Najnovije

Odjel za Drugi svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” - Podružnica Odžak, župe Doborskog dekanata i Mjesna zajednica Posavska Mahala zajednički su organizatori manifestacije “Dani sjećanja”.

ptice_seliceUkoliko ste zadnijh nekoliko dana proveli u Bosanskoj Posvini mogli ste primjetiti da je Posavsko nebo puno ptica selica to jest prvih glasnika proljeća koje se vraćaju u prazna, napuštena i ratom opustošena mjesta plodne i ravne Bosanske Posavine. One koje su toliki put prešle da bi se zaštitile od hladnoće i zimskih dana ponovo se vraćaju tu u svoje staro gnijezdo da bi opet izveli jednu generaciju mladih koji će ih u budućnosti naslijediti. Za razliku od nas ljudi, one znaju gdje im je mjesto i gdje im je najbolje, a mi? Da li mi to znamo!

Čistom srijedom, započinjemo početak korizmenog vremena, koje traje četrdeset dana. Za kršćanina vjernika, korizma je vrijeme, pokore, posta i ljubavi, intezivna priprema za Kristovo Uskrsnuće, preko kojeg smo otkupljeni i spašeni.

Svidjela mi se misao A. Schopenhauera koji je rekao;“Kad dođe veselje u liku Božića otvorimo mu sva vrata i prozore, jer Božić nikad ne dolazi u krivom trenutku." Istina je! Ovu misao želim utkati u sljedeće retke, jer mi govori o naravi Božića koji dolazi na sva vrata i prozore čovjekova srca i života.

Hvaljen Isus i Marija svima Vama koji iščekujete blagdan Kristovog rođenja! Okupili smo se danas u Posavini da u ovoj svetoj noći, na razmeđi prethodnoga i novog dana, da zajedno proslavimo Božić, rođenje Isusovo.Radost je večeras biti u Posavini i svom rodnom kraju te nazočiti prelijepom i svečanom događaju, dočeka Božića i Kristova rođenja u svojoj župi, jer Božić budi u svima nama posebne emocije i nostalgiju, a uvjereni  smo i želju da se dočeka u obiteljskom ozračju, ispunjen mirom, ljubavlju, i radošću.

Blagdanskoj vrijeme donosi i umjetničke i ekološke ideje. Riječ je o božićnim jaslicama ručno izrađenima.

Udruga „Marija“ Domaljevac uz potporu općine i sudjelovanje lokalnih obrta svake nedjelje upriliči sadržaje uz svečano paljenje adventskih svijeća. Mise zornice u Posavini draga su tradicija i nezaobilazan dio priprava za Božić. Simboliziraju budnost na koju nas pozivaju čitanja iz Biblije koja se mogu čuti na svetim misama tijekom Došašća, vremenu radosnog iščekivanja Isusovog rođenja, istodobno i pokorničkog vremena.

 U pred božićnom smo vremenu. U predblagdanskoj groznici smo i mučimo se kako uljepšati svoj dom.? Kako okititi jelku? Užurbani smo. Puni smo briga i one nas opterećuju. Pitamo se kojim putem krenuti i što prije učiniti. Mučimo se. I ništa mukom ne rješavamo. Stoga predlažem: odložimo svoje brige na trenutak. Ulijepšajmo svoj dom, potom krenimo zajedno s mudracima. Krenimo ugrađivati sebe u mir Betlehemske noći.

ORAŠJE - Priprava za Božić zamjetna je i u Posavini, nešto življe i radosnije nego prethodnih godina nakon svih korona ograničenja. Više je i glamura u kićenju po kojemu je poznata Posavina. Postupno se povećava i broj stanovnika jer stiže posavska dijaspora, najviše iz Njemačke, Austrije, Švicarske jer blagdan ne propuštaju provesti u rodnom kraju.