Prošlo je više od deset godina kako se umjesto našeg sna, umjesto onog što smo sanjali i čemu smo se nadali, došlo naše stradanje ili mala ljudska kalvarija.
To što nam se dogodilo početkom devedesetih godina ostavilo je takav neizbrisan trag o nama i u našim dušama evo do dana današnjeg. Šta je tada bilo u ovim redovima ne želim detaljizirati, kao ni što je danas. Ali želim napisati neka svoja promišljanja.

Oprostite mi što Vas ponekad vratim u ratnu 1992. godinu, ali TKO NIŠTA NIJE NAUČIO IZ POVIJESTI, OSUĐEN JE DA MU SE ONA PONAVLJA... Danas, tridesetak godina nakon Domovinskog rata, u kom smo bili žrtve (i grješnici samo što smo branili svoja ognjišta) DRUGI PIŠU NAŠU POVIJEST, A MI ŠUTIMO! U toj “našoj novijoj” povijesti, “povjesničari” su ciljano posebnu pozornost posvetili odgovornosti i karakteru samog rata.

Nekada je dijaspora Garevcu bila sve, a danas je zadnja rupa na sviralu kazali bi naši stari.
Preko dvije decenije je garevačka dijaspora prikupljala i slala novčana sredstva svome mjestu i na taj način pomagala da život u Garevcu bude dostojan današnjem čovjeku. Kupili smo Burića štalu i pretvorili je u spomen kapelu, obnavljali crkvu i zvonik, priredili proslavu posvete crkve i zvonika, izradili smo Garevcu ono što nikada nije imao: grb, mjesnu zastavu i snimili himnu. Godinama smo čistili, obnavljali i uređivali Garevac te organizirali sedmodnevne „Garevačke susrete“ koji su sadržavali društvene, sportske i zabavne programe kako bi mladi zavoljeli Garevac i život u njemu, te mu se s ljubavlju ponovo vraćali.

Advent je najljepše vrijeme crkvene godine. U adventu se pripremamo za veliki događaj rođenje Isusa Krista. Advent je radosno vrijeme iščekivanja, vrijeme molitve, posta i ljubavi prema bližnjima. Advent je vrijeme od četiri nedjelje prije Božića kada s posebnom radošću idemo na mise Zornice koje nam podare oproštenje za sve poteškoće i razočarenja koja su nam nanesena. Advent je vrijeme kada posebno mislimo na mir s našim najbližim, kada mislimo na mir u svom domu i svom srcu.

Danas je Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu kršćanski blagdan koji se slavi 40 dana nakon Božića. Svima koji nose ime Marija, Marina, Marica, Mara, Maja, Marinka, Marijana, Mira, Marijan, Mario, Mijo i slično neka je sretan imendan. Na današnji blagdan se u crkvama slave svete mise i blagoslivljaju svijeće.

GAREVAC-U ovo zimsko vrijeme kada radovi na njivama prestanu i kada se obavi zadaća svinjokolja te se proslavi Božić i Nova godina u Garevcu kao i cijeloj Bos. Posavini ponovo se počinje igrati stara omiljena igra skrivanje prstena.
Poslije nekoliko dana uigravanja i izabiranja onih najvještijih skrivača počinje se organiziranje turnira i udomaćuju se strane ekipe.

GAREVAC- Imam dojam da se u ove hladne jesenje dane s prirodom i naša svakodnevica nekako promjene. Nema više ljudi, ne vide se da hodaju po dvorištu osim onih koji su rano ustali te naložili vatru jer je kod njih red svinjokolje. Pečenje rakije i svinjokolja su se nekako duboko raširili u korijenima Garevljana, pa ne samo u Garevcu već svuda gdje oni žive te se ovaj stari i tradicionalni običaj ne može lako zaboraviti.

More Articles ...