Nada Koturić
Typography

Vi ste nama dar, djeca radosti, ljubavi, nade. Imate ljepotu i dobrotu koja mijenja ljude, bogatstvo ste ovoga svijeta jer sve nas oplemenjujete svojom iskrenošću koja se iščitava u vašem pogledu, možda nekada nespretnom pokretu u skladu sa vašim mogućnostima, ali sa srcem uvijek ispunjenim dobrotom, poručio je u Udruzi djece za poteškoćama u razvoju „Put u život“ župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju fra Bono Kovačević.

Posjeta je bila s razlogom, jer djeca su organizirala brižno i danima pripreman program za Dane kruha i plodove zemlje. Uz druge goste posebno su željela ugostiti svojeg prvog susjeda, budući se „PUŽ-a“ nalazi tik uz orašku crkvu.

Posebna djeca su dar

Danima su djeca pa i odrasli korisnici usluga udruge uvježbavali recitacije i pjesme kako bi uz kolače, pite i sve što su pripremili skupa sa svojim roditeljima, uljepšali prigodan program. Bilo je i zastajkivanja u čitanju, zaboravljenih rečenica, ali kao i uvijek, sve su nadomjestili svojim prekrasnim i iskrenim osmjehom, a pljesak je bio njihova najveća nagrada.-Jako volim pjesme i recitiranje, družiti se u udruzi sa prijateljima. Za mene je Puž sreća, naš drugi dom i želim da tako i ostane. put u zivot

Za Dan kruha pripremala sam s mamom vrlo slasne i ukusne kiflice, kaže nam Đurđica Damjanović. Njena imenjakinja, Đurđica Dominković također iz Tolise jednako voli druženja i igru, u kojima svakodnevno uživa. -Meni je stvarno ovdje jako lijepo i uživamo. Pripremili smo razne radionice, učili pjesmice, čak dvije za ovu prigodu uz pomoć naših jako ljubaznih i sjajnih voditelja. Oni zapravo i nisu naši voditelji, oni su čak za nas roditelji. Ovdje se djeca ne moraju sramiti dolaziti, nego oni trebaju dolaziti, jer ovdje nije samo dnevni boravak, ovdje je naša druga kuća, ističe Đurđica.

Plodovi zemlje

Fra Bono Kovačević uz pozdrave pojasnio je zapravo kakav je mjesec listopad.- Listopad je posebno posvećen bl. Djevici Mariji i našoj nebeskoj majci, ali i zahvali za plodove zemlje i rada ljudskih ruku. Mnoge udruge, kao i vjerske zajednice, proslavljaju taj dan na prigodan način da se Bogu zahvali za sve ono što nam preko naše zemlje daje, a to su posebno plodovi koji su nam potrebni za život i održavanje života. Ove osobe iziskuju posebnu potrebu i njegu za svoj život, a mi zdravi im puno toga možemo i pružiti kroz rad, ali najviše da ih razumijemo i da im poklonimo osmijeh koji će ih potaknuti da ustraju i da idu dalje. Njima treba omogućiti da dođu do izražaja u svojim lokalnim zajednicama i dati im priliku da se iskažu u onome u čemu mogu doprinijeti lokalnoj zajednici i društvu, ali i svojoj Domovini gdje žive, istaknuo je fra Bono, te na koncu blagoslovio hranu koju su potom svi okupljeni degustirali i uživali u slasnim zalogajima.

Dođite u PUŽ

Primarni cilj udruge je socijalizacija korisnika, ali pružaju i stručne defektološke, te logopedske usluge, a osigurati neurofeedback terapiju im je, kaže Tarik Agančetović, socijalni radnik i koordinator udruge PUŽ, ujedno i voditelj dnevnog boravka, jedan od prioriteta. Također izdvaja i prekograničnu suradnju sa Županjom koja im pomaže u projektima izvan BiH.-Već dva tjedna pripremali smo djecu za ovaj dan, te skupa uredili prekrasan dekor i estetiku u udruzi. Radimo svakodnevno od 8 do 16 sati, s malim i velikim korisnicima, svaki dan imamo po jednu radionicu većinom za određene teme. Sada smo u pripremi za božićno-novogodišnje radionice na kojima ćemo raditi čestitke za donacijsku prodaju, i sredstva usmjeriti za naš rad, kazao je Tarik pozivajući na dolazak u PUŽ : djeci je najdraže kada ih se posjeti i popriča sa njima. Donacije primamo u vidu prehrambenih proizvoda i repromaterijala, a eventualne novčane donacija na račun PUŽ-a.

Za posavinu.org  piše: Nada Koturić