Pejo Gašparević
Typography

Ovo nije fotografija snimljena fotoaparatom. Ovo nije video prizor snimljen kamerom. Ovo je likovno uprizorenje Trstenice koju je svojim rukama naslikao Roko Pušeljić. Ova slika pokazuj kako je Roko Pušeljić bio do maksimuma nadahnut Trstenicom. To nadahnuće je bilo tako intenzivno da su njegove ruke kreirale sliku kakvu bi teško mogli snimiti fotoaparat ili kamera. Ovom slikom Roko je pobijedio tehniku i poslao poruku - čovjek , kao Božja slika i prilika veći je od tehnoloških dostignuća.

Likovno djelo na kojem je Roko naslikao Trstenicu jedan je od najdojmljivijih njegovih uradaka koje sam vidio. Rokina stvaralačka moć razmahala se u ovom likovnom uratku svom svojom silinom. Snaga kreativnog potencijala Roke Pušeljić očituje se u svakom dijelu ove slike. Ušorene kuće, pješačka staza, kanal, drveće, šuma - sve je to Roko preselio na svoj uradak tako uvjerljivo da se čini, dok gledamo u te prizore, kao da se stvarno nalazimo u tom dijelu Štitara.

trstenica roke puseljic

Rokino stvaralaštvo posjeduje moć da nas uvlači u sebe i u svoj ambijent. Rokina Trstenica zapravo je likovni spomenik Štitaru jer na slici stanuje drevni Štitara kakav je opstao samo u sjećanjima.

Sjećanja ljudi su vremenski ograničena i traju do selidbe na onaj svijet. Sjećanja koja nudi ova Rokina slika nadilaze prolaznost života i zabadaju se u srca ne samo suvremenika iz doba postojanja naslikane Trstenice nego ona produžava svoju likovnu životnost na naraštaje koji dolaze i koji će doći u budućnosti. Ova slika Trstenice je poveznica između nekadašnjeg, sadašnjeg i budućeg Štitara.

Ovom slikom Roko Pušeljić se prometnuo u arhitektu koji premošćuje Štitarska vremena. U svojoj duhovnoj dimenziji ova je slika metaforički oltar oko kojeg se u našim sjećanjima okupljaju mrtvi koji su živjeli u naslikanoj Trstenici i živućih Štitaraca koji promatraju naslikano. Ova je slika nezaobilazan dio trajne memorije Štitara.

IZLOŽBA OSTAVŠTINE ROKE PUŠELJIĆ U ŠTITARU, BIT ĆE UPRILIČENA 21. PROSINCA 2022. U VIJEĆNICI OPĆINE U 18 SATI!

Za posavinu.org piše: Pejo Gašparević