Najnovije

Na terasi Stella Vip bara na zagrebačkom Cvjetnom trgu, 11. lipnja održana je promocija nove knjige pjesama “Krila i okovi” Đurđice Gatjal iz Požege. U nakladi Matice hrvatske ogranak Požega, zbirka je to pjesama od 11 tisuća i 111 riječi . Promociju je vodila Andrea Divić, urednica i recenzentica knjige.

Memorijalnim odbojkaškim turnirom "Čarli-Žiri", spomen na vrsne odbojkaše koji su život izgubili u Domovinskom ratu, „Dani Tolise“ pokazujemo kako i sportskim sadržajima želimo očuvati glavnu nit manifestacije, sa najvećom ljubavlju baštiniti sve što je najvrijednije u našem toliškom kraju, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Daniel Dominković otvarajući 15. odbojkaški turnir.

U izdanju Franjevačkog samostana u Tolisi i Zaklade "Terra Tolis", iz tiska je izašla knjiga „Pričam ti priču“ autora fra Zvonka Benkovića izbor iz usmene književnosti toliškoga kraja. Knjiga ima preko petsto priča, bajki, mitova, legendi, igara i pjesama koje govore o bogatstvu usmene književnosti posavskoga kraja. U okviru manifestacije „Dani Tolise“ na sinoćnjoj (utorak 08.06.) večeri otvorenja 15. Dana Tolise promovirana je taj novi književni uradak fra Zvonke.

U petak 11. lipnja 2021. u 18 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu održat će se promocija knjige Krila i okovi autorice Đurđice Gajtal. Knjiga je to u nakladi Matice Hrvatske Požega, a gospođa Đurđica Gajtal je članica Posavskog književnog kruga.

Svi mi koji ne živimo u svojim kućama u Republici Srpskoj, a redovno plaćamo električnu energiju znamo je da je to moguće jedino uplatom unaprijed što je veliki broj nas do sada to i činio. Međutim od 1. travnja 2021. godine snabdijevanje električnom energijom za sve kupce u Republici Srpskoj vrši poduzeće“Elektroprivrede Republike Srpske”, koje je od travnja mjeseca poslalo potrošačima i prve račune, koji se dosta razlikuju od dosadašnjeg formata.

Na kraju svibanjske pobožnosti i svetkovinu Presvetoga Trojstva te Dan Hrvatske državnosti služena je komemorativna Sveta misa povodom 76 obljetnice stradanja nedužnih žrtava mučilišta Burića štale i tog posavkog kraja. Ovo je tradicija koja se neprekidno održava od 2005. godine i manifestacija „Dana sjećanja“ i molitve za sve ne dužne žrtve Burića štale u Garevcu koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju.

Sportski novinar i nogometni aktivist Iljo Dominković je kroničar Posavskog nogometa koji svojim angažmanom daje golem doprinos spašavanju od zaborava povijesti nogometne igre u Zavičajnoj Posavini. On je objavio svoju sedmu knjigu "70 godina ponosa," NK "Kostrč"Kostrč (1951.- 2021.). Ta je knjiga , u koju je Iljo uložio golem entuzijazam i energiju, predstavljena na nedavnoj manifestaciji "Kostrčki vrabac." Iljo je tekstove o povijesti nogometnog kluba "Kostrč" u oplemenio s 350 fotografija što ovoj njegovoj knjizi na 360 stranica daju dodatnu dokumentarističku dimenziju i vizualni ugođaj za čitatelje.

U prostorijama zagrebačke udruge Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu, u Novom Zagrebu, 28. svibnja 2021., održan je prvi Festival domoljubne poezije "Posavino volim te kao majku". Ideja je to Posavskog književnog kluba da okupi sve natjecatelje iz Hrvatske i BiH.

Knjiga "Moji dobri Grebničani", u kojoj autor Ivo Kobaš (na slici) predstavlja brojne svoje sumještane, objavljena je nedavno i važan je literarni uradak kojim se doprinosi očuvanju kolektivne memorije Grebnica. Kao pasioniranom pratitelju zbivanja u Zavičaju priznajem kako mij je posebice upalo u oči tematiziranje mojeg prijatelja iz studentskih dana Nenada Abramovića (1957.- 1988.) kao prvog Grebničanina s doktorskom titulom.