Pejo Gašparević
Typography

 Ikona Posavske izvorne glazbe Marko Begić nazočio je na Znanstvenom skupu "Bosanska Posavina: jučer, danas, sutra," koji je održan u subotu, 11. rujna ove godine u Zagrebu. Na tom je skupu zaključeno da se nastavi s realizacijom inicijative uvrštavanja izvorne Posavske glazbe na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Upravo su Marko i njegov brat Ilija bili nezaboravno promotori takve Posavske glazbe i udahnuli joj umjetničku dimenziju. Posavsku izvornu glazbu prigrlila su mnoga pjevačka grla koja su svatko na svoj način oplemenjivala tu glazbu.

U pauzi skupa u Zagrebu Marko mi je rekao:"Slažem se s tobom, baš je onako kako si rekao." Moja malenkost je na ovom skupu govorila o medijskim i sportskim podvizima Hrvata iz Bosanske Posavine te predstavila projekt Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore. Suština mojih izlaganja je bila zauzimanje za afirmaciju Posavskog identiteta kroz medije, sport i različite projekte.

"I u našem Zavičaju internetski mediji (web stranice i društven mreže) se umnožavaju i postaju sve dominantniji u odnosu na druge medije. Internetski mediji imaju prednost zato što omogućavaju brzu međusobnu komunikaciju Hrvata iz Zavičajne Posavine s Dijasporom rasutom diljem svijeta. To je medijski resurs koji će se i ubuduće razgranavati i povećavati svoj medijski utjecaj u javnosti. U mnoštvu web portala i društvenih mreža i njihovih protagonista ipak treba izdvojiti ime Miše Peraka i njegovih portala Garevac.info Posavina.org. Mišo Perak je među prvima iz Bosanske Posavine, još prije dvadesetak godina, prepoznao važnost internetskog informiranja javnosti i krenuo u osnutak web portala koji su odigrali veliku ulogu u medijskoj prezentaciji zbivanja u Zavičajnoj Posavini. Zasluge Miše Peraka su ogromne."

pejo marko

Zapravo, kao što Dalmatinci drže do svoje Dalmatinštine, kao što Šokci drže do svoje Šokadije, kao što Hercegovci drže do svoje Hercegovštine - tako bi i Posavci/ljaci trebali uzdizati svoju Posavštinu kao nezaobilazni znak kulturološkog identiteta. Istaknuo sam kako se afirmacija ne događa sama od sebe nego nju treba programirati i ona treba biti plod osmišljenog plana tako da se Posavština kao pojam spominje u svakoj mogućoj prigodi.
U razgovoru s Markom Begić on se prisjetio svojih i IIijinih brojnih dolazaka i nastupa u Domaljevcu na svadbama i proslavama.

"Joooj, koliko smo puta Ilija i ja dolazili u Domaljevac ne bi se moglo ni izbrojiti, i uvijek nam je bilo lijepo - a u Domaljevcu poznajem puno ljudi," kazao mi je Marko Begić. Uzvratio sam mu kako su pjesme Braće Begić obilježile moju mladost i formativne godine u rodnom Domaljevcu.

Izrazio sam mu želju da s njim napravim intervju rekavši mu: "Barba Marko, ja bih s Vama htio napraviti jedan temeljiti intervju u kojem bi predstavili i približili život i pjevanje Braće Begić."
Na to mi je Marko rekao da vrlo rado prihvaća takvu ideju. Dogovorili smo se kako ćemo taj intervju realizirati u telefonskoj komunikaciji kad ćemo imati dovoljno vremena da bez žurbe napravimo tu toplu ljudsku priču o legendarnoj Braći Begić.

Za Posavina.org piče: Pejo Gašparević