Ozračje proslave najvećega otajstva kršćanske vjere Isusove muke, smrti i uskrsnuća uz brojne tradicijske običaje, molitvu i odlazak na svetu misu, a posebna radost Uskrsa za najmlađe je ukrašavanje i bojenje jaja što je izvrstan temelj očuvanja stoljetne tradicije u našem posavskom kraju.

Velika subota je kršćanski blagdan koji se slavi dan prije Uskrsa te zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodne vlje to je dan je šutnje i ozbiljnosti, a slika te šutnje je odsutnost euharistije, ozbiljnosti ogoljeni oltar.Na Veliku Subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje.

Forum mladih Udruge bosanskih Hrvata Prsten – podružnica Osijek organizirao je u subotu 27. siječnja 2018. godine s početkom u 13 sati 12. turnir u igri Prstena u Hrvatskom domu u Tenji u ulici Sv. Ante bb. Svima je poznato kako je igra Prstena vrlo omiljena i  duboko u tradiciji Hrvata posavskog kraja.

Uz blagdanski ugođaj i božićne pjesme Garevljani i ove godine dočekaše Božić u veselom ozračju, posebno onih petnaestak osoba koje su redovno dolazile na mise zornice. Iako bi bilo ljepše da je vrijeme bilo malo hladnije i da su pahuljice padale po vrućim licima garevačkih mještana. No, na žalost mi na to ne možemo utjecati.

Nalazimo se u korizmenom vremenu, vremenu odricanja, pokore, dodatne molitve, i promišljanja o Isusovoj muci, njezinom smislu i vezi između nje i našeg spasenja. Što nam daje puno prekrasnih mogućnosti za razmišljanje naše osobne vjere i vjere svih ljudi oko nas.

Zahvaljujući Ani Andrić Ivičinoj supruzi i ministrici pravosuđa u Vladi Županije Posavske župa Garevac je dobila novčanu pomoć od 3000 KM od ministarstva prosvjete, kulture i sporta Županije  Posavske.
Ovaj novac će biti utrošen za saniranje krova pastoralnog centra to jest onoga djela iznad garaže koji već duže vrijeme prokišnjava.

Od nekadašnje čiste i bistre rijeke Bosne pune (takozvanih studenaca) izvora pitke vode i kupača bila je ribom najbogatija rijeka ovog dijela jugoistočne Evrope. Miran tok rijeke, bujna biljna vegetacija dna, mnoštvo pješčanih zrnaca i krupnog šljunka, lagan pristup svim dijelovima rijeke, čine ovaj dio Bosne potencijalno najperspektivnijom rijekom za život raznih riba, pa se tu osim autohtonih vrsta: bjelice, pastrmke, škobalja, štuke, smuđa, mrene, klena, plotica, šarana, soma pojavile i neke nove vrste riba, koje većina ribiča do sada nikada nije ni vidjela a to su: deverika, babuška, bodorka, šljivar, vretenar, bucov, grgeč itd.

More Articles ...