi na drugi dan Duhova ili Duhovni ponedjeljak. Na ovaj dan se spominjemo uloge Blažene Djevice Marije kao Majke Crkve.
Od prvih redaka Lukina i Matejeva evanđelja možemo vidjeti važnost Marije u Isusovu životu. Njoj je Bog povjerio najtežu i najljepšu zadaću brige za svojega jedinorođenoga Sina.

Danas je Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu kršćanski blagdan koji se slavi 40 dana nakon Božića. Svima koji nose ime Marija, Marina, Marica, Mara, Maja, Marinka, Marijana, Mira, Marijan, Mario, Mijo i slično neka je sretan imendan. Na današnji blagdan se u crkvama slave svete mise i blagoslivljaju svijeće.

More Articles ...