Najnovije

U krugu vojarne „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi pripadnici 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade na čelu sa v.d. zapovjednikom bojnikom Iljom Oršolićem organizirali su za učenike osnovnih škola sa područja Županije Posavske „Dan otvorenih vrata“. Razgledanje vojarne, edukacijski teorijski ali i praktični dio, bili su sastavnica sadržaja koje su u vojarni upriličeni povodom Dana oružanih snaga BiH.

Prsten je tradicionalna igra karakteristična za posavski kraj iako se igra i u drugim bh. krajevima gdje žive Hrvati. Jedna je to od društvenih igara koja se igrala u davna vremena kada bi radovi u polju utihnuli, žene se zatvorile u kuće uz ručne radove, a muškarci uz pjesmu odmjeravali snage u prstenu.

U Velikoj Gorici u naselju Okuje održana je zanimljiva promocije knjige o lovu i lovcima. "Srebrni vepar-dogodovštine iz lova" napisao je Goran Medanović velikogorički glazbenik i lovac. U restoranu slikovitog naziva "Za vašu dušu" okupilo se stotinjak ne samo lovaca i prijatelja, već i štovatelja pisane riječi i glazbe. Knjiga je to što opisuje više od četiri desetljeća lovačkog staža, kroz dogodovštine o lovu i lovcima. Nekadašnji glazbenik, kompozitor i urednik, Goran Medanović okušao se prvi put u prozi i čitateljima lovcima dao zanimljivu knjigu.

Zemlja, sela, gradovi i ljudi uvijek su bili razlozi okupljanja, susreta, molitve i pjesme, poezije i proze. Tramošnički kraj, a prije svega župa sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici, nekoliko je dana bio mjesto okupljanja 20 umjetnika podrijetlom iz Bosanske Posavine koji su drugi dom pronašli u Hrvatskoj, ali i domaćih umjetnika sa šireg posavskog područja.

Ulomak iz povijesnog romana „S druge strane ciljnika“ (Bitka kod Odžaka), autora Željka Gorete, koji govori o „Posavskom umijeću ratovanja“... Odavno nisam s toliko pozornosti i što se kaže „u cugu“ pročitao jedno djelo kao povijesni roman „S druge strane ciljnika“(Bitka kod Odžaka), kog sam dobio na dar od samog autora - Željka Gorete. Autor je djelo, koje je nastalo prema istinitom događaju, posvetio svojoj majci i njezinoj obitelji.

Pjesnik Pejo Šimić na otvaranju višednevni svečanosti u povodu Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju dobio priznanje "Jean-Michel Nicolier." To je dvostruka čast za pjesnika Peju - dobio je nagradu ustoličenu po •Michel Nicolieru, Francuzu koji je dragovoljno napustio svoju zemelju i priključio se hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a priznanje Peji uručeno na uvertiri obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju koji je su u Vukovaru organizirali Hrvatska udruga Benedikt iz Splita i slavna splitska Četvrta Gardijska brigada.

Ovo nije fotografija snimljena fotoaparatom. Ovo nije video prizor snimljen kamerom. Ovo je likovno uprizorenje Trstenice koju je svojim rukama naslikao Roko Pušeljić. Ova slika pokazuj kako je Roko Pušeljić bio do maksimuma nadahnut Trstenicom. To nadahnuće je bilo tako intenzivno da su njegove ruke kreirale sliku kakvu bi teško mogli snimiti fotoaparat ili kamera. Ovom slikom Roko je pobijedio tehniku i poslao poruku - čovjek , kao Božja slika i prilika veći je od tehnoloških dostignuća.

U Posavinu, točnije u rodni Jenjić, Mato se vratio prošle godine. Roditelji su ostali u Austriji, a on se sam vratio te, kaže nam, nije požalio. U posljednje vrijeme smo na području Posavske županije pronalazili primjere povratka iz zemalja Zapada, ponajviše iz Švicarske, ali i Njemačke. Najčešće je riječ o osobama koje ne žele čekati mirovinu, već i desetak godina ranije vrate se u rodni kraj kako bi mogle uživati u zlatnom dobu života s nešto manje novca, koji je ionako u toj dobi precijenjena kategorija.