Najnovije

Domaljevac je, pod imenom Domanovci, prema dostupnim saznanjima iz literature, bio naseljen prije dolaska Turaka. To navodi fra Roko Špionjak u svojem djelu "Povijest Župe Domaljevac." Kako podsjeća fra Roko, to se vidi iz popisa knjige poreskih obveznika iz 1548. godine gdje je "Domaljevac ubrojen među nastanjena, ranije opustjela naselja."

Stari zanati u Posavini nastajali i razvijali se kao prijeka potreba vremena i života ljudi, ali s godinama, stari zanati odlaze u prošlost u neravnopravnoj borbi sa modernih tehnologijama. Ipak , neki su se zadržali i danas, kao što je korparstvo sa stogodišnjom tradicijom u Posavini. Posavina se čak što više pozicionirala i na karti Europe kao značajan prostor korparstva.

U svakodnevici koju u velikoj mjeri oblikuju i društvene mreže koje plasiraju i u prvi plan ističu vijesti o osobama ili događajima vezanim za zabavu, estradu, sport. Rijetko će se naći kao udarna vijest uspjeh nekih mladih genijalaca koji samozatajno rade i postižu pri tome iznimne rezultate u oblasti znanosti, učenja i sličnih područja.

Uzbudljivo biciklističko putovanje Patricka Letice (Domlječkih korijena) od Švicarske do Japana steglo je do Karačija u Pakistanu odakle mi se javio danas (13.3.2023.) ističući da će neko vrijeme tu ostati a onda će nastaviti voziti u Indiju."Do sada sam biciklom na putovanju od Švicarske do Japana prevezao gotovo 7.000 kilometara i proputovao kroz 17 država. Osjećam se jako dobro," rekao mi je Patrick.

Odnedavno najbolju kavu pijem u kuhinji svoga brata. Nisam sigurna pijem li nju ili samo sjećanje na neku njoj okusom vrlo sličnu. Možda pijem Jeleninu? Ipak, Jelenina je bila oporija, a bratova je mekša, lako se slijeva grlom. Supruga moga brata pije nesicu. Moj brat, njegova kći Anđela i ja pijemo ukuhanu. Brat jaču i gorču, a nas dvije tanju i slađu. Tanju i slađu ćeifim dok pišem priču (umjesto da suzama blijedim oči), a nećakinja takvom ublažava borbu u ringu s tekstovima s popisa srednjoškolske lektire.

U Franjevačkom samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u zagrebačkoj Dubravi 4. ožujka održana je promocija monografije župe Drinovci u Hercegovini. "Drinovci na dlanu ruke Njegove" naslov je knjige od 800 stranica u nakladi Župe Sv. Mihovila Drinovci i Matice hrvatske središnjica Zagreb. Na monografiji je nekoliko godina radilo pet urednika i tridesetak suradnika. Glavni urednik je prof.dr.sci Srećko Tomas. Jedan od recenzenata knjige je dr. Ratko Perić emeritus episkop.

U Posavskoj županiji vodoopskrba je jedan od životnih i prioritetnih projekata u svim trima njezinim općinama. Iako je vodoopskrba civilizacijska tekovina koja bi se trebala podrazumijevati u ovo doba modernih tehnologija, ipak nije baš tako u trima općinama PŽ-a. Stanovnici općine Domaljevac-Šamac tek su od prošle godine dobili vodu kroz organizirani sustav vodovodne mreže, projekt koji je nastavljen i ove godine.

Bio je kolovoz godine tisuću devetsto devedeset prve. I bila je prva nedjelja u mjesecu. Moja je najmlađa susjeda proslavljala četvrti rođendan. “Kao da je jučer bilo kad si je donijela iz bolnice, mi smo taman unosili kuhinju”, govorila je gospođa Blanka iz prizemlja. Obraćala se majci male Dane i sve prisutne upozoravala da već četiri godine obitavamo na ovim adresama, na rubu naselja, u novoj četverokatnici obloženoj žutom fasadnom opekom, uz ulicu koja nosi ime slavnoga tiskara.

U svijetu bosanskohercegovačkog poduzetništva rijedak je primjer da ženu izaberu da vodi neku tvrtku iako statistika uspješnosti organizacije ide njima u prilog. Takav primjer ipak smo pronašli u Poduzetničkoj zoni u Orašju, gdje tvrtku Tronex već devet godina, gotovo od njezina osnutka, uspješno vodi mlada poduzetnica Belma Hodžić Suljkanović. Projekt je krenuo od partnerstva istoimene tvrtke Tronex BV iz Nizozemske i domaće Tehno Mag d. o. o. uz potporu vlade Nizozemske, da bi danas to poduzeće djelovalo samostalno, piše Večernji list BiH.