U četvrtak 31. Svibnja 2018.Tijelovska procesija s Presvetim oltarskim sakramentom obišla je crkveno dvorište u župi Garevac. Procesiju je vodio garevački sin vlč. Anto Perić s vjernicima ove župe koji je molio i svetu Misu u župnoj crkvi Marija Majka Crkve. Naše vrijedne Garevljanke su lijepo priredile crkvu i dekoracije uz ovaj blagdan, a veći broj Garevljana su došli i iz Austrije i Njemačke da ovaj blagdan provedu u svom zavičaju.

Prije mjesec dana nazvao me prijatelj iz jednog predivnog sela kod Odžaka (sva sela su predivna, tamo gdje se život živi) i pozvao me da dođem na Dane sjećanja u Vlašku malu (Posavsku Mahalu). Nisam dvojio. Sve svoje obveze sam posložio tako da bih mogao nazočiti tom vrlo važnom događaju.

Uz Dan sjećanja na žrtve Burića štale nakon 73. godine stradanja katolika Hrvata u Garevcu na završetku Drugog svjetskog rata kod Spomen kapele Burića štale molila se trodnevnica koju su redovno posjećivali Garevljani uz svog župnika Filipa.

I ove godine 27.svibnja župljani župe Marija Majka Crkve iz Garevac obilježit će 73. obljetnicu stradanja Hrvata iz Burića štale. To će biti veliki trenutak da se objelodane nova saznanja do kojih je upornim i mukotrpnim, istraživačkim radom došao, sin ove župe i autor knjige „Burića štala vlč. Vlado Jagustin.

U povodu 73. obljetnice stradanja katolika Hrvata na kraju Drugog svjetskog rata, Euharistijsko slavlje kod Spomen kapele Burića štale u mjestu Garevac pokraj Modriče u Bosanskoj Posavini, u nedjelju Presvetog Trojstva 27. svibnja 2018. predvodio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević. Malobrojnoj župnoj zajednici prognaničke župe Garevac pridružili su se brojni sumještani koji su nakon ratnog progonstva našli svoj novi dom u Hrvatskoj ili u nekoj od zapadnoeuropskih zemalja.

Na Duhovni ponedjeljak 21. svibnja 2018. godine župa Marije Majke Crkve u Garevcu proslavila je svoj patron, koji se slavi na drugi dan Duhova ili Duhovni ponedjeljak. Misno slavlje koje je bilo u 11,00 sati predvodio je vlč. Pavao Brajinović župnik župe Posavska Mahala uz koncelebraciju još 12 svećenika i župnika Filipa.

Po veoma lijepom i sunčanom danu u srijedu 25. travnja 2018.župa Garevac proslavi blagoslov sv. Marka Evanđeliste i blagoslov polja. Obred blagoslova polja vrlo je star u povijesti Crkve. Računa se da potječe od pape Grgura Velikog iz 590 godine i obično je započinjao na Markov dan 25. travnja.

More Articles ...