Sportski novinar i nogometni aktivist Iljo Dominković je kroničar Posavskog nogometa koji svojim angažmanom daje golem doprinos spašavanju od zaborava povijesti nogometne igre u Zavičajnoj Posavini. On je objavio svoju sedmu knjigu "70 godina ponosa," NK "Kostrč"Kostrč (1951.- 2021.). Ta je knjiga , u koju je Iljo uložio golem entuzijazam i energiju, predstavljena na nedavnoj manifestaciji "Kostrčki vrabac." Iljo je tekstove o povijesti nogometnog kluba "Kostrč" u oplemenio s 350 fotografija što ovoj njegovoj knjizi na 360 stranica daju dodatnu dokumentarističku dimenziju i vizualni ugođaj za čitatelje.

Knjiga "Moji dobri Grebničani", u kojoj autor Ivo Kobaš (na slici) predstavlja brojne svoje sumještane, objavljena je nedavno i važan je literarni uradak kojim se doprinosi očuvanju kolektivne memorije Grebnica. Kao pasioniranom pratitelju zbivanja u Zavičaju priznajem kako mij je posebice upalo u oči tematiziranje mojeg prijatelja iz studentskih dana Nenada Abramovića (1957.- 1988.) kao prvog Grebničanina s doktorskom titulom.

 Nakon dužeg vremena uspio sam iskomunicirati Tomislava Ćoškovića (42), koji je sada pomoćni trener izborniku Hrvatske odbojkaške reprezentacije. Zatekao sam u Zadru na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Europsko prvenstvo. Tomislav je bio iznimno susretljiv i podijelili smo međusobno riječi radosti što se nakon dužeg vremena čujemo. Dogovorili smo i susret u Domaljevcu kad to epidemiološke okolnosti dozvole.

Zlatko Ivić, strateg HOK Domaljevac koji je u minuloj sezoni ostvario uspjehe za povijest-pobjednik je kupa Federacije BiH i državni viceprvak BiH, a plasirao se i u finale državnog kupa BiH. Zlatko je čovjek koji živi odbojku. On u svojim promišljanjima uzima u obzir sve moguće nijanse ove atraktivne igre, sublimira ih i onda na temelju toga kreira taktiku koju prenosi na igrače. Zapravo, Zlatko je izvrstan analitičar koji do srži raščlanjuje detalje odbojkaškog nadmetanja. On također na svoj način proučava psihološki profil igrača te im usađuje svoje zamisli shodno spoznajama do kojih je dopro skenirajući događanja u glavama igrača. Hoću reći, Zlatko je iznimno studiozan i metodičan. On izvrsno čita protivničku igru na terenu i povlači poteze koji njegovoj momčadi donose prednost. Čini mi se da Zlatko ima razvijenu situacijsku inteligenciju koja mu pomaže donositi učinkovite odluke ovisno o situaciji. On uspješno usmjerava svoj trenerski nerv i potencijale u pobjedničku ambiciju momčadi.

Darko Matić(41), koji je u Kini ostavio neizbrisiv nogometni trag, vratio se u Europu i sada je s obitelji u Frankfurtu odakle mi se javio te smo ugodno razgovarali o sportu ali i zavičajnom Domaljevcu.
Upoznao sam Darka s idejom da se u sklopu Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspora okupljaju i naši sportaši kako oni u svijetu tako i oni u Zavičaju na druženju u Domaljevcu.
"To je izvrsna ideja koju podržavam," rekao je Darko.

 Ovo je moja kratka šetnja kroz susrete i poznanstva s tri mušketira koja su ostavila trajni trag u hrvatskom nogometu: Lukom Modrićem, Zlatkom Dalićem i Miroslavom Ćirom Blažević. Luka Modrić je najbolji hrvatski nogometaša svih vremena a 2018. godine bio je proglašen i za najboljeg nogometaša svijeta. Luka u razgovoru nije od velike priče, on govori onoliko koliko je nužno.

Točno na današnji dan prije 520 godina (22. travnja 1501.) Marko Maruliće je završio pisanje svojeg najvećeg djela JUDITA, po kojem je on nazvan ocem hrvatske književnosti jer je to prvi ep napisan na hrvatskom jeziku. JUDITA je objavljena (tiskana) 20 godina kasnije, to jest 1521. godine pa se ove, dakle Gospodnje 2021. godine, slavi veliki jubilej - 500 godina od objave toga iznimno važnog djela za hrvatski jezik, književnost i kulturnu povijest uopće.

More Articles ...