Najnovije

TOLISA - Mnoge su obitelji iz tri posavske općine u potrazi za boljim životom krenule put zemalja zapada. Ipak, ima obitelji koji svoj rodni kraj ne napuštaju, možda tek po koji mjesec da bi dodatno zaradili. Takav smo primjer pronašli u Tolisi u obitelji Marine i Darka Nedića, po mnogo čemu za isticanje.

"Mi Posavljaci ne možemo se naviknuti na vođu, zvijezdu i autoritet iz vlastitih redova, a morat ćemo ako mislimo opstati," kaže Pejo Šimić. Ovo je intervju s eminentnim pjesnikom Pejom Šimićem (rođen u Foči kod Dervente)) u povodu prve godišnjice osnutka Posavskog književnog kruga kojem je on predsjednik. Posavski književni krug osnovan je u Zagrebu točno na današnji dan prije godinu dana, 9. siječnja 2021. godine.

Prođoše blagdani, zaključno sa Sveta Tri Kralja. Za blagdana vidjeli smo razne jaslice, po domovima, crkvama i u javnosti. No, jaslice kakve je napravio Zagrepčanin s privremenom adresom u Njemačkoj jako su zanimljive. Mile Karačić i njegova supruga Branka, Zagrebčani koji privremeno žive i rade u jednom selu kraj njemačkog Wiesentala, stotinjak kilometara od Stuttgarta, napravili su ekološke jaslice. Kažemo ekološke, jer su napravljene od recikliranog materijala ili uz razne improvizacije.

jaslice 900Mile Karačić kazuje kako je malo stvari kupio, a dosta ih je sam izradio, uz razne improvizacije, kako bi jaslice dobile originalni oblik. Sjeo čovjek, zamislio se malo, probudila se umjetnička žica i njemačko selo ima hrvatske jaslice. Za uspomenu ih je snimio, a nagodinu pravi nove ekološke i umjetničke jaslice.

Za Posavinu.org piše: Boris ĆAVAR
Snimio: Mile Karačićjaslice 901

Prvog dana Nove godine u podne u lovištu LU “Šljuka” Lekenik započeo je Memorijal Ivan Sovina . U spomen na svog umrlog člana i humanog čovjeka, ljubitelja lova i prirode, Ivana Sovinu, održali su lov na sitnu divljač u njegovu čast. Ivan Sovina umro je u travnju 2020.godine od opake bolesti, a da za nju skoro i nije znao. Kažemo skoro, jer dva mjeseca prije smrti lovio je šljuke u Lekeniku. Volio je lov, prirodu, bio je poznati kinološki sudac i uzgajivač pasa.

Nepuna tri kilometra zračne linije dijele malo posavsko hrvatsko selo Boderište kod Brčkog od Republike Hrvatske. U onim teškim ratnim vremenima Domovinskoga rata mještanima tog i okolnih sela trebalo je čak 36 sati da bi prevalili 1500 km kako bi mogli doći do rodbine u Slavoniji do koje bi inače prije rata dolazili autom za 15 minuta.

Pomirenje, opraštanje i kajanje su kršćanske vrline i ne treba ih se plašiti. Na početku Gospodnje 2022. želim reći - DOMALJEVCU SU POTREBNA POMIRENJA! Međusobne pizme, intrige i poremećeni odnosi su otišli predaleko. Nitko sa strane neće rješavati Domlječki jal, jer svatko ima svojih poteškoća.

Čiji si i odakle si, prva su pitanja starijih žitelja Posavine ako žele više doznati o nekoj osobi. Upravo su takva pitanja nagnala osebujnog po svojim interesima autora Ivu Lubinu iz Vrbovca koji je kao planinar dosegnuo vrhove Himalaja i Kilimandžara, da započne višegodišnje istraživanja uobličeno na kraju u monografiju „Rodoslovlje Vrbovca“.

Anto Pranjkić je novinar i angažirani intelektualac koji znalački kreira ideje i usmjerava ih u realiziranje. On raspolaže ogromnom radnom energijom, posebice u angažmanu za rodnu Bosansku Posavinu. Anto posjeduje snažnu individualnost u svojem djelovanju ali istodobno je i zahvalan suradnik koji umije prihvatiti zamisli i istajališta i od suradnika.

U okviru ovogodišnjih infrastrukturnih projekata općine Domaljevac-Šamac dovršena je druga faza energetske učinkovitosti općinske zgrade kao i rekonstrukcija javne rasvjete, dok su projekti izgradnje parkirališnog prostora kod crkve u Domaljevcu, izgradnje ograde groblja u Domaljevcu i unutarnjeg uređenja zgrade bivše pošte u Grebnicama u tijeku i bit će dovršeni do kraja ove godine, izvijestio je vijećnike Općinskog vijeća te posavske općine načelnik općine Stjepan Piljić na posljednjem zasjedanju.