Najnovije

U svijetu u kojem živimo okrenuti svatko svojim problemima i svakodnevicom obasutom pandemijskim informacijama, često zaboravljamo da oko nas žive ljudi na granici socijalnog minimuma. Unatoč svemu zrače optimizmom, i nadaju se boljem. Tročlana obitelj Zorana i Ivanke Prijević iz Orašja jedna je od takvih. Žive na rubu grada, na rubu siromaštva ali dostojanstveno sve to podnose i, kažu, prilagodili su se situaciji.

Andrija Jurkić najstariji je mještanin Domaljevca i među najstarijim Posavljacima. Posjetili smo ga na poziv njegova prijatelja Jose Leovca Losa kako bi Andrijina sjećanja, ratne slike iz dvaju ratova, logora, brojnih preživljenih posavskih poplava, ali i životnih nedaća ostala zabilježena u Večernjem listu kao Andrijinu omiljenom štivu.

Ogranak Matice Hrvatske Osijek, Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu Zagreb, Prsten, Udruga Hrvata BiH i SUH, Slavonska udruga Hercegovaca u Osijeku održavaju promociju knjige duhovnih pjesama. Knjiga je to "Nebeske vibracije, duhovne pjesme" našeg pjesnika Peje Šimića.

Raskoš ali i neistraženi fenomen tradicijske kulture Hrvata u BiH iz segmenta nematerijalne kulturne baštine vodi neminovno do oraške Posavine u kojima još uvijek vrijedne posavke proizvode jedinstvenu u svijetu čipku. Prave su to riznice kulture i jedinstven u BiH fenomen nematerijalne baštine zbog izrade čipke tzv necanjem.

Neumorni Anto Pranjkić uložio je ogromnu energiju i entuzijazam za organiziranje Znanstvenog skupa sugestivno nazvanog "Bosanska Posavina: jučer, danas, sutra," koji je održan 11. rujna ove godine u Zagrebu. Razgovarao sam s Antom nakon skupa kako bi publici još više približili taj događaj koji je bio zahtjevan za organizirati zbog raspršenosti Hrvata iz Bosanske Posavine. Anto i ja se poznajemo dugi niz godina i u komunikaciji smo na "ti". Međutim ovdje sam zbog poštivanja novinarskih standarda i radi prakticiranja medijske kulture Antu pretvorio u "Vi".

 Ikona Posavske izvorne glazbe Marko Begić nazočio je na Znanstvenom skupu "Bosanska Posavina: jučer, danas, sutra," koji je održan u subotu, 11. rujna ove godine u Zagrebu. Na tom je skupu zaključeno da se nastavi s realizacijom inicijative uvrštavanja izvorne Posavske glazbe na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Upravo su Marko i njegov brat Ilija bili nezaboravno promotori takve Posavske glazbe i udahnuli joj umjetničku dimenziju. Posavsku izvornu glazbu prigrlila su mnoga pjevačka grla koja su svatko na svoj način oplemenjivala tu glazbu.

U Zagrebu je 11. rujna 2021.g. održan znanstveni skup koji je okupio nekoliko znanstvenika iz BiH i Hrvatske. “Bosanska Posavina; jučer, danas, sutra” Tema je to cjelodnevnog skupa koji je organizirala Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu i Udruga “Prsten”. Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan BiH, Ministarstva kulture RH, Osječko baranjske županije. Na skupu je svoje izlaganje iznijelo dvanaest znanstvenika rođenih u Bosanskoj Posavini. Smatra se kako iz ovog djela BiH u svijetu ima 353 znanstvenika.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u posavskom mjestu Kornici realizira i ove godine projekt kojim uspješno okuplja mlade poljoprivrednike iz cijele BiH. U dosadašnjem odvijanju projekta sudjelovalo je 60 mladih, od kojih je 16 najuspješnijih dobilo poticaje u visini od 5000 eura za svoje nove ili postojeće poljoprivredne biznise.

Kada desetak umjetnika stvaraju djela u prirodnom ambijentu posavskog živopisnog mjesta Garevac i u tome ih ne sprječava skromnost uvjeta već privlači prirodni ambijent, slikoviti pejzaži, izvornost kraja i široka posavska duša gostoprimstva, onda je to više od umjetnosti. Svojim prekrasnim djelima ostavili su trag vremena i prostora u kojem se nalaze tijekom trećeg po redu Međunarodnog Posavskog umjetničkog likovnog simpozija – PULS.