Najnovije

U sklopu ovogodišnjih Ramskih susreta u Zagrebu održanih u nedjelju 17. rujna 2017. godine u Sesvetskoj Sopnici, u kapeli sv. Ante samostansko-župne crkve B. D. Marije Anđeoske otvorena je izložba umjetničkih slika Mateja Škarice pod nazivom Krajolici Rame i Neretve.

„Naziv je balon Straško, namjena mu je zastrašivanje ptica na usijevima, voćnjacima, vinogradima i gdje god ptice čine štetu“, kazuje Ante Karačić, obrtnik iz Zagreba. „Imam,dvije veličine, manji je 60 cm raspon krila i namjenjen je za manje površine i vrtove a najviše za balkone od golubova. Veći je sa rasponom krila od 1,2 m i služi za veće površine kao voćnjake vinograde. Studija u Americi je pokazala da ovakav jedan balon čuva površinu od jednog hektra.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je tijekom svoje najnovije trodnevne posjete Bosni i Hercegovini demonstrirao političku kulturu visokog ranga ali i odlučnost u zauzimanju za jednakopravnost Hrvata naglašavajući potrebu njegovanja dobrosusjedskih odnosa između dvije države.

Sviđa mi se pomisao na valove i kretanje. Na živo tkivo. Na promjenu bez povratka nazad, ali s pogledom na prošlost, na izobilje iskustva i informacija koji se u njoj nalaze. Pomisao da mogu učiti, čitati, i tako komunicirati s bezbroj nepoznatih autora, dijeliti s njima znanje i iskustvo, je fantastična. Uzimati na dar misli i ideje koje pokreću, i dijeliti ih dalje, omogućava nam da budemo svugdje, sa svima i na svakom mjestu.

Nije lako biti pola čovjeka. Kuferaš. Odlaziti i dolaziti. Tražiti mjesto u kome ćeš spustiti kufer. Isprazniti ga, i ostati. Sedamdesetih godina su u naše mjesto počeli dolaziti autobusi, kupili su žene i muškarce, i odvozili ih za Njemačku i Austriju.

Trovači stvaraju zbrku. Zastrašuju nas, nagovaraju da ih odaberemo za svoga bodygurda. I meleka svoje nacije. Huškači, loši novinari, šire fake news. Svijet se ušćavio od njihovih laži i propagande, neručenih story o našim duhovnim vukodlacima.

Bila sam u domovini, u bivšoj Jugoslaviji. Stanje porazno. Penzioneri gladuju. Ljudi ne rade, što god im se predloži, nikome se ništa ne isplati. Po nekima ispada da je bolje ležati gladan nego obrađivati svoju zemlju i biti sit. Seljaci otišli u gradove, ostavili svoje plodne njive i livade da zarastaju u korov. Radnici u gradovima ostaju bez posla. A, ako rade, loše su plaćeni. Po priči većine ispada da je bolje leći živ u grob i čekati smrt, nego raditi.

Metaforički rečeno, Milorad Dodik želi postati veći Rus od Vladimira Putina, a Bakir Izetbegović nastoji biti veći Turčin od Recepa Tayyipa Erdogana. Takve težnje predsjednika SNSD-a i predsjednika Republike Srpske Dodika i predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Izetbegovića (juniora) mogu se iščitati iz najnovijih njihovih pretenzija kojim zasipaju javnost.


Na zagrebačkom Mirogoju 17. kolovoza ispraćeni su posljednji ostaci Tatjane Tanje Malešević. Akademska slikarica koja potječe iz umjetničke obitelji u 54. godini života umrla je odnajteže bolesti. Ispred kapele Krista Kralja Tanja Malešević ispraćena je na posljednji počinak. Ispraćena je kao što je i živjela i stvarala, tiho, samozatajno i vrlo dostojanstveno.