Forum mladih Udruge bosanskih Hrvata Prsten – podružnica Osijek organizirao je u subotu 27. siječnja 2018. godine s početkom u 13 sati 12. turnir u igri Prstena u Hrvatskom domu u Tenji u ulici Sv. Ante bb. Svima je poznato kako je igra Prstena vrlo omiljena i  duboko u tradiciji Hrvata posavskog kraja.

Zahvaljujući Ani Andrić Ivičinoj supruzi i ministrici pravosuđa u Vladi Županije Posavske župa Garevac je dobila novčanu pomoć od 3000 KM od ministarstva prosvjete, kulture i sporta Županije  Posavske.
Ovaj novac će biti utrošen za saniranje krova pastoralnog centra to jest onoga djela iznad garaže koji već duže vrijeme prokišnjava.

Od nekadašnje čiste i bistre rijeke Bosne pune (takozvanih studenaca) izvora pitke vode i kupača bila je ribom najbogatija rijeka ovog dijela jugoistočne Evrope. Miran tok rijeke, bujna biljna vegetacija dna, mnoštvo pješčanih zrnaca i krupnog šljunka, lagan pristup svim dijelovima rijeke, čine ovaj dio Bosne potencijalno najperspektivnijom rijekom za život raznih riba, pa se tu osim autohtonih vrsta: bjelice, pastrmke, škobalja, štuke, smuđa, mrene, klena, plotica, šarana, soma pojavile i neke nove vrste riba, koje većina ribiča do sada nikada nije ni vidjela a to su: deverika, babuška, bodorka, šljivar, vretenar, bucov, grgeč itd.

Sveti Nikola je ovih dana posjetio veliki broj posavskih mjesta i župa te svojim darovima razveselio svu dobru dječicu. S obzirom da je Sveti Nikola već star i umoran te više ne može svugdje stići na vrijeme on je i ove godine posjetio župu Garevac kada djeca nisu bila tu te je ostavio darove župniku Filipu koji je obradovao naših šestoro mališana za vrijeme misnog slavlja na drugu nedjelju došašća kada im je uručio darove Svetoga Nikole.

sv nikiola 17

Što kazati? Neka nam zagovor svetog Nikole pomogne da budemo uvijek u životu ispružena ruka svome bližnjemu! Da budemo rijeka zajedništva i mostovi koji nas spajaju.

Da se naučimo cijeniti one koji nas vole, pomagati one kojima je pomoć potrebna, oprostiti onima koji nas povrijede i zaboravite one koji nas ostave.

Jedna od legendi o svetom Nikoli kaže ovako: U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je nekad bogat čovjek, koji je izgubivši carsku službu izgubio i sav imetak. Imao je tri kćeri koje su bile lijepe, ali ih nije mogao udati, te je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću tako da nešto zaradi.

One su molile za spas svoje časti i poštenja.

Sveti Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavjesnog oca, pa je uzeo vrećicu i napunio je dukatima, umotao u platno i potajno ubacio dukate kroz prozor.

Kad je otac shvatio da ima dovoljno novaca da uda jednu kćer, to je i napravio, ali se onda isti slučaj dogodio i drugi, pa i treći put. Kad je ubacivao novac kroz dimnjak za najmlađu kćer, susjed ga je sustigao i prepoznao Nikolu.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak

Uz blagdanski ugođaj i božićne pjesme Garevljani i ove godine dočekaše Božić u veselom ozračju, posebno onih petnaestak osoba koje su redovno dolazile na mise zornice. Iako bi bilo ljepše da je vrijeme bilo malo hladnije i da su pahuljice padale po vrućim licima garevačkih mještana. No, na žalost mi na to ne možemo utjecati.

GAREVAC / U četvrtak 14 prosinca 2017. godinee u 9.30 sati okupili su se Garevljanke i Garevljani da bi okitili ovogodišnja Božićna drvca u garevačkoj župnoj crkvi. Ove godine se okupio najveći broj mještana do sada, a bilo ih 28. i to: Pavo i Beti Jagustin, Pero Jagustin „Grga“ Dijana i Zlatko Kovač, Darko i Mladen Križić, Mara-Jela Marković, Petar Omazić, Kaja, Manda, Mara, Perija i Roko Perić, Kata i Zoran Perković, Kaja Šerić, Ivo Spajić, Ana „Milešinca“ Mara „Rokina“, Ružica i Pavo„Kulenov“ Stanušić , Niko Tokić „Brkica“ Matija i Marko Vukadin, Anka, Ivka „Batina“ i Ilica Zelić.

Advent je najljepše vrijeme crkvene godine. U adventu se pripremamo za veliki događaj rođenje Isusa Krista. Advent je radosno vrijeme iščekivanja, vrijeme molitve, posta i ljubavi prema bližnjima. Advent je vrijeme od četiri nedjelje prije Božića kada s posebnom radošću idemo na mise Zornice koje nam podare oproštenje za sve poteškoće i razočarenja koja su nam nanesena. Advent je vrijeme kada posebno mislimo na mir s našim najbližim, kada mislimo na mir u svom domu i svom srcu.

More Articles ...