Posavina
Typography

Nedjeljko Nedić iz Ugljare, publicist, novinar, enigmata, sastavljač pučkih kalendara, ponovno je bio vrijedan izradivši novi pučki kalendar s nizom zanimljivosti iz života posavske županije u proteklom razdoblju.

„Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2024.“ slijedi strukturu svojih prethodnika, podsjeća nas na događaje od prije deset godina, zatim svojevrsni je događajnik iz svijeta domovinstva, politike, kulture, sporta, gospodarstva i svakolikih zbivanja u Županiji Posavskoj uobličen kroz osvrte i kratke obavijesti ili „vjestice“.

Tako se prisjećamo da se prije deset godina održala tradicionalna večer Lovačke udruge „Sava“ u Orašju, kao i Tjedan njemačkog filma, Festival nogometa u Matićima, Večer duhovne glazbe u Tolisi kao i niz svakogodišnjih priredbi; 2014. godine održani su Opći izbori u BiH (12.10.2014.), a dogodila se i velika poplava u dijelu Bosanske Posavine (13.-31.5.2014.).

U kratkom pregledu zbivanja koja su obilježila Županiju Posavsku u 2022.godini prikazani su pojedinačni događaji po mjesecima, a započinju s promocijom knjige „Rodoslovlje Vrbovca“ autora Ive Lubine, održane 3.1.2022. u Odžaku; tu je i niz drugih događaja: Željko Pervan nastupio je u Orašju s priredbom „Ljubav i zloba“; Oraški centar za kulturu priredio je XXVII. Lutkarsko proljeće; održani su XXXI. Međunarodni moto susreti u Orašju; I. umjetnički simpozij u oraškom hotelu Navis; 30.obljetnica rušenja crkve na Plehanu; izložba fotografija „Vijek i po ljubavi“ u Derventi; III. Filmska radionica u Orašju; Dani hrvatskog filma u Orašju; Znanstveni skup „Islamska kultura i tradicija u Orašju od sredine XIX. stoljeća do danas“ i drugo.

U stalnom rubrici, „Naši poznati sugrađani“, upoznajemo se s pjesnikom Franjom Matanovićem iz Donjeg Svilaja, glumicom Josipom Oršolić iz Mannheima koja vuče podrijetlo iz Tolise te akademskim slikarom Ivom Pejićem iz Bosanskog Šamca.
U rubrici „Nove knjige“ Nedjeljko nas informira o novim naslovima od 2019. do 2023. godine. Prva knjiga na popisu je „Prostituka“ od Marija Pejića za koju autor pučkog kalendara duhovito navodi kako je to jedan od rijetkih romana posavskih književnika za kojeg ne zna kako se može nabaviti.

Tu je i monografija „Oštra Luka“ od 256 stranica, stihozbirka „Kućica iz snova“ Daniela Dominikovića, „Manekenski slikopis“ Nedjeljka Nedića, „Svjedok svjetlosti“ od Mate Nedića, „Orašje i okolica u Drugom svjetskom ratu“ od Marka Matolića, „Tajna odžačkih polja“ od Vlade Domazeta i druge.

Povijesni osvrt na prvu posavačku izložbu 1912. godine rad je Marka Matolića. Autor nas upoznaje s velikom izložbom u Autro-ugarskom carstvu koja je trebala predstaviti proizvodni potencijal kotara Brčko, Bijeljina i Gradačac te koja je prvobitno zamišljena kao izložba pčelarskih proizvoda, ali se zatim proširila na sve poljoprivredne grane uključujući i utrke konja te ženske ručne radove. Izložba je bila jako posjećena, a dodjeljivale su se nagrade, diplome, zlatne i srebrne kolajne. Uspjeh je bio veliki tako da je naredna izložba planirana za nekih desetak godina, ali se uslijed velikih promjena nikad nije održala.

U članku „Islamska kultura i tradicija u Orašju od sredine 19. stoljeća do danas“ kratki je pregled znanstvenog skupa u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Orašje i Instituta za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle održanog 7. prosinca 2022. godine povodom 160 godina od doseljavanja muslimana na područje Orašja, tadašnju Donju Aziziju.

Pučki kalendar obogaćen je i kratkim predavanjem uz 150. obljetnicu Župe i posvetu crkve u Svilaju pod naslovom „Od Silaja do Svilaja“ koje je održao Luka Jurić. Luka nas upoznaje da prvi pisani izvori govore o Silaju koji kasnije postaje Svilaj, a da tragovi života na ovom prostoru sežu od paleolitika, što su potvrdila istraživanja arheologa Đure Baslera sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Povijesni pregled obuhvaća ne samo Svilaj nego i širu okolicu kroz antiku, srednji vijek, tursko razdoblje, Austro-ugarsko razdoblje, Kraljevinu Jugoslaviju, Drugi svjetski rat, poraće i tako sve do danas.

Tu je i niz drugih zanimljivosti: četiri fotografije buduće slikarice Iris Gregurević (2018.), osvrt na buduću nogometnu zvijezdu Dianu Vincetić (2008.), životna priča Mande Kobaš iz Tolise, matematički uspjeh oraškog srednjoškolca Marijana Vidovića, pjesnički jubilej kostrčanke Ljerke Mikić, dvanaest duhovnih poruka Renea Descartesa, kronologija epidemije svinjske kuge u BiH, osvrt na stoljeće i pol župe Svilaj, članak o znanstvenom skupu posvećenom 200-toj obljetnici toliške osnovne škole, informacije o znanstvenom skupu o dr.sc. Iliji Jukiću u Odžaku i drugo.

U spomen preminulima, kratke su biografije vlč.Vlade Jagustina, Marka Vincetića Roke, Marijana Kopića i Grge Porobića.

Svoje znanje o Posavini možete provjeriti u pitalicama kviza „Posavina, moj zavičaj“ gdje, između ostaloga, možete pogađati koliko je neoženjenih punoljetnih muškaraca u oraškoj općini.
Puno toga je čitateljima dano na uvid u „Pučkom kalendaru Ljeta Gospodnjega 2024.“, koji je pravi zalogaj za ljubitelje posavskog zavičaja. Kalendar je vrijedan izvor kronologije Županije Posavske, događaja i zanimljivosti, tako da svatko u njemu može saznati nešto što prije nije znao.

Knjižica se može poručiti kod autora putem e-maila: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

pucki kalendar 2024 2

 

pucki kalendar 2024 3