Pejo Gašparević
Typography

Zbirka ljubavnih pjesama HVALOSPJEVI LJUBAVI Peje Šimića proglašena je najboljom knjigom godine u nakladi ogranaka Hrvatskog književnog društva za 2022, godinu te je za nju primio nagradu "Književno pero" za najbolju knjigu. Ta je nagrada Hrvatskog književnog društva uručena Šimiću u subotu 15. listopada 2022. u Rijeci na otvaranju XV Međunarodnog festivala književnosti te mjeseca Hrvatske knjige najveće manifestacije u Hrvatskoj posvećen knjizi, knjižarstvu i tradicionalnoj manifestacije DANI MAKEDONSKE KULTURE, priopćeno je nakon svečanosti.

pejo simic nagrada

Ovo je drugu godinu za redom da Šimić (Posavskih korijena) dobije prestižnu nagradu na Međunarodnom festivalu književnosti Rijeci.. Na prošlogodišnjem je festivalu Šimić također dobio nagradu "Književno pero" za najbolju zbirku pjesama u 2021, godini u nakladi Matice hrvatske NEBESKE VISINE.

Pejinu zbirku na svečanosti u Rijeci u subotu na večer predstavio je počasni član Hrvatskog književnog društva Valerio Orlić koji j, između ostalog, istaknuo kako Pejo Šimić. značajno poetsko ime, a nadasve u svijetu duhovne i domoljubne pjesme. Svrstava se u sam elitni poetski vrh.

"A kad govorimo o domoljubnim pjesnicima govorimo o svim našim najvećim pjesnicima, koje su rane Domovine boljele, kao što su boljele Matoša i tolike druge naše pjesnike. U duhovnoj poeziji, Pejo je svoj na svome, u pjesmi, u molitvi u poetskome nebeskome sazviježđu. Dubok je to trag u beskraju brazda na svjetskoj poetskoj oranici, onoj istoj, onakvoj, poput plodne njegove Posavine, koja je dala tolike ljudske veličine, među njima značajno mjesto zauzima Pejo Šimić," naglasio je Orlić.pejo simic nagrada1

Treba primijetiti kako se Peju Šimića u ovom govoru spominje u kontekstu Antuna Gustáva Matoša. Takvo lansiranje Peje Šimića u odabrano društvo s velikim Matošem ilustrira i Pejinu pjesničku literarnu veličinu. Peju se svrstava u beskrajnu brazdu "na svjetskoj poetskoj oranici, onoj istoj, onakvoj poput plodne njegove Posavine , koja je dala tolike ljudske veličine, među njim značajno mjesto zauzima Pejo Šimić." Drukčije rečeno Peji se odaje počast za njegovu međunarodnu dimenziju (brazda na svjetskoj poetskoj oranici) a istodobno se afirmira njegova zavičajnost) Dakle, hoće se reći kako je Zavičajna Posavina iznjedrila Peju Šimića poetu dometa "svjetske poetske oranice."

Dvorani Ilindana u Rijeci bila je pretijesna da primi sve ljubitelje poezije. Svečanosti su nazočili gradonačelnik Rijeke, crkveni oci, izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije te predstavnici kulturnih institucija i nacionalnih manjina.pejo simic nagrada2

Pejo polako ali sigurno tka svoje poetske niti u potku i osnovu makedonske kulturne scene. A oni mu svesrdno vraćaju. Nedavno je bio njihov gost poetskih večeri na međunarodnom festivalu -Struških književnih sredbi- posvećenih velikom pjesniku Petku Šipinkarovskom u Strugi na obalama Ohridskog jezera i Crnog Drima i vratio se s vrijednim priznanjem a i jučer subota) mu je u Rijeci Udruga Makedonaca Ilinden dodijelila Blagodarnicu.

Kada sam prošle godine s Pejom Šimić vodio razgovor za stranicu Posavski Zavičaj rekao mi je što se tiče poezije da je 2021. bila godina njegovih snova. Međutim on je već sad Gospodnje 2022. nadmašio kako kaže godinu svojih snova. Znano mi je kako postoje izgledi da za mjesec dan Pejo obogati svoju riznicu nagrada do sada, sportskim žargonom rečeno, najvećim trofejom. O tom potom. Neka to za sad bude moja diskrecija.

Pejo Šimić u svojim veteranskim godinama doživljava stvaralačku mladost. Prije nekoliko dana mso se sreli u Splitu a jučer (subota) čuli smo se telefonom. U tim razgovorima je mu poručujem:"Pejo, kako si sijao sad žanješ." Hoću reći, Pejo je uporno i samozatajno niz godina sijao, metaforički kazano vrhunsko domoljubno poetsko sjeme u svoje pjesme i sada ubire plodove.pejo naslovna

Peji Šimiću iskreno želim još bogatih literarnih žetvi.
Priredio: Pejo Gašparević