Pejo Gašparević
Typography

Katolički tjednik je u povodu nedavnog (23. kolovoza) Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma objavio intervju s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva "Fra Leon Petrović i 65 subraće." Prenosimo dijelove tog intervjua za koje smo procijenili da bi mogli biti zanimljiv i čitateljima naše stranice.

O TOTALITARNOM NASLIJEĐU U HRVATA

Negdje tamo od početka ovoga tisućljeća razmahao se ponovno taj komunizam koga radije zovem jugokomunizam. Potaknule su ga određene zakulisne sile iz inozemstva, najvidljivije oličene u onom zlosilniku Georgeu Sorosu. Djelovao je on, ne samo u BiH, nego i Hrvatskoj te čitavoj Europi.

fra miljenko stojic2

O MEDIJIMA

I Hrvatima i svim drugim narodima u okolini, pa tako i onima koji nisu okusili komunizam, veliki su problem mediji. Oni 24 sata na dan „tuku“ po nama. Ima ih da nisu, a trebali bi biti, u našim rukama pa smo zapravo svi u njihovu ropstvu. Okultna oligarhija, nažalost, danas nekima vlada i pokušava na taj način promijeniti ovaj svijet. Uspjet će budemo li malodušni.

Zbog svega toga pristalice komunizma i jugokomunizma dobivaju u takvim medijima nezasluženi prostor. Jedni su „drmali“ u to vrijeme, drugima je bilo dobro dok su kupili mrvice s njihova stola. Svijest im je zarobljena, ogrezla u zlosilju, dok u isto vrijeme tvrde da su prosvijetljeni, da oni najbolje znaju što je dobro za sve nas. Kada bi zaista bili prosvijetljeni, onda bi oni prvi uzeli lopatu u ruke i počeli kopati nakon što se sazna da negdje postoje nedostojno pokopani ljudski ostatci.fra miljenko stojic1

O KOMUNIZMU I NACIZMU

Komunizam, ne samo da je za ropotarnicu povijesti, nego nije nikada ni trebao nastati. Ako je dopušteno ljudska ubojstva mjeriti u brojevima, onda je komunizam zloćudniji od nacionalsocijalizma ubivši do 150 milijuna ljudi, za razliku od potonjega koji ih je ubio 35 milijuna. Tako govore povijesne knjige.

O JOSIPU BROZU TITU

iz društvene sredine treba ukloniti sva podsjećanja na neki totalitarizam, pa tako nigdje u njoj ne može biti nazvana neka ulica ili trg po Josipu Brozu Titu i sličnima, kao što je to još uvijek u Mostaru ili nekim drugim gradovima u BiH. Njega je ona glasovita francuska Crna knjiga komunizma stavila na 10. mjesto suvremenih zločinaca.

O ŽELJKU KOMŠIĆU

"Na drugome biranja njegovih političkih predstavnika, da nema opiranja da svatko od njih ima škole, medije... na svome jeziku. Preduvjet za to je odbacivanje jugoslavenskih magli koje jedan Željko Komšić i oni koji su ga birali očito baštine.fra miljenko stojic

O LUSTRACIJI

Pred lice pravde treba izvesti one za koje postoje ozbiljne optužbe da su činili zločine u jugokomunizmu. Drugi je administrativni vid. Iz sudstva, redarstva, obrazovanja, medija... treba udaljiti one koji se nisu pokajali te i dalje hrvatsko društvo truju jugokomunizmom. Treći je, ujedno najvažniji i ponekada jedino moguć, vid lustracije onaj obrazovni. Tražimo istinu o jugokomunizmu i iznosimo je na svjetlo dana da više nikada nikoga na prevari.

Priredio:Pejo Gašparević