Nakon dvogodišnje pauze susret Garevljana na Trećem garevačkom sijelu pod sloganom „Zajedništvo i ponos“
-Nakon dvije pandemijske godine ponovo se vratilo tradicijsko okupljanje Garevljana na Garevačkom sijelu.

Ovaj portal ustrajno prati događanja i sudbine naših ljudi koji svojom sudbinskom životnom stazom koračaju diljem svijeta i svojim neobičnim i ustrajnim radom i poštenjem pronose pozitivan glas posavski kako u svom zavičaju tako i izvan granica rodne nam grude Bosanske Posavine.

Mnogi od nas pa i oni koji svakodnevnu ulaze na vrata Garevačke crkve ne znaju povijest raspela postavljenog na desnoj strani ulaza ili predvorja u garevačku crkvu! Međutim to nije obično raspelo, već raspelo koje ima svoju posebnu tajnu. Križ je izrađen od masivnog tesanog drveta i na njega je pričvršćen lik raspetoga Isusa Krista.

U nedjelju 29 svibnja 2022. godine između blagdana Uzašašća i Duhova, , služena je komemorativna Sveta misa povodom 77 obljetnice stradanja nedužnih žrtava mučilišta Burića štale i ovoga kraja. Ovo je tradicija koja se neprekidno održava od 2005. godine i manifestacija „Dana sjećanja“ i molitve za sve ne dužne žrtve Burića štale u Garevcu koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju. Po procjeni nazočnih komemorativnoj svetoj misi je nazočilo oko 200 vjernika.

Nakon dvije pandemijske godine MZ Garevac ponovo organizira svoju veliku, treću po redu mjesnu manifestaciju to jest feštu ili garevačko sjelo. Fešta će se održati 23.07.2022. od 19 sati na platou ispred garevačkog Doma mladih gdje će biti postavljen šator od 1000 sjedećih mjesta.

More Articles ...