Odžak
Typography

U odžačkoj općini održana peta Biciklijada sjećanja na najteže ratne godine i stradanja u Domovinskom ratu s koje je poručeno:

NI DANAS NAŠE SJEĆANJE NIJE ZASNOVANO NA MRŽNJI

U organizaciji Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske i u suradnji s Društvom prijatelja prirode „Lipa“ i Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Odžak, u četvrtak 13. srpnja 2023. organizirana je peta Biciklijada sjećanja, koja je okupila dosad najveći broj sudionika. Kolona sa 180 biciklista krenula je u 18 sati od Skele u Svilaju preko Vrbovca, Jošave, Potočana i Bijelih Bara do Trga povratka u Odžaku.

Ovogodišnju Biciklijadu sjećanja otvorio je Pero Radić, ministar prometa veza i zaštite okoliša u Vladi Županije Posavske, pozdravivši sudionike u ime Vlade i svoje osobno.

„I ovaj put sjećamo se progona i prelaska skelom preko rijeke Save tisuća žitelja iz odžačke i drugih općina kojima je to bio jedini spas. Biciklijada predstavlja odavanje počasti i dužnog poštovanja svim žrtvama Domovinskog rata, a u ovom trenutku i svim žrtvama Srebrenice. Pored sjećanja na teške dane danas slavimo i povratak života u naš zavičaj.

Sada nakon povratka najviše nas sve skupa raduje što na svakom koraku vidimo rađanje novog života, čemu svjedoče mnoga djeca i majke koji su i danas s nama. Naša najveća vrijednost i ljudska i civilizacijska jest da ni danas naše sjećanje nije zasnovano na mržnji, nego na stalnom čišćenju memorije, koja otvorenog srca vodi suživotu, toleranciji i praštanju.

To su temelji na kojima gradimo budućnost ovog kraja“, kazao je ministar Radić.

Nakon dolaska u Odžak odana je ispred Spomen obilježja u središtu grada počast poginulim braniteljima 102. odžačke brigade HVO-a, a potom je uručeno 29 nagrada sudionicima. Najmlađa sudionica, koja je dobila nagradu je Tia Vucić, rođena 2020. godine, a najstariji Izudin Malić, rođen 1949. Prisutnim sudionicima i građanima potom su se obratili i Ivo Lubina, predsjednik Društva prijatelja prirode „Lipa,“ fra Anto Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana Plehan i Anes Osmanović, jedan od začetnika biciklijade.

Fra Anto Tomas zahvalio je svim sudionicima i organizatorima, poručivši da je ovaj dan sjećanja i dan radosti za općinu i njene građane. „Neka se ovaj dan, kada se sjećamo tuge, jada i mržnje koja nam je učinjena, pretvori u dan radosti ove djece i mladosti i neka vlada mir i dobro,“ poručio je fra Anto Tomas.

Jedan od utemeljtelja Biciklijade sjećanja Anes Osmanović poručio je da i ovaj put svi sudionici i građani općine slave novo rađanje života i povratak koji je, kako je istaknuo, prerastao u jedan od najljepših događaja općine. I Ivo Lubina, predsjednik Društva prijatelja prirode „Lipa,“ nije skrivao zadovoljstvo što i ovaj događaj svake godine prati i podržava sve veći broj građana.

„Za razliku od prošlih, ove godine kao nikad dosad nije bio veći broj djece koja su sudjelovala u biciklijadi. Vjerujemo da ćemo iduće godine još više uživati, jer mladost znači život i budućnost“, kazao je Lubina. I ovogodišnju Biciklijadu sjećanja uveliko su osim organizatora pomogle i odžačke tvrtke: Green Planet, Vila voda i Prevoz turist.

 

biciklijada 1

 

biciklijada 3

 

biciklijada 4