Prof. dr.sc Pavo Barišić (Posavskih korijena) napisao je knjigu "Ante Starčević- Ideali slobode i prava" za koju je na promociji u Splitu rečeno kako je jedna od najpedantnijih i najsadržajnijih knjiga posvećenih ovom velikanu hrvatske političke misli. Barišić je posebice istaknuo kako je Starčević zagovarao "slobodu riječi bez granica" govoreći kako bez različitih mišljenja nema slobode ni napretka.

Hrvatski glumac posavskih korijena Krunoslav Šarić umro je u 79 godini života, rođen je 1944. godine u Derventi (BiH). Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, upisuje studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koji završava 1969. godine u klasi Koste Spaića.

Domaljevac je, pod imenom Domanovci, prema dostupnim saznanjima iz literature, bio naseljen prije dolaska Turaka. To navodi fra Roko Špionjak u svojem djelu "Povijest Župe Domaljevac." Kako podsjeća fra Roko, to se vidi iz popisa knjige poreskih obveznika iz 1548. godine gdje je "Domaljevac ubrojen među nastanjena, ranije opustjela naselja."

OK "Napredak" Odžak je 26.02.2023. večerašnjom pobjedom na domaćem terenu protiv glavnog konkurenta OK "Bosna" iz Kalesije 3:0 u setovima i službeno potvrdio svoj plasman u Prvu ligu BiH. Nakon devet godina OK Napredak je opet tamo gdje mu je mjesto - u najvišem rangu odbojkaškog natjecanja u BiH.

odzak1
Pobjedom momčadi iz Odžaka u odlučujućoj utakmici pred više od 600 gledatelja taj klub je pokazao da se zna nositi s pritiskom važnosti utakmice i da ima sportsku silinu za pobjeđivati u najvećim utakmicama.
Povratak OK Napredak iz Odžaka u Premijer ligu BiH je veliki sportski trenutak za Odžak ali i za Posavinu. Županija Posavska će od iduće sezone imati dva odbojkaška kuba u Prvoj ligi BiH - HOK Domaljevac i OK Napredak Odžak.

To je radosna sportska vijest ne samo za ljubitelje odbojke i sporta nego i za sve one koji u srcu nose Zavičajnu Posavinu. Već sada se može reći kako će susreti između OK Napredak iz Odžaka i HOK Domaljevac biti prava sportska poslastica i na poseban način Zavičajni derbi. odzak2

Prvoligaški rang natjecanja Domlječkih i Odžačkih odbojkaških družina u sebi nosi jednu snažnu poruku - i u Zavičajnoj Posavini se mogu ostvariti snovi. Odbojkaši, to jest sportaši, su tomu evidentan dokaz. Sportaši dvaju prvoligaških odbojkaških klubova su inspiracija i drugim profesijama da im se upornošću i radom snovi mogu ostvariti i u Zavičajnoj Posavini.

Plasmanom u Prvu ligu BiH Odžačke odbojkaške ekipe još jednom je ilustrirano kako je odbojka Posavski sport. Zapravo Posavina je postala domovina odbojke.odzak3Piše: Pejo Gašparević
Fotografije: Darko Kasap

Pjesnika Peju Šimića inspirirao je Uskrs. Iz tog nadahnuća niknula je Pejina pjesma "Drvo križa iz buduće 21 zbirke" Kroz stihove ove pjesme struji Pejina snažna duhovnost.

Uzbudljivo biciklističko putovanje Patricka Letice (Domlječkih korijena) od Švicarske do Japana steglo je do Karačija u Pakistanu odakle mi se javio danas (13.3.2023.) ističući da će neko vrijeme tu ostati a onda će nastaviti voziti u Indiju."Do sada sam biciklom na putovanju od Švicarske do Japana prevezao gotovo 7.000 kilometara i proputovao kroz 17 država. Osjećam se jako dobro," rekao mi je Patrick.

Ovo je svjedočenje Ive Vlahovića o uhićenju dvojce župnika u Domaljevcu. Najprije je 20. lipnja 1946. godine uhićen fra Mirko Brandić u župnom uredu u Domaljevcu gdje mu je oficir Ozne uperio pištolj u grudi, potom je odvezen u nepoznatom pravcu a kasnije umro u zatvoru. Godinu dana nakon uhićenja fra Mirka Brandića zatvoren je 30.VI 1947. godine i njegov nasljednik u župi u Domaljevcu fra Momčilo Momčinović o čijoj daljnjoj sudbeni se ništa ne zna.
U svojim zapisima Ivo Vlahović one koji su obavljali ta uhićenja, dakle oficire UDBA-e, definira kao "strašne sluge još strašnijih gospodara." A "gospodari" su bili nadahnuti Marxom koji je govorio da je "religija opijum naroda" te se zauzimao za "ukidanje religije."

More Articles ...