Najnovije

ORAŠJE- Nema dvojbe za sve sportske znalce, dva najbolja odbojkaška kluba u BiH su OK Mladost Brčko i HOK Domaljevca. Ljubiteljima odbojke dva sata maksimalnog uživanja priredili su na početku finala play offa za odbojkaškog prvaka BiH. Odličan meč na vrhunskoj razini profesionalne odbojke bio je vrijedan finalne serije odbojkaškog prvenstva BiH.

Odjel za dijalizu u Odžaku, koji djeluje pri Županijskoj bolnici u Orašju, dobio je donaciju vrijednu više od 40.000 KM zahvaljujući Udruzi “Župa Potočani”. Riječ je o mještanima Potočana, ali i Odžačanima iz drugih mjesta te humanitarcima prijateljima Posavine koji žive i rade u Švicarskoj, a žele pomoći rodnom kraju u oblastima koje smatraju prioritetnim.

Za Maru, dr. Galiju, Jannet i Emiru različitosti zemalja iz kojih potječu, boja kože i tradicija koju sa sobom nose nisu prepreka za druženje u dalekoj Australiji. Dapače, to je, kažu, prednost jer različitosti obogaćuju, a ima puno više onoga što ih spaja.

HOK Domaljevac je ove godine nastavio nizati povijesne uspjehe svojeg kluba, istodobno i uspješnice sportskog uspjeha odbojke Županije Posavske i Posavine potvrđujući svoje respektabilno mjesto najboljih u svijetu bh odbojke, pa i regije. Nakon nastupa u finalu kupa, ovo je prvi puta da Domaljevac igra finale za državnog prvaka. Klub je postigao novi u nizu uspjeha kao realna nagrada za sva ulaganja u mladost i sport neopterećenim materijalnim, budući imaju tek toliko da sudjeluju u natjecanjima.


Kiša je cijeli dan padala kao iz kabla, a vlasnik stada, stari Ivo, nije htio ovce izlagati ogromnim vodenim kapima. Ovce su žalosno gledale jedna drugu potpuno svjesne da neće ići na polje te da će ovog dana izostati slasni travnati zalogaj. Samo Garu toga dana brige o hrani nisu mučile. Zgrčena je ležala u kutu štale i molećivo dizala glavu kao da veli: Molim te, Bože moj, pomozi mi da se već jednom ojanjim.

 FRANJO TOPIĆ:"Iako su već dosta toga rekli o Napretku i Bogosloviji u svojim zapisima, Željko Ivanković, Dragan Marijanović, Zdravko Milošević, Mirko Marjanović, Zoran Filipović, Alija Isaković i dr., mislim kako bi se moglo napisati više knjiga o onom što se događalo u Napretku i Bogosloviji tih godina. Pejo Gašparević napisao je da je to bio parlament bosanskohercegovačkih Hrvata.

Uoči Uskrsa svjetlo dana ugledala je sedamnaesta zbirka pjesama Peje Šimića „Nebeske vibracije, duhovne pjesme“. U izdanju ogranka Matice Hrvatske Osijek, na 208 stranica. Pjesnik Pejo Šimić živi u Zagrebu, rođen je u Derventi, u Bosanskoj Posavini, no poznat je javnosti diljem Hrvatske i BiH. Knjiga je ovo u kojoj su se našle njegove najznačajnije duhovne pjesme iz prethodnih šesnaest zbirki pjesama objavljenih u zadnja tri desetljeća.

 U Bosni i Hercegovini se još uvijek ne smiruju reakcije koje je izazvala rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu, a koja se u obliku točke Dnevnoga reda raspravila 26. ožujka ove godine u Saboru Republike Hrvatske. Hrvati iz BiH tako ističu kako su riječi državnog tajnika Zvonka Milasa i zastupnika u hrvatskom Saboru dale im posebna krila i potaknuli vjetar u leđa tijekom njihove pravedne borbe za ravnopravnost, koja je danas posebno aktualna.

Vrijednu donaciju od 120 tona građevnog materijala, koji je na potresom razrušenom području trenutačno najpotrebniji, jučer (25.03.) dopremili su donatori sa područja Županije Posavske. Riječ je o pet tegljača s cementom, termo blok-opekom i crijepom koje će dobiti stradalnici na području Siska, Petrinje i Donjih Kukuruzara. Suradnja s poduzetnicima ostvarena je posredstvom HGK - Županijske komore u Sisku i Gospodarske komore Županije Posavske.