26
Tue, Jan
4 New Articles

Najnovije

KOSTRČ-Katolička crkva slavi blagdan svetoga Antuna opata, Antuna Velikog ili Antuna Pustinjaka koji se naziva i 'otac monaštva', a ujedno je i začetnik pustinjaštva. U narodu ga se naziva 'zimski sv. Anto', i ne smije ga se miješati sa sv. Antunom Padovanskim, kojega slavimo 13. lipnja. Posavsko mjesto Kostrč štuje oba blagdana, i po tradiciji koja je ove godine uvijena u epidemiološke mjere, proslavljen je uz svetu misu i okupljanje uz blagdanski stol.

Ovo je tekst  za kojim sam godinama tragao i upornost se isplatila. Uspio sam ga pronaći.  Zapravo ovo je mamina  "životna priča" objavljena posmrtno u Biltenu Udruge "fra Grga Vilić"  u zimu 2014.-2015.  Razgovor s njom, kako je navedeno, vođen  je  28. lipnja 2013. u Domaljevcu.

Trenutačno tri igrača ponikla u HOK Domaljevac imaju status reprezentativaca: Ivo Ivić i Davor Dominković nastupaju za reprezentaciju BiH, a Marko Matić je član reprezentacije Turske. Posebna mi je radost komunicirati sa sportašima i kreirati medijske priloge o njima. Ovaj put moje ushićenje je još veće jer se radi o sportašima iz Zavičaj koji su se razvili u vrhunske odbojkaše.

ORAŠJE - U organizaciji Odbojkaškog saveza Federacije BiH u Orašju je održan prvi krug regionalnog odbojkaškog natjecanja za juniore. Na odbojkaškom terenu oraške sportske dvorane snage su odmjerile četiri odbojkaške ekipe sjevernog dijela BiH. Kroz šest odličnih utakmica pokazali su kako predstavljaju svijetlu budućnost odbojkaškog sporta. Najboljim od najboljih ponovo se potvrdila juniorska odbojkaška momčad HOK Domaljevca trenera Zlatka Ivića, čime se u dosadašnjem dijelu natjecanja, točnije u prvom krugu prvenstva Federacije BiH obranili titulu prvaka Federacije BiH i države, time su mladi potvrdili da nastavljaju tradiciju velikih pobjeda kluba iz male posavske sredine.

Staklenici u Domaljevcu su postali važna vijest za pučanstvo Općine Domaljevac-Šamac kako u Zavičaju tako i u Dijaspori na početku Gospodnje 2021. godine. Kako je izvijestila službena Općinska stranica , Studija korištenja geotermalne energije u Općini Domaljevac-Šamac našla se na popisu projekata  koje je  Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH  odabrao kao  korisnike na temelju provedenog Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020. godinu.

U Zagrebu je 9. siječnja 2021. osnovan Posavski književni krug na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini koja će Izdavati knjige, organizirati promocije i tiskati Zbornike radova. Organizirat ćemo dva natječaja domoljubne poezije: „Posavino, volim te kao majku“ i dodijelit ćemo nagradu fra Ilija Starčević te „Croatio, srce iz njedara“ i dodijelit ćemo nagradu fra Andrija Zirdum, kao i natječaj duhovne poezije „Radujte se narodi“ a dodijelit ćemo nagradu fra Augustin Augustinović.

Nakon potresa koji je pogodio Republiku Hrvatsku u kojem je stradalo osam osoba i pričinjena velika materijalna šteta,  Posavina je po tko zna koji put pokazala svoje veliko humano srce koje prepoznaje ljude u potrebi. Nekoliko humanitaraca iz Domaljevca samoinicijativno su započeli veliku humanitarnu akciju za potresom nastradalo područje u Hrvatskoj u koju su uključili cijelu domaljevačko-orašku općinu.

Županija Posavska pridružila se velikom humanitarnom valu pomoći stradalom od potresa području Siska, Petrinje, Gline i okolice. Posavina dobro pamti vrijeme kada je i sama trebala pomoć zbog katastrofalnih poplava i kada je humanitarna pomoć značila puno više od financijske potpore. Značila je poruku, Posavina nije sama u toj tragediji.

Postoje trenuci u novinarstvu koji popravljaju dan ispunjen stresom. Postoje trenuci u novinarstvu koji su satisfakcija za sve neugodnosti i nekorektnosti koje novinar može doživjeti u svojem poslu. Postoje trenuci u novinarstvu koji šalju poruku da se vrijedi baviti tim poslom koji puno uzima ali i puno daje. Postoje trenuci u novinarstvu kad shvatiš da te taj posao oplemenio kroz poznanstva i komunikacije s ljudima različitih profila.