Najnovije

Franjevci Bosne Srebrene, Franjevački samostan Rama Šćit i Ramska zajednica u Zagrebu organizirali su tradicionalnu svetu misu i skup Ramljaka u zagrebačkoj okolici. U crkvi Marije Anđeoske kraj Samostana Svetog Ilije koji vode franjevci Bosne Srebrene u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba služena je sveta misa nakon koje je održan tradicionalni skup Ramljaka. Misu je uz koncelebraciju bosanskih ujaka služio don Tihomir Šakota, sin Rame.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Imena Marijina u župi Vrhbosanske nadbiskupije Svilaj pokraj Odžaka. Dolazak u odžački kraj nadbiskupa Vukšića bio je s velikim razlogom jer velikih je 150 godina te posavske župe. Uz značajnu obljetnicu, dostojno je proslavljena nebeska zaštitnica svilajske župne zajednice. Nadbiskup Vukšić je tijekom svete mise posvetio župnu crkvu i oltar.

U vrijeme kada posavski poljoprivrednici blokadama i prosvjedom na cesti ukazuju na svoj težak položaj, u Kornici se educiraju mladi poljoprivrednici, oni koji tek trebaju odlučiti hoće li za svoj životni poziv odabrati tvornicu pod otvorenim nebom. Kažu nam, nisu time obeshrabreni jer žele najprije usvojiti znanja, kako teorijska tako i praktična, prije svega o voćarstvu, a onda se upustiti u neumoljivi svijet tržišta koji podrazumijeva i takav način borbe za svoja prava.

Uređeni grad podrazumijeva i infrastrukturu primjerenu takvoj sredini te se, nakon višemilijunskih projekata, koji se samo nadograđuju iz oblasti vodoopskrbe, podrazumijeva i cestovna infrastruktura. Novo ruho Orašja čini to središte izvršne vlasti Posavske županije prepoznatljivim i sve više s urbanim crtama koje su nekako započele od sklopa objekata Maxi kompleksa gospodarstvenika Drage Živkovića

Književnica Blanka Kraljević okušala se kao pjesnikinja i ovom knjigom došla u svoje preobraženje. MOJE PREOBRAŽENJE je treća njena knjiga u nakladi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg. Prva knjiga je ŠIROKOBRIJEŠKA KNJIŽEVNA ČITANKA gdje je zapisa i opisala književne stvaratelje rodom sa Širokog Brijega. Druga knjiga kratke proze PRIČE O SOVI I ŠEVI njena je intima , ali djetinjstvo, odrastanje i zrelost profesorice književnosti, ratne izvjestiteljice i novinarke u burnim vremenima.

U Pleternici je 22. kolovoza u prepunoj svečanoj dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice uz nazočnost uglednika iz društvenog, kulturnog i političkog života održan „Knjižnik“ Sadržajna i zanimljiva manifestacija koju financira Ministarstvo kulture i medija uz podršku grada Pleternice. Bila je to , kako su komentirali nazočni i sudionici manifestacije antologijska i nezaboravna večer duhovne poezije višestruko nagrađivanog pjesnika Peje Šimića iz Zagreba, a poslije toga otvorena je izložba amaterskog slikara Vida Marića iz Pleternice.

Stiže nam novi Knjignik za odrasle koji će se održati u utorak, 22. kolovoza 2023. u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Knjignik je program kojeg financira Ministarstvo kulture i medija, uz podršku Grada Pleternice. Program ''Večer duhovne poezije'' započinje u 18:00 sati pjesnikom Pejom Šimićem.

Naš portal ustrajno prati događanja i sudbine naših ljudi koji svojom sudbinskom životnom stazom koračaju diljem svijeta. Tražeći osobe koje samozatajno i bez ikakve medijske prašine da objelodane svoje posebnosti ovaj puta smo za vas iz anonimnosti izdvojili jednu mladu i uspješnu Garevljanku koja u ovom ludom vremenu ovisnosti: droge, alkohola, brzih automobila i svega onog što naprijeko razara svijet gleda daleko naprijed i živi život dostojan čovjeka baš onako kako bi naši stari kazali kako Bog zapovijeda i svojim znanjem i ustrajnim radom pronosi lijep glas izvan rodnog kraja.

U zavičaju pjevača Marka Perkovića Thomsona, u blizini Čavoglava, nadomak Drniša, ugnijezdio se zaselak Ćupići. Pripada selu Trbounje, kraj Tribuliuma, negdašnje rimske utvrde. Ondje s obitelji živi Joško Ćupić, otac tri sina, a sva trojica lovci. No, umjesto pjevanja poput Thomsona, Ćupići se bore da ostanu u svom selu i svojoj djedovini.