08
Wed, Jul
10 New Articles

Najnovije

Posavske župe zablistale u su u najljepšem sjaju i ozračju duhovne radosti. Na svečan način pod svetim misama podijeljeni su sakramenti sv. Krizme i Prve pričesti u župi bl. Alojzija Stepinca u Orašju (19 prvopričesnika) , župi sv. Ane u Domaljevcu (9 prvopričesnika) i župi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama (12 krizmanika). Župne zajednice prigrlile su slavljenike, a svoju radost sa podijelili su sa ponosnim roditeljima dolaskom na svečana misna slavlja.

Ivica Mišić je u klupama saborskog zastupnika RH u proteklom mandatu važio za iznimno vrijednog zastupnika koji se „bez dlake na jeziku“ nije libio za govornicom uputiti britke riječi koje nisu nikoga poštedjele kada je u pitanju obrana interesa Hrvata njegove rodne Bosanske Posavine, ali i osobito interes hrvatskih povratnika u Republici Srpskoj. Pokrenuo je brojna pitanja i inicijative, stoga smo Mišića željeli približiti javnosti, njegove ideje i prioritete za koje se zalaže kroz politički rad.

ORAŠJE - Puno radosti, osmjeha, pjesme, ali suza roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, pratili su završni program članova Udruge „Put u život“ Orašje. Programom su označili kraj školske godine uoči školskoga raspusta. Odlično uvježbane recitacije plod su, kažu nam, višetjednih priprema u koje su uložili i posljednji atom svoje snage jer su se željeli predstaviti u najbolje svijetlu svojim roditeljima i prijateljima Udruge koji su našli vremena pratiti njihov program. U svemu su im sa puno ljubavi pomagali desetak pridruženih volontera, inače studenata Centra studiranja u Orašju, Sveučilišta Mostar, fakulteta Socijalnog rada.

 

Saborski zastupnik i neovisni kandidat HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu Ivica Mišić posjetio je preuzvišenog banjolučkog biskupa Franju Komaricu i u dvosatnom razgovoru upoznao ga sa svojim radom u proteklom mandatu te osvrnuo na izuzetno teško stanje života Hrvata u Republici Hrvatskoj. Sugovornici su se složili da su Hrvati Republike Srpske zapostavljeni te da problemi s kojim se suočavaju prepuštaju se samo njima te da im u rješavanju istih malo tko, i osim Mišića, gotovo nitko ne pomaže.

Saborski zastupnik i neovisni kandidat HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu Ivica Mišić posebno je apostrofirao potrebu ujednačenosti rada konzulata RH kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Posebno je izrazio svoje nezadovoljstvo nepostojanjem Konzulata RH u Bosanskoj Posavini, što Hrvate ovog kraja stavlja u neravnopravan položaj prema nekim drugim krajevima:

U ovo predizborno vrijeme nekako se sve više čuje kako se treba ostvariti povratak u našu lijepu Posavinu i Republiku Srpsku, pa i Središnju Bosnu. Znamo da su ti dijelovi BiH bili najoštećeniji u Domovinskom ratu a poslije rata i najzapostavljeniji. Vrijeme je da se to stanje konačno krene mijenjati.

Živopisno posavsko mjesto Donja Tramošnica ponovo je oživjela za patron svoje župe. Župljani i brojni prijatelji pristigli iz župa diljem Bosanske Posavine tradicionalnim misnim slavljem proslavili su zaštitnika župe Donja Tramošnica, sv. Ivana Krstitelja. Na samu svetkovinu, središnji dio proslave bila je u znaku pučke mise koja po tradiciji okuplja stotine vjernika u Tramošnici.

Sa ljevaonicom kipar Jurkić pokreće i umjetnički projekt koji bi se trebao širiti u multi umjetnički kompleks gdje je uključio i svog sina Luku, apsolventa međunarodne akademije.- Iako sam rođen u Zagrebu , privuklo me rodno mjesto mojeg oca i rado ga pratim, pa sam odlučio da ovdje provodim većinu svog vremena, kaže Luka. Spoj umjetnosti i ekonomije, odnosno ocjena ekonomske opravdanosti projekta kojim planiraju zaposliti još petnaestak ljudi, smatraju realnim. Luka je voditelj umjetničke radionice.

U sklopu projekta Kultura u điru, Odjel za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica, 24. lipnja, počeo je s prvim satom radionica za školski i predškolski uzrast u ljetnikovcu Skočibuha koje vode knjižničarke Dijana Perić i Nikolina Miloslavić. Radionica o moru za predškolski uzrast koje vodi Dijana Perić, namijenjena djeci od 4 do 7 godina, danas je predškolce ‘odvela’ u čaroban svijet kojeg kriju morske dubine. Djeca su se tako upoznala s nekim morskim bićima, otocima i zanimljivostima iz dječje enciklopedije o moru, a na kraju sata su bojicama bojali ribe na papiru.