Garevac
Typography

GAREVAC-U ovo zimsko vrijeme kada radovi na njivama prestanu i kada se obavi zadaća svinjokolja te se proslavi Božić i Nova godina u Garevcu kao i cijeloj Bos. Posavini ponovo se počinje igrati stara omiljena igra skrivanje prstena.
Poslije nekoliko dana uigravanja i izabiranja onih najvještijih skrivača počinje se organiziranje turnira i udomaćuju se strane ekipe.

prsten1

Tako je u samo šest dana: poslije susreta lovaca 29. prosinca 2023. i dočeka Nove godine u srijedu 3. siječnja 2024. na samom početku ove godine organizirano još jedno druženje i to u turniru prstena u Garevačkom domu.
Veliki je to teret ali i uspjeh organizatora, da u 6 dana tri puta napune Garevački dom kako gostima tako muzikom, jelom i pićem. Svaka čast MZ Garevac kao organizatoru i ekipi koja sve to uspijeva.

Kako je vrijeme odmicalo, brzo su se kazaljke sata poklopile na 19 sati kada je započeo ovaj turnir u prstenu 2024.godine u Garevcu gdje je bilo prijavljeno16 ekipa što je nešto manje već prošle 2023. godine kada ih je bilo 24 ekipe jer se paralelno igrao i turnir u Domaljevcu.prsten

Za kratko vrijeme u Garevačkom domu se okupilo oko 150 osoba što igrača što onih koji žele svojim savjetima pomoći igračima kao i onih znatiželjnika koji žele vidjeti što je to što privlači igrače da cijelu noć provedu u igri. Zapaženo je bilo i nekoliko stolova na kojima se igrala Bela.
Zanimljivo je napomenuti kako su se na turniru natjecale čak četiri domaće ekipe i od kojih su dvije igrale za treće mjesto.

Poslije večere i ukusnog mesa s roštilja koja je bila organizirana za sve nazočne u Garevačkom domu mijenjale su se ekipe da bi ujutro oko 5.00 sati nakon cijele provedene noći u zajedništvu i 10 sati igre prstendžije Novog sela-Balegovac i Gornje Dubice kao i dvije ekipe iz Garevca došli su do zaključka da bi bilo predugo igrati da se dobije pobjednik te su se dogovorili da podjele nagrade: prvog i drugog mjesta kao i trećeg i četvrtog.prsten2

Tako su prstendžije Gornje Dubice i Balegovca podijelili prvu nagradu od 1600 KM i drugu nagradu od 800 KM te osvojili po 1200 KM, dok su treća i četvrta ekipa iz Garevca podijelili nagradu od 200 KM.

Sa spoznajom da je pobjednik turnira prošle 2023. godine bila ekipa iz Balegovca ovom zgodom im čestitamo jer su i ove godine pokazali da su vrsni skrivači i igrači uz nadu da će nam doći i sljedeće godine.

Do kasno u noć burno oko našeg dopisnika promatralo je što se sve zbiva u Garevačkom domu u tom velikom broju okupljenih mještana i gostiju na igri prstena gdje nije bilo ni najmanjeg incidenta!prsten4

Toliko nazočnih osoba, izvorna muzika uživo, večera s roštilja za sve nazočne, zezancija, smijeh i igra uveličali su i ovo druženje u Garevačkom domu početkom Nove 2024.
Tri velika okupljanja mještana i gostiju u Garevačkom domu u samo 6 dana pokazali su ponovo zajedništvo, slogu i ponos te si uzimam za pravo kazati dok je Dikača bit će i Garevca, a poslije njih tko zna kako će i što biti s našim mjestom, njegovim običajima, kulturom i tradicijom!prsten5

Hvala organizatorima i gostima te se vidimo do godine!

Za Posavinu.org piše Mišo Perak!uska