Izložbe stvaralaštva Roke Pušeljića u Domaljevcu i Štitaru, te plasman HOK-a Domaljevac u finale državnog odbojkaškog prvenstva BiH i državnog kupa BiH po mojem mišljenju događaji su godine - Gospodnje 2022. u Zavičaju.
Ovim izložbama oživljeno je slikarsko i spisateljsko stvaralaštvo Roke Pušeljića koje je u kulturološkom smislu od iznimno goleme važnosti za njegov rodni Domaljevac i za Štitar gdje je sahranjen.

Domlječani su još u 19. stoljeću, za vrijem vladavine Otomanske imperije u BiH, bili prozapadno, to jest proeuropski orijentirani. Takav podatak nalazi se u tekstu "Povijest župe u Domaljevcu," autora fra Roke Špionjaka koji je i osobno svojedobno bio župnik u Domaljevcu. Osvrćući se na izgradnju drugog župnog stana kojeg je 1879. godine podigao tadašnji župnik fra Ivo Oršolić, fra Roko Špionjak podsjeća kako je o ovom župnom stanu pisao fra Bono Nedić stricu fra Martinu u Đakovu dana 25. XI 1879. godine sljedeće: ".... Domaljevčani su krasnu kuću župsku alla Europea načinili....."

Pjesnik Pejo Šimić na otvaranju višednevni svečanosti u povodu Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju dobio priznanje "Jean-Michel Nicolier." To je dvostruka čast za pjesnika Peju - dobio je nagradu ustoličenu po •Michel Nicolieru, Francuzu koji je dragovoljno napustio svoju zemelju i priključio se hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a priznanje Peji uručeno na uvertiri obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju koji je su u Vukovaru organizirali Hrvatska udruga Benedikt iz Splita i slavna splitska Četvrta Gardijska brigada.

Zbirka ljubavnih pjesama HVALOSPJEVI LJUBAVI Peje Šimića proglašena je najboljom knjigom godine u nakladi ogranaka Hrvatskog književnog društva za 2022, godinu te je za nju primio nagradu "Književno pero" za najbolju knjigu. Ta je nagrada Hrvatskog književnog društva uručena Šimiću u subotu 15. listopada 2022. u Rijeci na otvaranju XV Međunarodnog festivala književnosti te mjeseca Hrvatske knjige najveće manifestacije u Hrvatskoj posvećen knjizi, knjižarstvu i tradicionalnoj manifestacije DANI MAKEDONSKE KULTURE, priopćeno je nakon svečanosti.

Hrabri biciklist posavskih i Domlječkih korijena Patrick Letica nastavlja uspješno svoj biciklistički pohod do Japana. Kasno noćas (subota na večer 03.12.02022.) javio se Patrick iz Iraka. Rekao je da se osjeća odlično.
"Do sada sam prešao više od 5.700 kilometara, stigao sam u dio Iraka Kurdistan u kojem je sigurno i ima svega a ja sam u gradu Erbilu," kaže Patrick. Objasnio mi kako u tom gradu ima prijatelja kod kojeg će ostati neko vrijeme. "Odlučio sam sad malo ostati tu da treniram, odmaram i vidim okolinu," istaknuo je Patrick.

Ovo nije fotografija snimljena fotoaparatom. Ovo nije video prizor snimljen kamerom. Ovo je likovno uprizorenje Trstenice koju je svojim rukama naslikao Roko Pušeljić. Ova slika pokazuj kako je Roko Pušeljić bio do maksimuma nadahnut Trstenicom. To nadahnuće je bilo tako intenzivno da su njegove ruke kreirale sliku kakvu bi teško mogli snimiti fotoaparat ili kamera. Ovom slikom Roko je pobijedio tehniku i poslao poruku - čovjek , kao Božja slika i prilika veći je od tehnoloških dostignuća.

Katolički tjednik je u povodu nedavnog (23. kolovoza) Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma objavio intervju s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva "Fra Leon Petrović i 65 subraće." Prenosimo dijelove tog intervjua za koje smo procijenili da bi mogli biti zanimljiv i čitateljima naše stranice.

More Articles ...